Ganxet Pintxo.

La Ganxet Pintxo evoluciona i es presenta amb més qualitat i temàtica modernista

Menys establiments participants, increment de preu a 3,5 euros però més qualitat són la base dels ingredients que han cuinat aquesta nova edició de la ruta de tapes de Reus

Enguany s'ha fet esperar, però la ruta de tapes de Reus ja ho té tot a punt per arrancar. Del 16 al 26 de maig torna la Ganxet Pintxo als carrers de la capital del Baix Camp i ho fa transformant-se per augmentar la qualitat. Així ho ha explicat el president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, en el que ha estat la seva última roda de premsa ostentant aquest càrrec: «És una ruta que ara ha evolucionat per donar resposta a les necessitats dels establiments i les exigències del públic».

Quines novetats hi haurà en aquesta 16a edició de la Ganxet Pintxo? La primera i més notòria és l'augment del seu preu. La combinació tapa+quinto Estrella Damm passarà a costar 3,5 euros, un increment que Sanromà ha justificat dient que «els restauradors feia temps que demanaven un increment de preu i nosaltres volíem més qualitat, i ara s'ha arribat a un punt intermedi». També hi haurà menys establiments participants —un total de 32 i un restaurant que oferirà Menú de Tapes—, una xifra que segons el president de la Cambra és la «ideal, entre 30-35».

Ganxet Pintxo.
La ruta de tapes de Reus es farà del 16 al 26 de maig. | Laia Solanellas

El modernisme, emblema de Reus

Però la novetat més important és el gran salt endavant en la qualitat i l'originalitat dels pintxos que se serviran en aquesta edició. La ruta ha agafat un caire temàtic i com no podia ser d'altra forma a Reus, el motiu central escollit és el modernisme i la cuina modernista, «un fet molt vinculat a la realitat de la ciutat» com ha apuntat Sanromà. Amb aquesta base, els restauradors participants van assistir a un taller on es van explicar les bases de la cuina modernista i se'ls va facilitar les idees i eines per posar-la en pràctica.

Més tard, han hagut de presentar les seves propostes davant de cuiners experts que van valorar els pintxos perquè assolissin els estàndards de qualitat exigits per l'organització en aquesta edició. Trencadís d'arròs i bolets amb vitrall de parmesà, tartare Aureliana, el fals caneló d'en Pere Caselles, una sara de bacallà o la revolució Modernista són alguns dels noms de les tapes que es podran degustar en aquesta edició de la Ganxet Pintxo amb el nivell més sofisticat vist fins ara.

 

Aquesta ha estat l'última roda de premsa d'Isaac Sanromà com a president de la Cambra de Comerç de Reus.
Aquesta ha estat l'última roda de premsa d'Isaac Sanromà com a president de la Cambra de Comerç de Reus. | Laia Solanellas

 

Les tradicions de la Ganxet Pintxo que mai fallen

Tot i els diversos canvis, encara hi ha lloc per a la tradició i en aquest sentit la inauguració de la ruta de tapes es farà aquest dijous 16 de maig al vespre a la pizzeria Bella Italia de la mà dels set clubs de bàsquet de la ciutat, amb motiu de la celebració de Reus Ciutat del Bàsquet Català. La Ganxeta —la guia de la ruta— continuarà tenint un pes important mostrant els pintxos i els establiments participants i, a més, en aquesta edició se situarà una carpa a la plaça del Mercadal durant el primer cap de setmana de ruta on es podran aconseguir barrets exclusius d'Estrella Damm presentant la Ganxeta amb tres segells, així com altres premis.

La ciutat també es bolcarà, com sempre, en l'esdeveniment.  La regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, ha tornat a assegurar que per a Reus la Ganxet Pintxo és «molt més que una oferta de restauració» i en aquest sentit es faran diversos actes complementaris com  activitats a les biblioteques municipals que difondran la gastronomia mdernista amb exposicions i tallers. A les xarxes de la Ganxet Pintxo també ja s'ha posat en marxa el Ganxet Mot, un concurs d'enigmes lingüístics sobre gastronomia de la mà del Centre de Normalització Lingüística de Reus. En definitiva, tot està ja a punt per començar a degustar la ruta de tapes de Reus durant deu dies.