Imatge del cartell de la Setmana Santa 2020 de Reus

La Setmana Santa de Reus dona el tret de sortida amb el pregó en versió radiofònica

Francesc Pardo i Irene Massana han llegit diversos fragments del llibre ‘Pregons de la Setmana Santa 1989-2019’

La crisi de la pandèmia  de la Covid-19 i el corresponent estat d’alarma no ha estat cap impediment per celebrar, un any més, el pregó  de la  Setmana Santa de Reus. La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist ha decidit continuar amb la tradició i adaptar l’acte retransmetent el pregó per la ràdio. Francesc Pardo Bosch, clavari, i Irene Massana Cogul, directora de la coral, han estat els encarregats de llegir diversos fragments d’altres pregons anteriors editats en el llibre ‘Pregons de la Setmana Santa de Reus (1989-2019)’, del qual en són autors.

Els pregoners  han convidat als oients a «tancar els ulls i pensar en la Setmana Santa i tot allò que els evoca» i han indicat que «cada fragment és un vitrall de les persones que han passat pel faristol del pregó». En primer lloc, han recordat el nom de cadascun dels 31 pregoners des del 1989 al 2019 i tot seguit han dut a terme la lectura del text, que ha recordat els diferents actes que es viuen durant la Setmana Santa reusenca com ara 'Les Tres Gràcies', l'acte més emblemàtic.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, que ha intervingut a l'inici de l'acte, ha manifestat que la Setmana Santa «és una tradició arrelada a Reus, una manifestació religiosa i cultural ciutadana de primer nivell». A més, també ha indicat que la celebració «reforça el missatge d'esperança que necessitem més que mai». Per la seva banda, el prior  Joan Antoni Cedó ha conclòs l'acte assenyalant que la «Setmana Santa d'enguany està cridada a fer del silenci, l'anunci, el silenci que vivim per la pandèmia».

La Reial Congregació de la Puríssima Sang també ha explicat que ha postposat per al 2021 el pregó que havia d’oferir el secretari primer de la Mesa del Parlament de Catalunya, Eusebi Campdepadrós. El pregó s’ha pogut escoltar a través de LANOVA Ràdio de Reus. Cal destacar que la Reial Congregació de la Puríssima Sang de NSJ de Reus manté la tradició d’elaborar el pregó  de la Setmana Santa, de manera ininterrompuda, des de l’any 1951, tot i que s’ha anat variant el format.

Habitualment es realitza a l’auditori Higini Anglès del Palau Bofarull de la Diputació de Tarragona encara que en altres ocasions també ha tingut lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament, al Teatre Fortuny, a l’Església de la Sang o al Saló Noble del Palau Bofarull.

 

Actes suspesos i a l’espera de la retransmissió de ‘Les Tres Gràcies’

La Setmana Santa de Reus havia de portar més d'una setantena d'actes arreu de la ciutat. Tot i que pràcticament tots s'han suspès, la Reial Congregació de la Puríssima Sang de NSJ de Reus ja va anunciar que està treballant per retransmetre en directe la pregària de ‘Les Tres Gràcies’, l’acte més emblemàtic de la celebració reusenca, des de l’Església de la Sang de Reus. Enguany però, la capital del Baix Camp no podrà gaudir de les processons del Prendiment, de l’Agonia, la del Sant Enterrament  o la del Silenci  entre d’altres.