Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els terrenys de l'estació de tren de Reus, abandonats i pendents del POUM

L'empresa estatal diu estar esperant la planificació urbanística | L'Ajuntament de Reus recorda que ja hi ha uns usos previstos al Pla actual

Més de 35.000 metres quadrats de terreny propietat d'Adif a Reus
Més de 35.000 metres quadrats de terreny propietat d'Adif a Reus | Àngel Ullate

 

Els terrenys adjacents a l'estació de tren de Reus no s'utilitzen des que l'any 2011 van abandonar-los les instal·lacions provisionals de firaReus. Adif, que n'és la propietària, espera una requalificació urbanística per part de l'Ajuntament per aclarir què s'ha de fer amb tota aquesta peça de terra erma. Des del govern local recorden que ja hi ha un Pla General d'Ordenació Urbanística de 1999 que qualifica l'espai com a 'sòl urbà'.

«Estem disposats a seure i a estudiar totes les propostes», expliquen des d'Adif en relació als terrenys de l'estació de Reus. Apunten, de fet, que  fa temps que no tenen notícies de l'Ajuntament de Reus respecte a aquests solars i el seu futur. Des del govern local es posa sobre la taula el PGOU de 1999, que qualifica el sol com a urbà i el deixa «pendent d'un pla especial de millora urbana» que, per ara, no ha arribat.

Els més de 35.000 metre quadrats de terreny no tenen ús des del 2011
Els més de 35.000 metre quadrats de terreny no tenen ús des del 2011 | Àngel Ullate

 

Una planificació urbanística de fa vint anys

La planificació actual es va començar a desenvolupar fa gairebé vint anys i considera aquella zona una 'extensió perimetral', és a dir, una 'zona semiedificada'. El planejament urbanístic proposa «consolidar la urbanització i ordenar l'edificació amb la finalitat de millorar l'entorn urbà i crear nous espais lliures i equipaments». El mateix document estableix que aquestes zones s'han de desenvolupar a través de plans especials; en el cas d'aquesta llenca de terra, encara per redactar.

Els terrenys d'Adif van acollir firaReus de manera provisional entre 2008 i 2010
Els terrenys d'Adif van acollir firaReus de manera provisional entre 2008 i 2010 | Àngel Ullate

 

Es tracta d'una zona de 35.120 metres quadrats que, amb la normativa vigent, pot acollir usos lúdics, comercials, hotelers, de restauració, culturals i d'espectacles, parada d'autobusos, aparcament o gasolinera. Dins d'aquest ventall, Adif podria construir-hi el que volgués. Tot i això, l'empresa pública espanyola espera el desenvolupament del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, el POUM, o d'un pla específic d'aquesta zona per planificar un ús concret per als terrenys, i es mostra disposada a pactar-ho amb el consistori reusenc.

Els terrenys de l'estació, a través de la barana de la plaça d'Almoster
Els terrenys de l'estació, a través de la barana de la plaça d'Almoster | Àngel Ullate

 

Els usos futurs dels terrenys de l'estació de trens

Segons Adif ha explicat a TarragonaDigital, l'empresa espera que s'estableixin converses amb l'Ajuntament per dibuixar una planificació urbanística més concreta que, potser, pugui ser diferent de l'actual, que no contempla, per exemple, que s'hi puguin aixecar pisos. Fonts municipals apunten que aquesta situació de Reus, Adif la té en molts municipis de l'Estat i, per tant, no és una situació concreta i puntual.

Els terrenys adjacents a l'estació de tren de Reus
Els terrenys adjacents a l'estació de tren de Reus | Àngel Ullate

 

Si quan es desenvolupi no ha canviat la normativa vigent, caldria reservar la meitat del sol «per a equipaments i jardins situats, preferentment, entorn del pas elevat». El Pla vigent també preveu millorar la connexió del barri Gaudí amb els passejos de Mata i de Sunyer. Contempla «un pas rodat soterrat que comuniqui el passeig de Sunyer amb el carrer de Girona fins al passeig del Nord».

L'entrada als solars des de l'avinguda del Comerç
L'entrada als solars des de l'avinguda del Comerç | Àngel Ullate

 

Les obres previstes a la planificació urbanística

Aquesta infraestructura implicaria connectar el passeig de Sunyer des de la seva rotonda superior amb el barri Gaudí de manera més directa que l'actual, en què cal anar fins a l'avinguda dels Països Catalans a través de la dels Jocs Olímpics. La segona part de la connexió, el passeig del Nord, és el carrer que queda per sobre de l'Institut Domènech i Montaner. Per últim, el PGOU estableix que, per desenvolupar aquesta àrea, és necessari «executar un pas elevat per a vianants que travessi les vies amb amplada suficient per admetre el pas amb bicicleta».