Plaça del Mercadal de Reus en primer pla, amb l'Ajuntament al fons

L'Ajuntament de Reus treu pit amb la reducció d'un 70% del deute municipal en 9 anys

El consistori també assegura que la pressió fiscal dels ciutadans és menor que en la majoria de ciutats similars

«L'Ajuntament de Reus té la millor salut econòmica i financera dels últims 10 anys». Així de clar ha estat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, en una roda de premsa que s'ha realitzat aquest dimarts, 13 de setembre, per fer balanç de la situació econòmica al consistori.

Segons les dades presentades, Reus i el seu grup d'empresa han aconseguit una reducció del deute del 70% en els últims 9 anys, el que es tradueix en 284 milions d'euros menys d'endeutament. L'any 2012, moment en què Carles Pellicer va arribar a l'alcaldia, el deute del consistori i totes les empreses municipials era de 405 milions d'euros, el que equivaldria a 3.781 euros per cada habitant. Amb l'exercici del 2021 tancat, aquesta xifra s'ha reduït fins als 121 milions d'euros, uns 1.145 euros per càpita.

Davant d'aquesta situació, l'alcalde Pellicer i la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, han volgut treure pit assegurant que és una bona notícia perquè «ens deixa en una situació econòmica i financera immillorable per desplegar el nostre full de ruta». Amb aquestes xifres, Reus es manté per sota de la ràtio legal d'endeutament i el règim d'autorització del 75%.

I és que l'evolució de la reducció del deute també s'ha plasmat en un pla d'inversions que ha anat creixent. Si al 2019 les inversions tenien un pressupost de 7,8 milions d'euros, el 2022 hi ha una previsió d'inversió de 32,30 milions d'euros. «L'evolució de l'esforç inversor és un dels millors exemples que demostra la millora de la situació econòmica i financera de l'Ajuntament» ha assegurat la regidora d'Hisenda.

Durant la roda de premsa també s'ha destacat que la càrrega fiscal dels ciutadans de Reus està per sota de la que tenen altres municipis similars i un 10,7% menys que la mitjana de les capitals catalanes. El pagament als proveïdors també ha millorat, i, segons asseguren des de l'ajuntament, ara només hi hauria una espera de 12 dies de mitjana en els pagaments.

Finalment s'ha repassat el romanent a tresoreria, el qual el 2021 va acabar amb 5,8 milions d'euros. Una part d'ells, 1,8 milions d'euros, es destinen a despeses generals; mentre que 3,9 milions d'euros van a accions previstes al pla d'inversions 2021.