Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Roseta Mauri, de Reus als grans escenaris d'Europa

El 2019 es dedica a Roseta Mauri, la ballarina de dansa clàssica més important de la ciutat

L'any 2019 a Reus es dedica a Roseta Mauri | Cedida

 

De professió ballarina i sempre amb Reus al cor, així era Roseta Mauri. La capital del Baix Camp va tenir una de les ballarines més grans de la història, i en honor a la seva figura enguany s'ha dedicat l'any a Roseta Mauri. El calendari reusenc estarà ple d'activitats relacionades amb el món de la dansa, la música i sobretot amb la figura de Mauri, però qui era exactament Roseta Mauri?

La ballarina més il·lustre de Reus

L'arxivística i historiadora Carme Pujol Torres va decidir estudiar la figura de l’artista arran d’un treball biogràfic del llibre ‘Miralls de lluna. Dones de l’espai públic de Reus’, per aquest motiu  serà l'encarregada d'inaugurar l'Any Roseta Mauri, el pròxim 13 de febrer,  amb una conferència sobre la vida i trajectòria de l'artista reusenca.

Un cartell de l'època on Roseta és la protagonista. | Cedida

 

Una ballarina que va debutar als escenaris més importants de la seva època,  arribant a ser la primera dansaire de l'Òpera de Paris, probablement amb una trajectòria desconeguda per la majoria de reusencs i reusenques. La historiadora Carme Puyol explica a TarragonaDigital.com que «des del primer moment es va guanyar l’admiració del públic i la crítica parisenca i sabia crear bon ambient entre els seus companys del cos de ball».

Fent ressò de Reus per Europa

Roseta Mauri va néixer a Palma de Mallorca però de ben petita ja va arribar a Reus i va fer les seves primeres passes en el món de la dansa. Carme Puyol explica que «el seu pare, Pere Mauri,  va ser el seu primer mestre, li va descobrir els dots físics  i la vocació precoç de Roseta».

Va començar a fer-se un nom en el món de la dansa clàssica quan va entrar al cos de ball del Teatre Principal de Barcelona. A partir de llavors la màgia dels seus moviments van passar per escenaris de tota Europa com, París, Milà, Berlín, Viena i Roma entre moltes altres grans ciutats.

DIversos pintors van pintar a l'artista Roseta Mauri | Cedida

 

Carme Puyol afirma que «ella va arribar al punt més alt que podia somiar una ballarina per mèrits artístics propis aconseguits amb tenacitat i passió per la seva professió».

La reusenca Roseta Mauri va esdevenir una de les grans ballarines del moment. Va estar 20 anys sobre l’escenari i 20 anys exercint mestratge a les joves ballarines, també va estar en l’assessorament coreogràfic de diverses obres. «Mai cap ballarina de l’Òpera s’havia mantingut tants anys activa», explica Carme Puyol i afegeix que «per això la dansa va ser la seva vida, la seva passió».

Roseta musa de pintors, literaris i grans personalitats del moment

A banda de ser l'estrella dels escenaris europeus, Roseta Mauri  va esdevenir musa de pintors, literaris i personalitats importants sent la imatge de grans pintors com Renoir, Degas o Manet. Però també va ser la inspiració de literaris que li van dedicar versos i relats.

«La seva personalitat artística era singular, ballava amb un estil propi que trencava amb els esquemes de la ballarines de la seva època», explica Carme Puyol.

Roseta Mauri
Roseta Mauri | Cedida

 

Els divendres es reunia amb artistes, músics, escriptors i es forjaven relacions d’amistat i projectes conjunts. Allí va conèixer el compositor Jules Massenet, el pintor Eduard Manet i Antonin Proust, que va ser Ministre de Belles Arts, pel qual hi ha suposicions que va ser l’amor de la seva vida, detalla Carme Puyol.

Un conte, una escola i ara un any dedicat a l'artista

Reus manté viu el record de Roseta Mauri. Enguany l'Ajuntament de Reus dedicarà el 2019 a l'artista Roseta Mauri. La ciutat que vol reiterar l’homenatge a la gran ballarina  que sense haver nascut a Reus, tenia la ciutat al cor i als llavis, ella sempre deia que era de Reus.

Imatge dels ballarins esperant els premis. | tgndigital

 

Un calendari que estarà ple d'activitats relacionades amb la figura de la ballarina i que s'iniciarà el pròxim 13 de febrer, amb una conferència sobre Roseta Mauri a càrrec de Carme Puyol al Palau Bofarull. Al març, del 20 al 23 es durà a terme el Premi Internacional de dansa Roseta Mauri.

També al març el Museu de Reus Raval de Santa Anna acollirà l'Exposició Roseta Mauri. El 24 d'abril l'alumnat realitzarà les exhibicions finals del projecte educatiu Tots Dansen, que es basa en ensenyar la dansa contemporània mitjançant coreografies a les escoles  de secundària de Reus. Finalment i aprofitant la Nit dels Museus a Reus, el 18 de maig l'activitat girarà al voltant de Roseta Mauri.