Més de 150 persones es podrien quedar sense carrossa al Carnaval de Reus per un error

Els impulsors de la carrossa han descobert ara que no se'ls ha inscrit al Carnaval de Reus | Tots els inscrits ja havien pagat els 40 euros de paga i senyal

El Sol de Nit podria no sortir al Carnaval de Reus 2019 segons ha pogut saber TarragonaDigital. Suposa un revés important per a més de 150 persones que, dues setmanes abans de Carnaval, han descobert que podrien no anar amb la carrossa que tenien aparaulada i mig pagada. El local d'oci nocturn organitza la carrossa a través d'una entitat que enguany va comunicar a la FRAC que no sortiria,  però no ho va comunicar als responsables del Sol de Nit.

Des de l'empresa es va seguir endavant amb els tràmits habituals per aconseguir inscrits a la seva carrossa. Expliquen a aquest mitjà que hi ha un contracte, signat amb l'entitat el mes de novembre passat, per al qual ja s'havia fet un primer pagament. TarragonaDigital ha tingut accés a aquest contracte, que adjuntem al final de la notícia.

Discoteca SoldeNit
Imatge de la façana del Sol de Nit | SoldeNit

 

El Sol de Nit es podria quedar sense Carnaval quan falten dues setmanes

El Sol de Nit, un dels locals emblemàtics de l'oci nocturn reusenc, va abaixar la persiana fa dos caps de setmana tot i que ha mantingut el restaurant obert. El local organitzava, també, una carrossa per sortir a les rues del Carnaval de Reus que, segons ha pogut confirmar aquest mitjà, es podria quedar sense sortir. El cas és que, per tal de poder portar un control, qualsevol colla que surt al Carnaval de Reus ha de formar part de la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval, la FRAC.

El Sol de Nit no és una entitat membre de la FRAC, sinó que sortia amb la carrossa d'una altra entitat, l'Associació d'Amics del Carnaval Horts de Simó. El mes de novembre passat es va signar un contracte —adjuntat al final de la notícia— en què es feia constar que seria la colla registrada a la FRAC qui s'encarregaria de tenir la carrossa a punt, així com les assegurances necessàries; a més, es van pagar 750 euros a aquesta colla com a avançament.

La quantitat formava part d'un contracte total de 1.500 euros que s'acabaria de cobrar per Carnaval, segons el contracte signat fa més de tres mesos. Davant la sorpresa del Sol de Nit però, no només no es van fer les gestions,  sinó que, tal com confirmen fonts de la FRAC, «ens van trucar i ens van dir que no sortien». El resultat de tot plegat són entre 150 i 160 persones que ara mateix s'han quedat sense Carnaval a Reus quan només falten dues setmanes.

Gent de festa
La discoteca 'Sol de Nit' abaixa la persiana | SoldeNit

La colla esperava una comunicació del Sol de Nit

Els responsables de l'Associació Amics del Carnaval d'Horts de Simó han explicat a aquest mitjà que van entendre que el Sol de Nit no sortiria perquè no havien rebut cap comunicació per part seva, ni la documentació necessària de persones inscrites i de personal responsable; una burocràcia que l'empresa d'oci nocturn entenia que estava gestionant la colla en compliment del contracte signat. L'entitat explica que fa dotze anys que són socis de la FRAC, i que si no fos per l'acord amb el Sol de Nit, no tenen prou gent per cobrir les despeses que comporta treure la carrossa.

Aquestes despeses són les que cobriria el contracte signat, un acord que ja es va executar el Carnaval de l'any passat «sense cap mena de problema», recorden des del Sol de Nit. Ara, igual que l'empresa, volen resoldre aquesta situació a l'assemblea que ja tenia convocada la FRAC per demà dimarts, on volen apel·lar a la Federació i les colles que la formen pel problema que podria suposar que entre 150 i 160 persones es quedin, ara, sense carrossa de Carnaval.

Les fotografies de la Guerra de Confeti del Carnaval 2018 a Reus | Gerard

El Sol de Nit no llença la tovallola

Els responsables del local i impulsors de la carrossa no donen la batalla per perduda i volen intentar solucionar el problema. Assumeixen que la FRAC no té cap responsabilitat en aquesta situació, i també posen sobre la taula que el Sol de Nit i les més de 150 persones que s'havien inscrit a la carrossa en són víctimes. Admeten, també, que es troben lligats de peus i mans perquè, com en qualsevol altra entitat, només els socis poden participar de l'assemblea, en aquest cas, les colles de Carnaval.

«Es van posar unes normes i tothom ha complert, tothom va pagar al seu dia i tothom va presentar els papers al seu dia», expliquen des de la FRAC a aquest mitjà. Ara, el termini per presentar la documentació ja està tancat i, per tant, no es pot redistribuir les més de 150 persones que havien de sortir amb el Sol de Nit. Aquest centenar i mig de reusencs, de fet, havia pagat una paga i senyal de 40 euros. Des del Sol de Nit assumeixen que poden haver de retornar aquest pagament, tot i que confien que s'arribi a un final feliç i no calgui arribar a aquest extrem.

Imatges del Carnaval de Reus 2018 | Gerard Martí

 

Normativa i funcionament de la FRAC

El Carnaval de Reus l'organitza l'Ajuntament de Reus en conveni amb la FRAC segons estipula el programa de la festa. Aquesta condició fa que sigui la Federació qui gestioni les rues de Carnaval. Els darrers anys s'ha limitat el nombre de carrosses que sortien a les rues de Reus, així com el nombre de persones que pot haver-hi a cada carrossa —cap d'elles pot passar de 250 persones—. Aquestes limitacions s'han anat adoptant per garantir la seguretat i reduir les aglomeracions.

«Nosaltres, com a Sol de Nit, no tenim cap colla» expliquen. «A la Federació envien la documentació dient que amb la colla 'tal', surten 200, i no es pregunta d'on venen», aclareixen. «A partir d'aquí, a la Federació no sabem quina gent porta cada colla ni d'on els ve». Membres de la FRAC fan incís en les complicacions, debats i enrenou que va provocar la voluntat de regular la quantitat de gent que sortia i la imatge que transmet el Carnaval de Reus.

Imatge del Carnaval de Reus 2018 | Gerard Martí

 

Casos similars al del Sol de Nit

El Sol de Nit no és l'únic local d'oci nocturn que s'organitza amb una colla de Carnaval per gestionar la carrossa. La Fàbrica també organitza inscripcions de Carnaval a través d'una entitat que és sòcia de la FRAC i, per tant, la Federació no té cap mena de contacte amb la discoteca reusenca. En el cas del Sabana, que ha ocupat l'espai que havia deixat el Drums al carrer d'Eduard Toda, surt per Carnaval com ja feia l'antic negoci, amb la particularitat que, al registre de la FRAC, segueix figurant com a colla Drums, que és la que estava autoritzada. Cap d'aquestes dues entitats han tingut problemes, i sortiran per Carnaval de manera habitual.

Novetats del Carnaval de Reus 2019

En edicions anteriors del Carnaval de Reus es va establir un límit de 60 colles que podien sortir al Carnaval de Reus —enguany en surten només 50—, i un límit de 250 persones per a cada colla. L'objectiu és poder garantir la seguretat i minimitzar les aglomeracions i els problemes que poden suposar. Enguany, en la línia de millorar, també, la imatge que transmeten del Carnaval de Reus aquestes rues, s'ha regulat la participació dels menors d'edat.

Cap menor de 18 anys pot sortir de Carnaval si no ho fa acompanyat d'un adult que tingui més de 25 anys. Alhora, cada major de 25 anys es pot fer càrrec d'un màxim de 5 menors d'edat. Aquest tipus de mesures volen servir per actuar contra el consum excessiu d'alcohol que, per una banda, pot veure's lligat a actes incívics, i per l'altra, transmet una imatge del Carnaval que, en alguns fòrums, es vol canviar.

  • El contracte al qual es fa referència des del Sol de Nit és el següent:

contracte sol de nit carnaval reus
Contracte entre l'empresa explotadora de Sol de Nit i la colla de Carnaval | TarragonaDigital

 

contracte sol de nit carnaval reus
Contracte entre l'empresa explotadora de Sol de Nit i la colla de Carnaval | TarragonaDigital