Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Prats dret davant d'una taula on hi ha dues dones i un ordinador entremig

El servei d'assessorament a l'emprenedoria de Reus guanya pes a Mas Carandell

El programa va néixer fa gairebé 20 anys a Redessa i ara s'ha integrat a l'Institut Municipal de Formació i Empresa

L'Institut de Formació i Empresa Mas Carandell de Reus ha ampliat les instal·lacions del Servei de suport a l'emprenedoria. L'objectiu és «acompanyar i assessorar els nous emprenedors per contribuir a fer realitat la seva idea de negoci i fomentar l'autoocupació, generant nous llocs de treball» segons recorda el govern local.

El servei es va posar en marxa l'any 2002 a Redessa, però el maig del 2020 va integrar-se a Mas Carandell. Aquest dimarts s'ha presentat l'espai que s'ha adequat a l'IMFE. Amb aquesta ampliació es vol integrar en un sol punt «el conjunt de recursos necessaris per crear amb èxit el desenvolupament de projectes professionals».

Aquest servei d'assessorament té per eslògan «acompanyem des de la proximitat, inspirem des de la professionalitat». Per fer-ho ofereix orientació sobre formes jurídiques per aquelles persones que estiguin engegant un projecte empresarial, acompanyament per dissenyar el pla d'empresa i la capacitat d'estudiar la viabilitat econòmica i financera del futur negoci.

A més també es vol acompanyar els emprenedors a través del recorregut  administratiu que cal fer fins que l'empresa sigui una realitat i s'informa sobre els ajuts, subvencions i fonts de finançament disponibles, siguin públiques o privades. S'organitzen sessions formatives i informatives que, fins ara, s'han centrat en qüestions fiscals i laborals per posar-ne un exemple.

De cara al mes d'octubre d'aquest 2021 es vol tornar a engegar l'assessorament per a grups reduïts, que portarà per nom «programa d'acompanyament de l'emprenedoria». En aquest capítol es fan convocatòries semestrals que, l'any passat, van haver d'acabar telemàticament en el cas de la primera, i la segona ja no es va poder fer.

Tant l'assessorament individual com el de grups reduïts és gratuït, i per interessar-s'hi es pot demanar cita per internet, a través del correu de Mas Carandell, del telèfon 977 010 850 o presencialment, entre dilluns i divendres de nou a dues a les instal·lacions de l'organisme municipal.

Un centenar d'usuaris durant el 2020

El servei d'assessorament té una durada mitjana de 50 minuts, durant els quals els usuaris plantegen els dubtes que tenen i els tècnics municipals els resolen, els ajuden a establir prioritats i s'informa de la documentació necessària per fer els primers passos.

Durant l'any passat se'n van fer 101 segons les dades de Mas Carandell, 60 de les quals a dones segons destaquen des de l'IMFE. Fins que es va declarar l'estat d'alarma se n'havien dut a terme 35, i quan es va poder recuperar l'activitat adaptant-la a les restriccions de la pandèmia, se'n van fer 66 més en el que quedava d'any.

La majoria de les consultes, 58, feien referència al sector serveis. El segueix el sector del comerç, amb 32 consultes i els sectors de l'hostaleria i l'educació amb cinc consultes cadascun. Aquest 2021 s'han fet 23 sessions d'assessorament, la majoria de les quals a persones més grans de 45 anys i amb una distribució entre sectors econòmics similar, amb la incorporació del de la construcció.

La majoria dels dubtes dels emprenedors son sobre les formes jurídiques, i en alguns casos en concret, sobre la constitució de cooperatives. També son recurrents els dubtes sobre la capitalització de l'atur i el finançament i els ajuts econòmics. En alguns casos, també, sobre el pla d'empresa, la viabilitat del projecte o el traspàs de negoci.

El servei es coordina amb Rempresa i l'Ateneu CoopCamp

Per abordar dos dels plantejaments en concret, Mas Carandell treballa en coordinació amb el programa Rempresa per una banda, i amb l'Ateneu CoopCamp per l'altra. En el primer cas, es tracta d'una iniciativa de la patronal SECOT que permet posar en contacte persones que vulguin traspassar el seu negoci amb persones que vulguin fer-se'n càrrec.

En primer lloc, permet evitar tancar empreses per falta de relleu generacional, per exemple. En el segon cas, permet implantar-se al mercat sense haver de començar l'empresa des de zero, sinó amb un negoci que ja funciona. Durant el 2020 es van cedir nou empreses, mantenint 15 llocs de feina.

La inversió induïda global va ser de 98.473,12 euros i els negocis eren, a parts iguals, del sector serveis, del de l'hostaleria i del comercial. La funció de l'Ateneu cooperatiu Coop Camp és assessorar sobre la creació de cooperatives o la transformació d'empreses en societats laborals o com orientar-les cap a l'economia social i solidària.

El seu objectiu, i el motiu pel qual Mas Carandell va decidir formar-ne part, és «impulsar el cooperativisme i l’economia social i solidària, generar d’ocupació de qualitat que resolgui les necessitats de les persones i del territori, i enfortir les xarxes d’intercooperació». Durant el 2020 es van crear tres cooperatives, però també es van fer 29 actuacions d'acompanyament a cooperatives ja existents en relació amb la crisi de la pandèmia i les restriccions associades.