Porta d'entrada de la Chismosa, al número 44 del carrer de l'Amargura de Reus

Tanquen la discoteca La Chismosa de Reus per incomplir les mesures de seguretat

S'ha obert un expedient sancionador que pot acabar amb una multa entre 1.500 i 5.000 euros | El govern desvincula el tancament de l'historial de la discoteca

L'Ajuntament de Reus ha tancat, provisionalment i de manera immediata, la discoteca La Chismosa del carrer de l'Amargura. Segons ha informat el govern aquest matí, se li ha obert un expedient sancionador per no tenir les mesures de seguretat en regla. Des del consistori també es denuncia manca total de col·laboració per part de la propietat del negoci.

Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, ha detallat que se li atribueix una infracció greu per no haver adoptat les «mesures de control i de seguretat» que se li van requerir. L'àrea d'activitats, sota el seu càrrec, ha estat qui ha incoat un expedient sancionador que pot anar dels 1.500 als 5.000 euros de multa. En paral·lel, i davant la reiterada omissió dels requeriments que s'han fet a l'empresa, se li ha suspès cautelarment l'activitat i s'ha tancat la discoteca.

L'empresa té quinze dies per recórrer totes dues mesures. Fonts de la zona i coneixedores de la situació apunten que el local compta amb un historial considerable d'aldarulls i baralles. Tot i això, des del govern s'ha subratllat que aquesta situació no ha tingut incidència a l'hora de clausurar l'activitat de la discoteca.

Tanquen La Chismosa per reiterats incompliments de seguretat

Es tracta del mateix local que, el desembre del 2019, ja va ser objectiu d'un operatiu policial combinat de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. Es va saldar amb 51 identificacions i actes aixecades per diferents delictes. S'acusava alguns dels presents de consum i tinença de drogues —cocaïna i haixix— possessió d’armes perilloses, manca de respecte a l’autoritat, no compliment de citacions judicials

A La Chismosa se l'imputa «una infracció greu de la llei d'espectacles públics i activitats recreatives». Segons ha explicat Prats, el principal motiu de l'expedient és que no hi ha ni llums d'emergència ni la il·luminació necessària a l'escala per garantir la seguretat dels clients. Es tracta d'un local amb un aforament de 146 persones situat al soterrani del número 44 del carrer de l'Amargura.

El govern ha explicat que els primers requeriments són del 2020. Des d'aleshores, segons han exposat, l'empresa n'ha fet cas omís, com tampoc s'ha sotmès als controls periòdics que marca la normativa. Van en funció de la llicència d'activitat que explota cada negoci, i en aquest cas requeria que passés controls per comprovar les mesures de seguretat.

Durant la compareixença d'aquest dimecres s'ha deixat clar que La Chismosa s'havia negat reiteradament a passar-ne cap. «L'incompliment dels requeriments que se li van fer suposa un perill per a les persones usuàries», ha sentenciat Prats. El tancament també ha vingut motivat per la manca total de col·laboració i de comunicació per part de la propietat del negoci.

El govern de Reus ha subratllat que l'historial d'aldarulls i queixes veïnals de l'establiment no ha sigut el detonant del tancament. Tampoc la justificació per executar-lo, però l'alcalde Carles Pellicer sí que ha admès que «s'ha sumat a aquesta decisió». Prats també ho ha considerat una circumstància que els ha transmès certa «tranquil·litat» a l'hora de prendre una decisió que, alhora, «no ens agrada prendre».

Dolors Vázquez, regidora de Seguretat i Convivència, ha explicat que la Guàrdia Urbana ha remès els informes necessaris a l'àrea d'activitats econòmiques de l'Ajuntament. S'inclouen «sorolls a la via pública i alguna baralla d'anys anteriors», però insisteix que «no significa que aquesta resolució hagi sigut la base, sinó que acompanya l'incompliment».

Pellicer, ha defensat que «l'oci nocturn hi ha de ser, però amb el seu ordre». Tant ell com la resta de membres del govern que han comparegut han donat suport al sector de l'oci nocturn. Tot i això, han subratllat que cal actuar «amb contundència» contra aquells que no compleixen la normativa.

Des del punt de vista del batlle, «el sector és important i també li interessa donar una imatge de ciutat». Ha recordat, de fet, la campanya anunciada fa unes setmanes de col·laboració d'aquest sector amb la Guàrdia Urbana.