Galeria dels fills il·lustres de Reus

Neix la ruta 'Els Bofarull de Reus', una nova proposta cultural de la ciutat

L’Ajuntament dedica l’any 2021 a Antoni de Bofarull i Brocà

La ciutat de Reus  dedica l'any 2021 a Antoni de Bofarull i Brocà. Advocat, arxiver, escriptor, historiador, lingüista i traductor reusenc. Durant l'Any Bofarull 2021, s'han organitzat diversos actes per la seva commemoració. 

Les Biblioteques Municipals organitzen un cicle de rutes cada dijous d'aquest mes d'agost. Hi haurà diversos recorreguts i es passarà per espais emblemàtics de la ciutat relacionats amb la figura d'Antoni de Bofarull.

Jaume Massó Carballido, comissari de l'Any Bofarull, conduirà les rutes. Partiran de la Biblioteca Central Xavier Amorós els dijous a les 18 hores. Es preveu una durada aproximada d'una hora i mitja, són gratuïtes, però s'ha de fer reserva prèvia. 

Les rutes de l'Any Bofarull

Aquest dijous 5 d'agost es farà la primera ruta: 'Els Bofarull de Reus'. La visita consisteix a explorar l'origen familiar dels Bofarull i el seu entorn social. El recorregut farà parada en diverses cases familiars com ara la casa natal d'Antoni de Bofarull, la casa dels March (1762) la dels Miró (1752) i el palau dels Bofarull.

També compta amb visites al Museu d'Art i Història (plaça de la Llibertat) i a la Galeria de Fills Il·lustres i Adoptius de Reus al Palau Municipal.

'Els convents desapareguts al segle XIX' és la proposta del dijous 12 d'agost. La ruta refarà el context històric dels convents de Reus a l'època d'Antoni de Bofarull, de l'ordre de les carmelites i franciscà, fent parada en les restes que d'aquests es conserven.

Com ara el claustre reformat de l'antic Hospital Municipal, la porta del dispensari de Tuberculosi, el Teatre Fortuny i l'IES Salvador Vilaseca. Per finalitzar la ruta es llegiran fragments de dues obres d'Antoni de Bofarull: La mancha del siglo (1850) i Costums que's perden y recorts que fugen (1880).

El dijous 19 d'agost hi haurà la ruta 'El Reus d'Antoni de Bofarull'. En aquesta se seguirà la perspectiva històrica de la ciutat de Reus en els seus temps. El recorregut inclou la plaça de la Llibertat, el nucli medieval, el Mercadal, la prioral de Sant Pere, les restes de la muralla medieval i altres indrets d'interès històric.

Per acabar, el dijous 26 d'agost, es repetirà la ruta 'Els Bofarull de Reus'.