Cotxes aparcats a la zona blava entre la Riera d'Aragó i el raval de Sant Pere de Reus

El pàrquing de la Hispània de Reus costarà el doble del que s'havia anunciat

La CUP insisteix en la situació del solar, altament contaminat i sota responsabilitat municipal

El pàrquing subterrani de la Hispània de Reus costarà més del doble del previst i els residus contaminants seran responsabilitat de l'Ajuntament. Així de taxativa s'ha mostrat la CUP de Reus aquest dijous, per boca de la regidora Mònica Pàmies. Pel que fa al cost, el govern havia plantejat una inversió d'uns quinze milions d'euros.

D'aquesta partida, deu milions s'han de destinar a aixecar dos edificis d'habitatges de protecció oficial. Segons es va anunciar, els cinc restants els aportaria Reus Mobilitat i Serveis per construir el pàrquing. Ara, però, el pressupost de construir el pàrquing puja fins als 11.176.858,79 euros.

Des del govern de Reus no s'han respost les preguntes d'aquest mitjà sobre aquesta qüestió. Pàmies ha explicat que, a les comissions informatives, se'ls ha argumentat que el cost es deu a la manera com es construirà l'aparcament. S'hauria planificat «per no tallar el trànsit als carrers que donen al pàrquing, amb una rampa molt pronunciada».

La previsió del govern, segons un dels informes citats per la CUP, era començar les obres el 2 de novembre. Aquesta data tampoc s'assolirà tenint en compte que, a hores d'ara, ni tan sols s'ha tret a licitació pública. La crítica dels anticapitalistes se centra en la situació «altament contaminada» del solar on s'ha de construir.

La CUP alerta la Generalitat de la contaminació a l'antiga Hispània de Reus

La setmana passada van denunciar la situació, i el govern va respondre amb un comunicat que, aquest dijous, Pàmies ha volgut desmuntar. Principalment pel que fa als residus derivats de les obres de construcció de l'aparcament. Tal com va explicar la CUP, els moviments de terres propis de la construcció d'un aparcament posarien en risc els veïns de la zona.

A més, calia informar la Generalitat de la situació i preveure un pla de descontaminació. De tot plegat, el govern de Reus va respondre que serà l'empresa constructora la responsable dels residus que hi hagi. Tant de fer un estudi sobre el seu impacte abans d'actuar, com de treure'ls i dipositar-los on toqui després.

Asseguraven, també, que des de l'Ajuntament s'ha complert la normativa en tot moment. Mònica Pàmies ha volgut evidenciar, aquest dijous, que no és així. Assegura que els mateixos informes encarregats pel consistori exposen que la responsabilitat dels residus és de l'Ajuntament.

El document deixa clar que el propietari dels residus de l'obra serà l'Ajuntament de Reus, titular del solar. També especifica que el posseïdor d'aquests residus serà l'empresa constructora. Per últim, des del govern també s'assegurava que hi ha «una partida pressupostària per al transport i disposició a abocador inclosa la gestió dels residus».

Tal com insisteix la CUP, aquesta partida no fa referència a la descontaminació dels terrenys. Segons exposa Pàmies, no és una tasca senzilla i cal que la faci un operador autoritzat. Per tot plegat, afegeix, s'hauria de contemplar de manera específica tant al pressupost com pla d'obra. Cap de les dues condicions es compleixen en aquest cas.

Tampoc un altre dels requisits necessaris en aquest cas, alertar la Generalitat de la situació. Pàmies ha etzibat que «per part del govern de Junts, ERC i Ara Reus no hi ha hagut cap resposta positiva; no ens podem quedar de braços plegats». És per això que han posat la situació en coneixement de l'Agència de Residus de Catalunya.