Façana de la Casa Navàs de Reus amb els balcons guarnits amb roses amb motiu de Sant Jordi

Quatre espais de Reus es guarniran per al Concurs de Roses del Centre de Lectura

Els alumnes de l'Institut d'Horticultura i de l'Escola d'Art i Disseny seran els artífexs de les composicions florals

El Concurs Exposició de Roses del Centre de Lectura tindrà repercussió als carrers del seu voltant i els omplirà de flors. Coincidint amb la recuperació del format habitual del certamen, diverses entitats i institucions han revalidat el seu suport amb l'esdeveniment Roses de Reus. Es guarniran altres edificis per aquest cap de setmana, i els negocis locals regalaran roses als seus clients.

La iniciativa compta amb la participació de l'Institut d'Horticultura i Jardineria i l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona. Els alumnes dels centres seran els encarregats d'elaborar els guarniments dels porxos de la Casa Navàs, de la plaça del Mercadal i de les façanes del Palau Bofarull i del Círcol. També prenen part en la iniciativa la Unió de Botiguers i el Tomb de Reus.

Els negocis associats repartiran roses entre els seus clients durant el cap de setmana. Tot plegat culminarà amb actuacions itinerants a l'aire lliure les tardes de dissabte i diumenge. L'objectiu és dirigir els vianants per aquest recorregut guarnit de roses.

Aquesta proposta porta per nom Roses de Reus, i és el segon any que es fa. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, explica que es veu com una oportunitat per atraure visitants. Primordialment, però, es vol «donar a conèixer encara més i posar en valor aquesta magnífica Exposició i Concurs de Roses que tenim a la nostra ciutat».

Tot i tractar-se només de la segona edició, Caelles assegura que és «un esdeveniment esperat a la ciutat i que va consolidant-se». De fet afegeix que, un dels objectius de l'esdeveniment és «posicionar la ciutat de Reus com a capital de la rosa». Per part del Centre de Lectura, el seu president, Lluís Miquel Pérez, assegura que el certamen «ha tornat a renéixer després de dos anys».

Les roses cobriran façanes i aparadors

Els guarniments que més es podran veure seran els que faran els alumnes de l'Escola d'Art i Disseny i els de l'Institut d'Horticultura. La façana del Círcol serà obra d'alumnes de primer de Disseny d'Interiors i porta per títol Connectats, connectem. Entre els implicats hi ha Adrià Bes i Hasna El Haddari, i han basat l'obra en el dinamisme.

«Hem volgut trencar amb la rigidesa i la linealitat de l'edifici», ha detallat El Haddari. Bes ha afegit que també han jugat amb la idea d'un fil vermell, en forma de filera de roses, cobrint l'edifici. També de primer de Disseny d'Interiors seran els alumnes que guarniran la façana del Palau Bofarull amb el títol Endinsa't en les roses.

A la classe hi ha Maria Yun, Míriam Martínez i Sara Montero i han centrat la seva intervenció a l'altura dels ulls dels vianants. Yun, de fet, ha detallat que s'han centrat en la portalada de l'edifici del carrer Llovera. «Com que és un carrer molt estret, quan hi passes no et fixes en tota la façana, només en la portalada», ha explicat.

Els porxos i el vestíbul d'entrada a la Casa Navàs quedaran guarnits pels alumnes de segon de Disseny d'Interiors amb una obra titulada Red. Els seus artífexs són Pol Urbano, Cecília Casas i Helena Prim. «Hem creat un núvol de roses per crear contrast amb la façana, que ja és florida», ha detallat Prim.

Pel que fa als alumnes d'Horticultura, s'encarregaran d'elaborar una estructura a la plaça del Mercadal amb les lletres de Reus cobertes de roses. Per la seva banda, el comerç local també s'implica en l'esdeveniment. El Tomb de Reus i la Unió de Botiguers animen els seus associats a guarnir els aparadors amb roses.

Jacint Pallejà, president del Tomb, ha subratllat que «a Reus tenim moltes coses de les quals presumir», i ha posat el Concurs Exposició de Roses com a exemple. A més, en el cas del Tomb, es repartiran 2.000 roses entre els negocis membres perquè les lliurin a la clientela d'aquest cap de setmana.

La Unió de Botiguers també repartirà roses des dels 200 establiments associats. La seva presidenta, Meritxell Barberà, també ha anunciat la participació en l'esdeveniment de veïns de la plaça del Mercadal com ella mateixa. Sota el nom de «Guardians del Mercadal», aquest grup de veïns guarnirà els seus balcons amb roses grans fetes de tela.

Finalment, l'Ajuntament de Reus regalarà una rosa, una ampolla de vermut i una entrada per al cap de setmana al Gaudí Centre. L'obsequi es donarà a les primeres 50 dones que es diguin Rosa i passin per l'equipament turístic. Roses de Reus també comptarà amb actuacions de carrer.

Dissabte a la tarda hi haurà la companyia Letal, amb animadors que simularan jardiners i repartiran roses. Diumenge a la tarda, també en format itinerant, hi haurà una formació de jazz.