Eva Hausmann i el cuiner de l'Absis emplatant la tapa per la Ganxet Pintxo

Torna la Ganxet Pintxo després de tres edicions suspeses per la pandèmia

Aquest novembre hi participaran 32 establiments | La darrera edició que es va celebrar va ser la de tardor del 2019

Del 4 al 14 de novembre torna, a Reus, la Ganxet Pintxo. La ruta de tapes celebra el desè aniversari recuperant-se després de la pandèmia. Amb tres edicions suspeses —se'n celebren dues cada any—, la d'aquesta tardor suposa la recuperació del certamen.

Des de la Cambra de Comerç de Reus, impulsora de la ruta, ho veu com una mesura de suport al sector de la restauració. «De fet ja va ser la idea amb la qual va néixer la Ganxet Pintxo» recorda Jaume Batista, coordinador de la ruta de tapes. Hi participaran 32 establiments amb una tapa cadascun i un restaurant que recupera, també, el menú de tapes.

La darrera obertura de les restriccions permet als locals implicats respirar una mica més tranquils. Batista admet que «quan vam començar a treballar el tema, fa mesos, no ens podríem imaginar que tindríem la sort d'aquesta obertura». Ho veu com un bon senyal que pot contribuir a l'èxit d'aquesta edició.

Es tracta d'un sector especialment afectat per les restriccions imposades arran de la pandèmia. Tot i això, reprenen la seva participació «amb moltes ganes». «Vam parlar amb els responsables de l'Associació d'Hostaleria de Reus i alguns restauradors i n'estaven molt convençuts», explica.

S'ha optat per limitar la participació als 32 establiments que hi prendran part «per arribar a l'èxit dels que s'hi han apuntat, que els funcioni bé». També es manté el preu de la darrera edició, la de la tardor del 2019, de 3,5 euros per cada tapa amb consumició. Repeteix, de nou, Estrella Damm com a patrocinador principal de la ruta de tapes.

Eva Hausmann aconsella un cuiner com emplatar la tapa per fer-ne la fotografia
Eva Hausmann també ha aconsellat els cuiners com emplatar la tapa per fer-ne la fotografia | Jordi Olària Gras

Sessió fotogràfica i de millora de les tapes

El govern de Reus també dona suport a la Ganxet Pintxo. El regidor d'Empresa i Ocupació i responsable dels Mercats de Reus, Carles Prats, considera la represa «un motiu per estar contents». «És una oportunitat per dinamitzar el sector de la restauració de la ciutat», afegeix.

Montserrat Caelles, regidora de Promoció de Ciutat, s'expressava en la mateixa línia. «Un dels nostres màxims objectius és dinamitzar els sectors econòmics de la ciutat», apunta. «Reprendre la Ganxet Pintxo significa donar suport a un sector que, com molts, ha passat l'etapa de la pandèmia i ara es mira el futur amb il·lusió», ha afegit.

Aquest matí, com ja s'havia fet les darreres edicions, l'activitat prèvia de la Ganxet Pintxo s'ha traslladat al Mercat Central de Reus. En un dels espais desocupats s'hi ha ubicat un estand amb cuina elèctrica. La cuinera i estilista gastronòmica Eva Hausmann ha aconsellat els participants sobre la presentació de les seves tapes.

S'ha fet allà mateix la sessió fotogràfica que il·lustrarà la guia de la Ganxet Pintxo de tardor del 2021. Hausmann explicava, aquest matí, que «no és el mateix emplatar per un passi que per una fotografia». L'objectiu d'avui era «que es vegi clarament la referència de cada participant; hem de veure bé a la fotografia tots els ingredients que formen part de la tapa». 

Ha subratllat que «no hi ha silicones ni agulles», sinó que es busca la millor manera d'ensenyar únicament els components de cada proposta. A mig matí destacava que «el que més m'ha cridat l'atenció és la qualitat del producte que està presentant tothom». «Estan molt animats, venim d'una temporada molt complicada i tenim ganes d'ensenyar el que fem», ha reflexionat.