Hildebrand Salvat, Jordi Just i Carles Prats durant la presentació de l'onada del Radar Cambra

Torna l'optimisme entre l'empresariat de Reus

La segona onada del 2021 del Radar Cambra mostra perspectives de millora entre els empresaris de la zona

La perspectiva del sector empresarial local ha canviat de dinàmica. La darrera onada del Radar Cambra mostra una tendència positiva pel que fa tant a la situació econòmica actual com al futur. L'estudi el duu a terme el Gabinet Ceres i l'impulsen la Cambra de Comerç i la regidoria d'Empresa i Ocupació.

L'onada que s'ha presentat aquest dimecres correspon al segon trimestre del 2021. L'índex de confiança empresarial se situa en el 16,7%, una xifra que l'onada anterior es trobava en el 3,9%. Aquest concepte és el resultat de creuar la mitjana de la situació econòmica actual i la de les expectatives de futur.

Aquest 16,7% torna a situar aquest índex en valors equivalents al primer trimestre del 2017 segons ha destacat Hildebrand Salvat, responsable tècnic del Gabinet Ceres. Entre els motius per aquest canvi notable de perspectiva s'hi troben l'avançament de la campanya de vacunació contra la covid-19. També l'arribada de la campanya d'estiu pel que fa al comerç i al sector serveis.

Quatre de cada deu empresaris enquestats qualificaven la situació del primer trimestre de dolenta. Ara són poc menys de dos de cada deu; val a dir que és el mateix percentatge que la qualifica de bona. El Radar Cambra destaca que el canvi més gran de tendència s'ha registrat en les perspectives de futur.

Un 13% dels enquestats considera que d'aquí a un any la situació serà pitjor. Un 77% creuen que serà millor i hi ha un 7% que auguren que sigui molt millor. En sentit invers, en general també consideren que la situació actual ha millorat de manera evident respecte a la de fa un any.

Set de cada deu afirmen que la seva empresa es troba en una situació millor o molt millor, i només un 6% es veuen pitjor o molt pitjor. Per tot plegat, el president de la Cambra de Comerç, Jordi Just, considera que «comencem a veure el final del túnel de la pandèmia». Precisament per l'impacte de la vacunació, Just ha fet una crida als empresaris perquè demanin als seus treballadors que es vacunin.

En una línia similar s'ha mostrat el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, que ha destacat el desplegament del Pla de Reactivació Econòmica i Social. Una eina que considera positiva perquè «permet crear nous llocs de treball i continuar amb el suport a l'emprenedoria». Cada onada del Radar Cambra pregunta als empresaris també per algun tema concret, com han sigut el Brexit o el conflicte entre els governs espanyol i català.

Empresaris i institucions, a favor de la reforma horària

En aquest cas s'ha optat per consultar sobre la reforma horària. Els resultats de la consulta indiquen que la meitat dels empresaris han pactat els horaris del negoci amb els treballadors. De la meitat restant, un 37% admet que és l'empresa qui imposa els horaris laborals.

El 57% dels enquestats asseguren ser favorables a una reforma horària que permeti una millor conciliació familiar. El 66% consideren factible i positiva una jornada laboral d'estiu que sigui diferent de l'habitual durant l'any. Pel que fa a conceptes com un horari més europeu, un 56% s'hi mostren disposats.

Consistiria a treballar de nou del matí a cinc de la tarda amb una petita pausa per dinar. Els consultats apunten que «afavoriria la carrera professional de les dones, una millor educació dels fills i la productivitat laboral entre altres». Tant la Cambra com l'Ajuntament consideren que és una qüestió que cal abordar i implementar per millorar la vida familiar i la competitivitat empresarial.