Imatge d'un cambrer servint un cafè a una clienta.

El servei Reempresa ha salvat 70 negocis i 165 llocs de treball en set anys a Reus

El mercat de compravenda posa en contacte petits empresaris que tanquen un negoci amb emprenedors que hi volen donar continuïtat | Un 35% dels expedients de traspàs han estat exitosos, especialment en el sector comercial i hostaler

El servei d'atenció Reempresa, que treballa a Catalunya i les Illes Balears per oferir un relleu a negocis i establiments en funcionament, ha evitat en un espai temporal de set anys el tancament de seixanta-vuit negocis del Reus. Des que fou instal·lat un punt d'atenció del servei a Redessa, el 2014, Reempresa ha salvat al territori, amb la setantena de negocis, un total de 165 llocs de treball. Amb tot, aquestes xifres suposen una inversió induïda de poc més d'1.800.000 euros.

Durant els set anys de vigència del servei, impulsat a Reus per la patronal CECOT i la  regidoria d'Empresa i Ocupació  de l'Ajuntament, ha gestionat 183 expedients d'empreses disposades a traspassar o bé a vendre els seus negocis. D'aquests, la funció del servei —posar en contacte titulars que es plantegen tancar un negoci amb emprenedors que hi volen donar continuïtat o readaptar-la— ha estat eficaç en poc més d'un 35% dels casos. El sector comercial ha aglomerat més d'un terç dels expedients, un 35,38%, en concret. La resta del gruix d'expedients els han concentrat els serveis i l'hostaleria.

El balanç del primer semestre de 2021 registra 42 expedients oberts. A més, de moment, s'han resolt amb èxit tres casos, que han permès salvar nou llocs de treball. En aquest sentit, el regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, valora positivament les xifres del servei en el context de pandèmia, que segons ell, en demostren la continuïtat. Les circumstàncies, d'acord amb Prats, «hauran influït en la decisió de deixar negocis, però també han impulsat les necessitats d’emprendre».

Fomentar el relleu en el l'activitat comercial de la ciutat i consolidar la ja existent

El regidor recorda que «tan important com el foment de la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents». De fet, aquest és un dels objectius de Reempresa, que pretén com a fi últim donar suport  a la petita empresa i a l’emprenedoria per tal que es creï, creixi i es consolidi el teixit empresarial de la ciutat. En aquest sentit, el servei ofereix assessorament  integral i especialitzat a través d'un programa personalitzat d'acompanyament que també inclou la reserva de finançament, la capitalització de l'atur o el suport econòmic amb algunes ajudes a l'activitat.

Reempresa és un nou model d’emprenedoria original que ofereix un relleu a negocis i establiments en funcionament, per evitar-ne el tancament per causes com la jubilació, problemes de salut o trasllats domiciliaris. Ofereix intermediació  i suport entre persones que volen cedir la seva empresa operativa i d’altres reemprenedores que li volen donar continuïtat tot deixant de banda la fase de creació del negoci.

Tot just aquest dijous, la regidoria d'Empresa i Ocupació va portar celebrar una nova sessió divulgativa del Cafè de la Reempresa. Es va presentar el servei a aquelles persones que volen comprar o vendre un negoci en funcionament a Reus, i es va poder escoltar de primera mà l’experiència d’un cas d’èxit: Bosch laboral, una botiga de roba i protecció laboral, que es va traspassar el passat mes d’octubre.