Una illa de nous contenidors de Reus

El contracte de la brossa de Reus tindrà un sobrecost de 365.000 euros

La demora en la publicació del concurs públic i els entrebancs jurídics de FCC haurien provocat l'increment de preu

La posada en marxa del nou contracte de la brossa de Reus suposarà un sobrecost de 364.628 euros a l'Ajuntament. El plenari d'aquest divendres ha aprovat la modificació del contracte sol·licitada per l'empresa explotadora. Segons s'ha exposat, l'increment de preu es deu al fet d'haver hagut de llogar vehicles durant els primers mesos.

La sessió plenària de juliol ha servit per homenatjar Xavier Amorós després del seu traspàs. També s'ha aprovat una modificació de crèdit per cobrir 19.530.000 euros amb tres crèdits diferents. Els primers tràmits del ple també han servit per nomenar Mònica Bellido com a assessora d'àrea dins de l'equip d'alcaldia.

Bellido fa anys que s'implica en diverses entitats culturals i socials de la ciutat, especialment coneguda per la seva feina a Aspercamp, que treballa per a persones amb aquesta síndrome. Pel que fa a la resta de la sessió, un dels punts que ha aixecat més polseguera ha sigut el sobrecost del contracte de la brossa. Segons ha defensat el govern, es deu a la demora en la implantació de la nova licitació.

Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, ho ha justificat pels entrebancs jurídics que va posar Fomento de Construcciones y Contratas. Es tracta de l'empresa que explotava el servei fins ara, i que de fet l'havia dut a terme durant més anys dels previstos. Els darrers anys s'havien aplicat pròrrogues forçoses perquè l'Ajuntament no havia tret el contracte a concurs públic a temps.

Després de quatre anys de pròrrogues, finalment és Reus Net que s'encarrega del servei. És una Unió Temporal d'Empreses constituïda per Valoriza i Romero Polo, dues companyies del sector. L'abril d'aquest 2022 van sol·licitar que l'Ajuntament cobrís el sobrecost de la posada en marxa.

El mes de maig, segons ha relatat Caballero, el cap de servei de Medi Ambient va constatar que totes dues situacions suposarien un sobrecost. Al juny l'empresa va aportar la informació que se'ls havia requerit, i el mes de juliol, novament l'àrea de Mediambient va considerar que calia acceptar la sol·licitud.

Al plenari municipal, la regidora d'Hisenda ha recordat que el contracte públic contemplava un període de sis mesos per a la posada en marxa del servei. Durant aquest temps, els camions que s'han fet servir eren llogats a causa del mal estat de la flota regular. Un mal estat provocat, precisament, per la demora en la licitació pública.

S'ha defensat dels atacs de l'oposició assegurant que el contracte es va començar a treballar l'any 2019. Segons ha plantejat, llavors no es podia preveure aquest sobrecost. També ha defensat que no podien saber que FCC interposaria recursos judicials a la nova adjudicació.

L'oposició responsabilitza el govern del sobrecost de la brossa

Uns arguments que no ha convençut els grups municipals. La portaveu de Cs, Débora García, ha explicat que el partit s'abstindria perquè el sobrecost podia ser necessari, però el govern ho hauria d'haver previst. La CUP ha optat pel vot en contra.

La portaveu del grup, Marta Llorens, ha exposat que s'hi oposaven principalment perquè segueixen defensant el model internalitzat per la recollida de brossa i neteja viària. De fet ha aprofitat per afegir que la municipalització del servei jugaria a favor de la plantilla. Els treballadors van arribar a anunciar una vaga, que no van acabar fent, per reivindicar un 4% d'increment de sou.

Llorens ha apuntat que, si el servei fos directament de l'Ajuntament, la plantilla comptaria amb un increment del 7,5%. El PSC s'ha abstingut, com ha defensat el portaveu Andreu Martín. També considera que el govern ho hauria d'haver gestionat millor, i ha fet un toc d'alerta a l'alcalde, Carles Pellicer.

Segons ha afirmat Martín, «hi ha un regidor del seu govern que va dient que això (el sobrecost) té relació amb l'increment retributiu dels treballadors». Considera que un membre de l'equip de govern ha volgut instrumentalitzar la situació.