Els Xiquets de Reus començant a aixecar un castell a la plaça del Mercadal, amb altres colles a la pinya

El retorn de les diades: Reus farà la Diada Castellera del Mercadal amb diverses colles

Serà la primera diada castellera amb colles de diferents municipis

Tornen les diades castelleres i a Reus ho faran per la porta gran el pròxim tres d'octubre. La capital del Baix Camp tornarà a acollir la Diada del Mercadal el pròxim 3 d'octubre. Els Xiquets de Reus i l'Ajuntament han acordat que, tal com ja hauria d'haver passat, l'esdeveniment se celebri dos anys després de l'última edició.

A plaça hi tornaran, també, les colles que ja van ser-hi el 2019, i que ja estava previst que hi fossin enguany. El món casteller tot just està recuperant l'activitat aquestes setmanes amb el progressiu relaxament de les restriccions. La del Mercadal serà la primera diada des de fa molt de temps que veig compartir plaça colles de diferents municipis.

Als de la camisa avellana els acompanyaran la Colla Vella Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Vilafranca i els Capgrossos de Mataró. Està previst que se celebri el diumenge 3 d'octubre al migdia a la plaça del Mercadal amb públic. Des de l'organització, però informen que esperaran uns dies per confirmar-ho.

Afirmen que la voluntat és que a més dels castellers, el públic també torni a les diades. Tot i això, «esperaran fins a la setmana vinent per tal d'adaptar-se a les darreres mesures sanitàries que marqui el Procicat». Serà llavors quan es concreti si hi haurà públic i amb quines restriccions i limitacions.

El que sí que s'ha previst és sortejar la col·locació a plaça i l'ordre de sortida dijous de la setmana vinent, 30 de setembre. La Diada del Mercadal s'organitza cada dos anys, intercalada amb el Concurs Casteller, que té la mateixa periodicitat. En el cas del certamen de Tarragona, la pandèmia sí que va provocar la seva cancel·lació l'any passat.

L'esdeveniment reusenc marcarà una fita en el retorn a l'activitat castellera. Totes les colles han patit l'aturada per la pandèmia i estan tornant a engegar els motors. És previsible que no es repeteixin les construccions que es van poder veure l'any 2019. Tot i això, la Diada suposarà una bona empenta, si és que era necessària, a la motivació i la implicació de les colles participants.