Imatge d'arxiu del Casal de les Dones de Reus

Reus programa una ruta teatralitzada sobre les protestes pels drets laborals de les dones el 1915

La ruta 'Sederes en femení' es farà, de moment, el 9 i 16 de març

La Regidoria de Participació, Bon govern i Serveis Generals de l'Ajuntament de Reus ha engegat, a través del Casal de les Dones, una nova ruta teatralitzada dins la programació d'actes del Dia Internacional de les Dones. Es tracta de la ruta 'Sederes en femení', que busca sensibilitzar la ciutadania sobre el protagonisme històric que han tingut les reusenques al llarg de la història, i que avui en dia encara és ben viu a la ciutat. Està previst que es facin, de moment, dos passis, el 9 i el 16 de març.

La ruta 'Sederes en femení', doncs, repassa un episodi de la història que va tenir lloc a Reus l'any 1915, quan algunes treballadores de la fàbrica del Vapor Vell van iniciar una sèrie de protestes en favor dels seus drets laborals. Amb el pas dels mesos, la situació de protesta es va anar expandint a la majoria dels sectors laborals de la societat reusenca, esdevenint així un episodi de vaga que es va convertir en el conflicte social més important del sud de Catalunya abans de la Guerra Civil.

Ara doncs, amb l'objectiu d'explicar aquest episodi històric, l'empresa Ans Educació s'ha encarregat, a través del recull de material històric i l’assessorament d’experts en la matèria, d'elaborar el projecte d'aquesta ruta teatralitzada. En endinsar-nos a la ruta ens trobarem amb dos rols ben diferenciats: el masculí i el femení que a través de la seva veu ens explicaran la seva visió del món, els seus dubtes i a través de qui podrem conèixer la memòria oral d’aquelles persones que treballaven en el món fabril reusenc i els rentadors de la ciutat.

De moment s'han programat dos passis de la ruta teatralitzada, el dimarts 9 de març i el dimarts 16 de març, les dues a les 18.30 hores. Des del consistori ja avancen que està previst que es programin més passis de cara al mes d'abril, sempre d'acord amb la situació sanitària. 

A banda de la mateixa ruta oberta a tots els ciutadans, el projecte 'Sedera en femení' també conté una part pedagògica que es treballarà en diferents centres de secundària de Reus, i que es durà a terme durant el mes d’abril.