Sant Jordi 2021 al Parc Sant Jordi

Públic i parades aproven el trasllat del Sant Jordi de Reus per salvar-lo de la pandèmia

El clima i la disposició del públic plantegen una bona jornada matinal

El Parc de Sant Jordi de Reus fa, aquests divendres, més honor al seu nom que mai. Les parades de flors i llibres s'han instal·lat a l'espai municipal, on es pot controlar l'aforament, i han deixat orfes la plaça del Mercadal i el voltant de la Prioral. Tot i el canvi, no han sigut pocs els romàntics que, durant aquest matí, han passat per la plaça, ni que fos a fer-se alguna fotografia amb la Casa Navàs de fons. Les escenes pròpies d'aquesta jornada, d'una manera o altra, s'han mantingut. 

Al Parc de Sant Jordi l'entrada s'ha ubicat a la cantonada del carrer del General Moragues i l'avinguda de Sant Jordi. La cua puja cap amunt, cap a la parròquia de Crist Rei i, en alguns moments del matí, hi fa el tomb. «Sort que hem vingut ara, que a la tarda serà pitjor», sospiten alguns a la cua.

Quan s'entra al parc es lliura un adhesiu amb l'hora per controlar, mínimament, que els visitants no allarguin excessivament la seva estada. A dins del recinte, les valoracions son positives; «està ben muntat, hi ha espai suficient», apunten alguns. Altres destaquen que, a simple vista, la plaça d'Anton Borrell sembla poc aprofitada, un efecte, precisament, de garantir que no hi ha aglomeracions.

La Sofia Fernández, l'Etna Font i la Berta Pla surten satisfetes del Parc de Sant Jordi. «Per com estem en general, està molt bé, la gent no s'aglomera», explica una d'elles. «No és el mateix que al Mercadal, però pel que podria ser, està bé», li afegeixen les altres.

La visita comença amb la desena de floristeries, col·locades en un recorregut entre l'entrada i la plaça d'Anton Borrell. Quan s'arriba a l'esplanada apareixen les parades de llibres, amb la Víbria i el Drac al mig de la plaça per acabar de dibuixar el recorregut de sortida, per l'avinguda de Sant Jordi.

Al tram final, un grup de joves valora positivament el trasllat i no aconsegueix acord entre els que reclamen que sigui un canvi circumstancial i els que ja veurien bé que fos definitiu. Un dels nois sentència que «està molt bé, però no veig per què havien de fer fora les entitats», recordant la principal polèmica sorgida arran del model d'enguany de Sant Jordi. Una situació que ha portat entitats com el Casal Despertaferro a oferir-se a fer de paraigua per organitzar, a partir de les cinc d'aquesta tarda, diverses activitats al carrer de Martí Napolità.

«Portem dos o tres dies fent petits Sant Jordis»

«El lloc està bé, de moment està ben muntat, la gent entra a poc a poc, està bé», explica Anna Mas, de la llibreria Galatea. «Sí que és veritat que, en el nostre cas, podem exposar molts menys llibres perquè la parada sol ser més gran», afegeix, tot i que el ritme d'entrada i de compra dels visitants del Parc de Sant Jordi insisteix que és bo.

«El dia que fa ajuda molt, l'espai, l'aire lliure... Aquesta tarda suposo que hi haurà més gent», augura. De fet no només han registrat un bon ritme avui, «la gent ha reaccionat molt bé, està donant molt de suport a les llibreries, cosa que s'ha d'agrair; tot i que avui és Sant Jordi, ja portem dos o tres dies que fem petits Sant Jordis, hi ha llibres que avui ja no en tenim perquè s'han acabat».

A la llibreria Gaudí també han percebut bones sensacions. «Està anant molt bé, està molt ben organitzat, tothom és molt conscient i el dia acompanya molt», resumeix Montsant Font. «Les afluències no son les que estem acostumats a tenir, però bé, la gent està contenta i en té ganes», explica.

En general, el sector fa la comparativa de vendes amb l'any passat, quan no hi va haver Sant Jordi en si. La distància amb l'ambient i les dades del 2019 s'ha escurçat lleugerament, però encara queda lluny. Montsant Font resumeix que «la comparativa de fa dos anys ens la podrem mirar, esperem, l'any que ve».

Sant Jordi 2021 al Parc Sant Jordi
El clima i la disposició del públic plantegen una bona jornada matinal | Laia Solanellas

Les floristeries també registren repartiment de vendes durant la setmana

També valoren positivament l'organització, l'espai i l'ambient d'aquest matí les floristeries. A Trèvol, Alba Solé Constantí afirma que «estem contents, l'aforament limita les aglomeracions, fa que no hagis de treballar corrent, però tot i així va bé, la gent va venint i veiem que hi ha cua».

«Estem acostumats a una aglomeració constant i enguany això no es pot produir, suposo que serà més esglaonat», augura, tot i preveure alhora, un increment d'afluència de cara a la tarda. Florencia Bertoloti, de Vallribera Art Floral, afirma que, almenys durant aquest matí «ha anat millor del que esperàvem, perquè s'esperava més tranquil i s'ha anat animant els últims dies».

Una dinàmica que no ha començat avui; sinó que en el cas de les floristeries també han notat l'ambient de Sant Jordi des de fa uns dies. «Ha sigut de cop, aquesta setmana s'ha animat molt, hem tingut més comandes de les que esperàvem».