Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

El Teatre Bartrina acull la primera obra adaptada

Oferirà sistemes individuals per a persones cegues o sordes | S'inicia una col·laboració amb Teatro Accesible que es preveu mantenir

El Teatre Bartrina, a la plaça del Teatre de Reus | Jordi Olària Gras

El Teatre Bartrina oferirà, dissabte, una obra adaptada per a persones amb discapacitat sensorial. La representació comptarà amb audiodescripció, sobretitulat, so amplificat i bucle magnètic. Es tracta d'un projecte impulsat per Teatro Accesible que, amb La dansa de la venjança, es concretarà aquesta setmana al Bartrina de Reus. L'objectiu és adaptar la representació a les necessitats de cada persona a través de dispositius individuals i específics.

[predef]reus-144[/predef]

La darrera representació de la temporada del Bartrina serà accessible. La dansa de la venjança és la darrera obra abans que el Concert de Nadal de Camerata XXI i el Poema de Nadal de Josep Maria de Segarra posin punt final al 2019 del teatre reusenc els dies 21 i 26 de desembre respectivament i comenci la programació d'hivern-primavera. Aquest dissabte, l'obra escrita per Jordi Casanovas, dirigida per Pere Riera i interpretada per Pablo Derqui i Maria Ribera, estarà adaptada per a persones amb diferents discapacitats sensorials.

L'objectiu del projecte Teatro Accesible és adaptar obres i espectacles perquè les persones amb dificultat per sentir-hi o veure-hi puguin gaudir-ne acompanyades dels seus familiars i amics. Per fer-ho, i per facilitar la logística i la inversió necessària, els dispositius que s'utilitzen són individuals i específics per a cada espectador que els necessiti. L'únic element que podrà detectar tot el públic serà la sobre titulació, que es durà a terme com en les representacions d'òpera.

La dansa de la venjança
Imatge de la representació de 'La dansa de la venjança' | La Villarroel

Audiodescripció, so amplificat i bucle magnètic

L'audiodescripció per a persones cegues es transmetrà a través d'auriculars a aquelles persones del públic que la necessitin; és l'entitat promotora qui els cedeix durant l'obra de teatre. En el cas del so amplificat també s'utilitzaran auriculars per a cada persona amb pèrdua d'oïda de la sala que els demani i no es tracta d'amplificar el so de la sala. Un cas similar passarà amb el bucle magnètic.

Es tracta d'un sistema per a persones sordes que duen implant coclear —un petit aparell que capta el so i el transmet a la part que sí que funciona del sistema auditiu—. El bucle consisteix en una mena de collar que rep les ones que s'envien des de l'aparell emissor per transmetre a l'implant un so més net, sense sorolls ambientals que distorsionin la veu.

Amb aquests aparells i sistemes individuals s'aconsegueix un dels objectius de Teatro Accesible: no excloure les persones amb discapacitat sensorial. No es busca adaptar una obra o pensar-la específicament per a persones cegues o sordes, sinó adaptar els teatres perquè tothom pugui gaudir de qualsevol obra que s'hi faci. Segons informa l'entitat, s'està treballant per mantenir aquesta col·laboració durant el primer semestre del 2020, i des de l'Ajuntament de Reus s'està estudiant el catàleg d'obres ja adaptades i la programació presentada.