La rifa de confitura i panellets, un dels actes tradicionals de Tots Sants a Reus

Les entitats reusenques mantenen viva aquesta hist貌rica activitat que data des del segle XIX | L鈥橭rfe贸 Reusenc celebra rifes des de fa 93 anys

Com cada any a Reus, durant la festivitat de Tots Sants i Difunts se celebren les tradicionals  rifes de confitura i panellets en diverses entitats de la ciutat. Aquesta és una activitat arrelada a la capital del Baix Camp des del segle XIX i consisteix a repartir dolços, begudes i tota mena d’obsequis entre els participants  a ritme del característic so de les boles. Les associacions reusenques organitzen les rifes a les seves seus i amb el crit «Va bola!» sortegen els diferents lots amb l’objectiu de recaptar diners. Actualment, l’Orfeó Reusenc és l’entitat més antiga que duu a terme aquesta activitat ja que la celebra des del 1926, ara fa 93 anys.

La Germandat de Sant Isidre i Santa Ll煤cia i el Centre d鈥橝mics de Reus tamb茅 organitzen la rifa de confitura de panellets durant el dia d鈥檃vui. Per una altra banda, el Bou de Reus tamb茅 en va celebrar una aquest passat dimecres 30 d鈥檕ctubre al Casal Despertaferro. D鈥檃ltres entitats que han organitzat rifes en els darrers anys s贸n: Xiquets de Reus, El C铆rcol, el CF Reddis, el Reus Deportiu, el CN Reus Ploms o els Cavallers del Sant Sepulcre entre d鈥檃ltres. 

Quin 茅s el funcionament de les rifes de confitura i panellets?

Per poder realitzar una rifa de confitura i panellets el primer que es necessita 茅s un bombo amb vint boles numerades de l鈥1 al 20. A partir d鈥檃qu铆, el funcionament 茅s ben senzill. Els participants aposten per una de les xifres i mentrestant un dels organitzadors al crit de 芦Va bola!禄 extreu el n煤mero guanyador. Els que encerten el n煤mero tenen dret a emportar-se un dels nombrosos lots que hi ha com ara safates de confitura, plats de panellets, vi, ampolles de moscatell o cava.

Tot i aix貌, cal destacar que al llarg dels anys ha canviat la metodologia de les rifes de confitura i panellets. En els seus inicis, es compraven les butlletes i es cantava el n煤mero i no va ser fins al segle XX quan es van comen莽ar a fer com un joc d鈥檃posta oral. D鈥檃questa manera, en el moment d鈥檈ncertar el n煤mero es dona un tiquet bescanviable pels productes que es sortegen. A m茅s, 茅s habitual que es puguin acumular tiquets per obtenir productes de major valor. 

Imatge d'una de les rifes de confitura i panellets de l'Orfe贸 Reusenc
Imatge d'una de les rifes de confitura i panellets de l'Orfe贸 Reusenc | Cedida

Les rifes de confitura i panellets van apar猫ixer al segle XIX a Reus

Les rifes de confitura i panellets s贸n una  tradici贸 hist貌rica de la capital del Baix Camp. Segons Carrutxa aquesta 芦era una pr脿ctica molt arrelada, que arrenca probablement del moment en qu猫, al segle XIX, caf猫s, societats i pastisseries rivalitzaven per atraure el p煤blic amb el sorteig de ramellets, lots de dol莽os i confitura, o figures禄.

De fet, l鈥檃ssociaci贸 reusenca destaca que 芦les refer猫ncies a la premsa sobre aquestes rifes s贸n molt nombroses, permeten constatar-ne l鈥檈voluci贸 i malgrat les circumst脿ncies no deixen de fer-se禄. A m茅s, assenyala que 芦fins i tot l鈥檃ny 1936, malgrat la revoluci贸, la rifa continua, en aquest cas organitzada per Socors Roig Internacional. Tamb茅 despr茅s de la Guerra Civil la tradici贸 es mant茅.

Encara que la rifa de confitura i panellets 茅s una activitat molt arrelada a la cultura popular de la ciutat de Reus, en altres indrets de Catalunya  tamb茅 s鈥檋a anat realitzant. Riudoms, La Selva del Camp o Barcelona, ja feien aquestes rifes per貌 a Reus va constituir una tradici贸 que encara es du a terme. Sobretot va tenir el seu moment d鈥檃lta activitat a principis del segle XIX, fins i tot quan l鈥檈stat espanyol va intentar prohibir que es portessin a terme.

Imatge d'arxiu de productes que es sortejen a la rifa de confitura i panellets | Cedida

L鈥檃ny 1927 el govern de l鈥橢stat va intentar prohibir la rifa

Aquest fet es va ocasionar a causa del govern espanyol, que en aquella 猫poca tenia el monopoli de les loteries i per tant, la rifa de la confitura i panellets la consideraven il路legal. Tot i aix貌, com que es tractava d鈥檜na  activitat tan tradicional a la capital del Baix Camp es va seguir fent. Fins i tot l鈥橝juntament de Reus, despr茅s d鈥檜na recollida multitudin脿ria de firmes, va donar suport a la realitzaci贸 de les rifes per Tots Sants amb l鈥檕bjectiu de no perdre la tradici贸 i deixar els reusencs i reusenques sense aquesta activitat.