Imatge del Panteó Boule al Cementiri General de Reus

Serveis Funeraris Reus licita la restauració del Panteó Boule del Cementiri

Les obres, que tindran un termini d'execució de quatre mesos, tindran un cost de gairebé 60.000 euros

L'Ajuntament de Reus, a través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, ha licitat les obres de restauració i protecció del conjunt monumental del Panteó Boule, ubicat al Cementiri General de Reus. El pressupost inicial dels treballs és de 57.452 euros i el termini d'execució aproximat serà de quatre mesos, amb l'objectiu que la intervenció estigui enllestida abans de Tots Sants.

El projecte i la intervenció plantejats inicialment pels professors Sergi Coll i Agustí Costa, de l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, s'ha vist enriquit amb diverses aportacions dels Serveis d'Arquitectura Municipal i informes externs. Concretament, s'ha incorporat un informe sobre la necessitat de restauració de superfícies pètries, elaborat pel Laboratori de Materials de l'EPSEB de la Universitat Politècnica de Catalunya.

«Necessita requesits tècnics molt específics»

La regidora responsable dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Montserrat Flores, ha asenyalat que «la restauració d’un element patrimonial i singular com aquest necessita requesits tècnics molt específics que ens han portat a actuar amb la màxima precaució». En aquest sentit, Flores ha afegit que «un cop realitzats els informes complementaris requerits, la previsió és que la intervenció pugui estar completada abans de Tots Sants».

Les actuacions proposades tenen un doble objectiu: evitar la degradació de materials constructius i restituir elements escultòrics. En aquest sentit, tots els treballs de restauració seran realitzats per personal especialitzat amb experiència en la restauració de béns culturals.

El Panteó Boule està en bon estat de conservació i no hi ha risc que comprometi l'estabilitat de l'edifici

Segons el projecte elaborat pels professors Coll i Costa l'estat de conservació general del Mausoleu Boule, construït l'any 1882 per l'arquitecte Francesc Blanc i Pons, és bo i no hi ha cap risc estructural que pugui comprometre l'estabilitat de l'edificació. En aquest sentit, però, es van identificar alguns processos de degradació que amb la intervenció prevista se solucionaran.

Aquests afecten sobretot a l'exterior del mausoleu, on es poden observar alguns petits despreniments, especialment en les parts superiors dels pinacles, la cornisa i algunes decoracions florals. El grau de porositat elevat de la pedra utilitzada en la construcció també ha afavorit la penetració d’humitats i per tant l'erosió i l’embrutiment per l'existència de plantes, líquens i molses.

Pel que fa a l'interior del Panteó Boule, l'estat de conservació també és bo, tot i que caldrà reparar diverses humitats per filtració d'aigua de pluja a la cúpula que tanca l'espai. També s'actuarà en la restauració del marbre del terra i de les escales d'accés, que presenta diversos trencaments i taques, i l'oxidació de la tanca de ferro exterior, així com a la neteja dels diversos vitralls.