Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Col·legi Salle Reus

La Salle indemnitzarà amb 170.000 euros els tres professors acomiadats de Reus

Empresa i afectats arriben a un acord abans del judici

Col·legi Salle Reus
Col·legi Salle Reus en una imatge d'arxiu | Jordi Olària Gras

 

La Salle Reus indemnitzarà amb 170.000 euros els tres professors acomiadats el mes de juliol passat. D'aquesta manera s'ha resolt a la conciliació prèvia al judici d'aquesta setmana. Es tracta de la xifra màxima que estableix la llei i implica, també, que s'admeti que se'ls va fer fora sense justificació objectiva. El centre, per la seva banda, recorda que la demanda presentada reclamava que se'ls readmetés i que, després de negociar-ho, el resultat ha estat una indemnització econòmica.

[predef]reus-144[/predef]

170.000 euros per l'acomiadament de tres professors

El 26 de juliol del 2018 es van acomiadar tres membres del professorat del centre educatiu reusenc. En aquell moment es va justificar la decisió amb motius econòmics i organitzatius, uns arguments que els afectats consideraven falsos. Ara, abans d'arribar a judici, l'acord signat és el mateix que en els casos d'acomiadaments improcedents, i segons informació a la qual ha tingut accés TarragonaDigital, l'empresa ha acabat admetent, a l'acord, «la improcedència de l'acomiadament».

Aquestes fonts, coneixedores del cas però que prefereixen romandre anònimes, expliquen que la direcció escolar «ha actuat amb ràbia i aquesta festa l'han hagut de pagar molt cara, amb el màxim legal, com si fos un acomiadament improcedent, i l'empresa s'hi va avenir». Afegeixen que «el que és normal en aquests casos, si tens una miqueta de raó, és rebaixar el preu, i si tens tota la raó, no pagues més dels 20 dies per any treballat».

Col·legi Salle Reus
Façana principal de La Salle de Reus | Jordi Olària Gras

 

La segona oferta satisfà els treballadors acomiadats

Tot plegat s'havia de resoldre aquest dimarts al Jutjat Social número 1 de Reus, però es va acabar acordant a l'acta de conciliació i no es va arribar a celebrar el judici. La indemnització econòmica final són 45 dies per any treballat fins al 2012 i, des del març d'aquell any fins al juliol de 2018, 33 dies. L'acord també fa referència a les condicions que tenien com a pares d'alumnes del mateix centre. «A dos d'ells, amb fills a La Salle, els hauran de respectar, fins que acabin el Batxillerat, els mateixos drets de qualsevol treballador».

Es tracta de la darrera oferta feta per l'equip legal de l'escola; una setmana abans ja n'havia fet una altra amb una proposta d'acord econòmic «amb reducció important de les indemnitzacions», proposta que es va rebutjar per part dels afectats. Des de l'empresa es veu com un conflicte laboral que s'ha resolt amb un acord. Recorden que els treballadors afectats van presentar una demanda perquè es decretessin nuls els acomiadaments i se'ls readmetés a l'empresa. Afirmen que s'ha arribat, aquesta setmana, al dia del judici, però que no s'ha celebrat perquè, efectivament, s'ha arribat a un acord.

Els arguments dels professors acomiadats

Els tres mestres van impugnar el seu acomiadament, que es va qualificar en aquell moment, d'objectiu. Fonts coneixedores del cas expliquen que es basaven entres arguments per qualificar-lo d'improcedent. Per una banda, la justificació econòmica no era suficient, asseguren; perquè ho fos s'havia de demostrar amb les dades comptables de tota l'empresa, i el centre només va aportar les de l'escola de Reus.

En segon lloc també s'oposaven a la justificació per causes organitzatives. Segons expliquen, això no seria motiu per rescindir el contracte perquè és el Departament d'Ensenyament qui paga la nòmina del professorat de primària i ESO. Des de l'escola asseguraven, el mes de juliol passat, que a La Salle Reus hi havia més professors en nòmina dels que cobria Ensenyament, i per tant, havien hagut de rescindir aquests tres contractes.

Per últim, segons fonts pròximes als afectats, la defensa també va posar sobre la taula que, al conjunt de l'empresa, comptant tots els seus centres de treball, s'havien acomiadat més de 30 treballadors durant els 90 dies anteriors als de Reus. «Encara que en alguns casos es tractés de contractacions temporals falses, s'hauria d'haver fet el que fins ara era un Expedient de Regulació d'Ocupació».