La directora de 'Francesca i l'amor', Alba Sotorra, al Festival de cinema de Màlaga

La reusenca Alba Sotorra estrena al Festival de Màlaga la seva pel·lícula «més íntima»

La documentalista de la capital del Baix Camp canvia totalment de registre amb 'Francesca i l'amor'

La documentalista reusenca Alba Sotorra, recent guanyadora d'un Premi Gaudí, canvia totalment de registre en el seu nou documental 'Francesca i l'amor', que s'estrena aquest divendres al Festival de Màlaga. En aquesta nova creació, la cineasta de la capital del Baix Camp retrata el món íntim de l'artista plàstica Francesca Llopis, «una dona rebel i això em sembla fascinant i necessari de portar a la pantalla gran».

El documental 'Francesca i l'amor' arrenca en el moment en què la filla de Francesca Llopis, Djuna Lund Llopis, marxa de viatge a l'estranger i ella es veu immersa en una situació inèdita d'independència sense la seva filla. Animada per les seves amigues s'obre un perfil de Tinder i tindrà diverses cites al llarg del documental i trobades amb els seus amics.

En aquest sentit, l'equip responsable del documental destaca que han fet un retrat íntim d'una dona que «es nega a fer el que els altres esperen d'ella a partir de patrons com la seva edat, classe social o el seu gènere».

Sotorra: «És una celebració de la vida»

La reusenca explica que 'Francesca i l'amor' suposa un gir de 180 graus respecte dels seus treballs anteriors, definint la producció com «una celebració de la vida». En aquest sentit, Sotorra assenyalat que la protagonista de la història és Francesca Llopis, una reconeguda artista plàstica, que amb 65 anys decideix fer «una sèrie de canvis a la vida que afecten al seu voltant i a les relacions amb les persones que estima i els seus amors».

La directora del documental apunta que a 'Francesca i l'amor' retrata el seu propi món, les seves amigues i els seus amics. Recorda que ella i Llopis van compartir pis, un temps durant el qual es va adonar que era algú a qui valia la pena dedicar-li un documental. «És la pel·lícula més íntima que he fet perquè retrata una part del meu context i entorn proper», afegeix.

L'amor està molt present al llargmetratge i per això apareix ja al títol del documental. La directora destaca una frase de Francesca Llopis sobre l'amor que diu: «És una cosa que et dona la vida i et mata alhora». Segons Sotorra, l'amor més gran de Llopìs és cap a la seva filla. En aquest sentit, destaca que «més enllà de l'amor romàntic, la pel·lícula parla molt de les relacions entre mares i filles».

La prèvia a l'estrena d'aquest divendres

L'estrena del documental d'aquest divendres ve precedida d'una performance que Francesca Llopis ha ofert aquest dijous al Centre d'Art Contemporani de Màlaga. Llopis ha estat acompanyada per la seva filla Djuna Lund Llopis, qui ha compost les cançons originals que formen part de la banda sonora del film.

Aquest divendres, Alba Sotorra, Francesca Llopis i Djuna Lund Llopis presentaran el documental 'Francesca i l'amor' al Teatre Echegaray. Aquesta producció de la documentalista reusenca, compta amb la coproducció d'Urban Distribution i el suport de l'ICAA, l'ICEC, Creative Europe de MEDIA i Eurimages.