Daniel Recasens, amb el cartell de Sant Jordi 2022, a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

Sant Jordi creix, a Reus, cap a la plaça del Prim i del Teatre i el raval de Santa Anna

Les parades s'instal·laran a la plaça del Mercadal i el voltant de la Prioral, a més dels tres nous espais

La plaça del Mercadal de Reus tornarà a ser el punt neuràlgic de la ciutat per Sant Jordi. Aquest divendres s'ha anunciat el format que es prepara per enguany, que bàsicament recupera i amplia el que s'havia fet fins al 2019. Entre les novetats, la incorporació del raval de Santa Anna i les places del Prim i del Teatre a l'espai que ocuparan les parades.

Com ja era habitual, la plaça del Mercadal l'ocuparan floristeries i llibreries, i les entitats es repartiran la resta d'ubicacions. Seran la plaça del Castell, el carrer Major o el Fossar Vell com era habitual. A més, des de l'Ajuntament s'anima aquestes associacions a «dinamitzar» aquests espais durant tot el dia.

Pel que fa als espais, «volem esponjar la zona de la plaça del Mercadal», ha explicat Daniel Recasens, regidor de Cultura. La previsió del consistori és que hi hagi el mateix nombre de parades que va haver-hi el 2019. Hi hauria, per tant, entre 70 i 90 entitats, onze floristeries i dotze llibreries, que del 31 de març a l'11 d'abril poden sol·licitar posar parada.

Sant Jordi creix cap a la plaça del Teatre, la del Prim i el raval de Santa Anna

S'instal·laran fora de la plaça del Mercadal, escampant-se en dues direccions. Per una banda, com ja era habitual, cap a la plaça del Castell, el carrer Major i tot el voltant de la Prioral de Sant Pere. Aquesta zona incorporarà, enguany, la plaça del Teatre com a espai per acollir parades d'entitats.

La segona direcció cap on creixerà el Sant Jordi reusenc és cap a la plaça del Prim i el tram del raval de Santa Anna que ja ha quedat vianalitzat. Els carrers de Monterols i de Santa Anna, sense parades, servirien per connectar aquesta nova zona amb la del voltant del Mercadal. Aquesta ampliació ha de servir, segons ha apuntat el regidor de Cultura, per garantir la convivència entre parades, terrasses i vianants.

«Aquest esponjament també permet que la vida quotidiana de la ciutat no es vegi arrossegada per la diada», exposa. Alhora, també permet «que la diada no es vegi hipotecada per la vida ordinària de la ciutat», ha aclarit. El que mantindrà el guió habitual és la trobada d'autors locals, que per ara comptarà amb 117 novetats.

També ho faran l'actuació de la Cobla i ballada de sardanes, l'actuació dels Xiquets de Reus i les enceses del Drac i la Víbria. Tot plegat, «passarà, ha de passar, a la plaça del Mercadal», ha deixat clar. Segons ha explicat Recasens, «des de Reus Cultura hem proposat que les entitats dinamitzin un punt les seves ubicacions».

«Podrien crear certes xarxes temàtiques per anar realitzant accions en aquests espais», ha afegit. Sense deixar-ho com a condició, el regidor sí que ha apuntat que «enguany, com és obvi, ens agradaria que estiguessin relacionades amb Gabriel Ferrater». El regidor ha recordat que, generalment, la dinàmica a les parades és la d'esperar que hi passi gent.

La idea d'enguany és «que mentre hi són, l'ambient sigui festiu». Tenint en compte que, a més, Sant Jordi cau en dissabte, Recasens anima l'associacionisme local a convertir la parada en un espai festiu. «Que sigui agradable estar-hi, no només com una atenció de paradeta, sinó de viure la festa de manera més activa», ha resumit.