Foto de família de l'acte de lliurament dels premis literaris

Declaren deserta la segona edició del premi literari 'Diré el que em fuig' de Reus

Els premis per a joves escriptors i escriptores d'Òmnium Baix Camp ha reconegut tres obres i ha declarat deserta una categoria

La segona edició del premi de narrativa Ciutat de Reus Diré el que em fuig s'ha declarat desert aquest divendres a la tarda. La Biblioteca Xavier Amorós ha sigut l'escenari de la gala del guardó, que s'ha celebrat conjuntament amb els XLI Premis Literaris per a joves escriptors i escriptores d'Òmnium Baix Camp. La celebració conjunta de tots dos actes es fa per posar en relleu «el paper que fa Reus per al foment de la creativitat literària en català».

El jurat del primer guardó l'han format cinc persones, presidint-lo el regidor de Cultura i també escriptor, Daniel Recasens. N'han format part l'editor de Viena Edicions, Enric Viladot, l'escriptora i llibretera Silvana Vogt, la crítica literària Marina Porras i l'editor de Stroligut, Jesús Argentó. La directora de les Biblioteques Municipals, Cristina Garreta, n'ha sigut la secretària.

Han decidit, per unanimitat, declarar desert el premi de la segona edició de Diré el que em fuig. Segons s'ha explicat, han considerat que, entre els candidats, «cap llibre està prou a punt per a ser publicat tal com ha arribat a la fase de concurs». Malgrat la decisió, han encoratjat els autors i autores «a continuar treballant en els textos per a noves convocatòries».

Recasens ha assegurat que «no va ser fàcil prendre una decisió com aquesta en el context d'un certamen tant jove». Tot i això, «per altra banda també s'ha buscat un tribunal exigent per tal de vincular-lo amb obres ben acabades, a punt per a ser publicades». D'aquesta manera es busca que Diré el que em fuig es converteixi en un premi de referència.

Pel que fa als premis lliurats per Òmnium Baix Camp a joves escriptors i escriptores, han reconegut quatre obres. El 41è premi Gabriel Ferrater de poesia s'ha entregat ex aequo a Laia Soria Ramos i Mireia Casañas Dalmau. El 9è premi Josep Maria Gort i Sardà d'assaig breu a Martí Òdena Trujillo i el 41è premi Antoni de Bofarull de narrativa breu ha quedat desert.

El jurat ha considerat que havia de prendre aquesta decisió «per la manca de qualitat dels treballs presentats». Igual que el jurat del Diré el que em fuig, també han animat els autors candidats. En aquest cas «a seguir provant sort tot millorant o buscant la qualitat dels seus originals».

La Biblioteca Xavier Amorós s'ha guarnit per a l'ocasió de la gala, amb una escenografia de Jesús Javier Martínez. L'objectiu ha sigut aportar «un ambient de local nocturn com el que sovintejava Gabriel Ferrater». El disseny l'ha fet a partir d'una il·lustració d'Alba Domingo i ha disposat el públic en tauletes amb una llum íntima.

La periodista Elisabet Màrquez ha conduït la gala, que ha comptat amb les intervencions artístiques del grup Quatre Gotes. Hi han mostrat l'espectacle «In Memoriam», dirigit per Carme Martí. Ha comptat amb la veu de Xavier Miró, representant la de Gabriel Ferrater, i les guitarres d'Andrés Noarde i Daniel Llandrich.