Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un mòbil amb el missatge d'alerta d'accident químic

Reus vol tenir el seu propi sistema d'avisos massius per casos d'emergència

Els pressupostos del 2023 compten amb una partida per adquirir el sistema que es consideri més adequat

L'Ajuntament de Reus vol tenir un sistema propi d'avisos massius a la població per casos d'emergència. Al pressupost de l'any vinent s'ha reservat una partida de 18.000 euros per adquirir la infraestructura informàtica necessària. A la pràctica es tractarà d'un sistema que pugui complir la funció que, per exemple, es va activar durant el simulacre de risc químic de fa uns dies.

A hores d'ara el projecte es troba en estat «embrionari», segons matisa la regidora de Seguretat i Convivència, Dolors Vázquez. Quan s'executi la partida s'estudiaran quines possibilitats hi ha tenint en compte les competències de l'Ajuntament. Podria tractar-se d'un aplicatiu per enviï missatges de mòbil a una àrea concreta, però hi ha altres possibilitats.

Una opció podria ser que la ciutadania es descarregués una aplicació al mòbil a través de la qual rebre els missatges en cas d'emergència. El cas més recent és el que es va posar en marxa durant el darrer simulacre de risc químic. En situacions com aquesta el consistori tindria una eina per alertar la població de l'àrea afectada.

De cara al futur, el sistema també serviria per avisar quan s'activen plans d'emergència a causa del vent o de forts aiguats. Es tracta d'una actuació que, de manera més rudimentària, ja es fa ara. Segons explica Vázquez, «quan s'activa un pla d'actuació d'emergència es truca personalment a les persones vulnerables o afectades».

També es fan avisos a través de les xarxes socials, però ara es vol anar més enllà. Des de la regidoria, exposa, «consideràvem necessari tenir algun sistema que facilités aquesta feina i poder fer avisos massius». Mentre no s'acaba de desplegar el sistema estatal, «crèiem que ens havíem d'avançar, perquè aquestes qüestions són complicades i llargues», aclareix.

Fins ara s'ha fet una feina de prospecció al mercat. L'Ajuntament ha tractat la qüestió amb la Diputació de Tarragona perquè la de Barcelona compta amb un sistema similar. Es tracta d'un aplicatiu que la institució comparteix amb els municipis de la seva demarcació.

Els avenços tecnològics, però, permetrien disposar d'un mecanisme estrictament municipal. «Mentre no tinguem el sistema de l'Estat, busquem una alternativa», detalla Vázquez. Una alternativa que podria arribar a servir no només per avisos d'emergència, sinó també per difondre campanyes de seguretat o contra l'incivisme, segons apunta.