Cabaret del Trapezi.

El Trapezi 2020 s'adapta amb més espais, aforament limitat i dues carpes

El Cabaret torna a traslladar-se a la plaça d'Anton Borrell | Les entrades i invitacions, disponibles dissabte

El cap de setmana del 23 al 25 d'octubre tindrà lloc, finalment, la part presencial del Trapezi d'enguany. La pandèmia va obligar a modificar-ne considerablement el model i a ajornar fins a la tardor els espectacles oberts al públic. Una proposta que, ara, es durà a terme mantenint la filosofia d'espais tancats o controlats i aforament restringit amb invitacions o entrades.

Aquesta darrera part de la Fira Trapezi s'ha presentat avui dijous, i ha servit per recordar les dues etapes passades d'aquesta edició. En primer lloc la que va haver-hi el mes de maig, en la qual les companyies van oferir petits tastets dels seus espectacles. La següent va programar-se al juliol, limitant-se a la part professional del Festival.

Finalment arriba la darrera pota de la Fira, la dels espectacles en viu. Tot el festival ha comptat amb un pressupost de 428.000 euros, una partida que, segons ha detallat Daniel Recasens, regidor de Cultura, ha patit «un cert decaïment perquè hi ha una sèrie d'ingressos que no hi seran».

Un Trapezi adaptat a les circumstàncies

Exposa que «és lleugerament inferior al de l'any passat però superior al de fa tres anys, ens permet garantir que tindrem un Trapezi com cal». Per fer possible aquesta darrera part, la dels espectacles per al públic, s'han incorporat nous espais i es mantindrà el model que va vehicular les Festes de Misericòrdia, amb invitacions gratuïtes que cal reservar i entrades que també cal haver adquirit prèviament.

L'objectiu amb el qual s'ha plantejat, ha exposat Recasens, és «tornar a omplir la ciutat de circ». Ha reivindicat que «Reus ha aguantat l'embat que ha suposat la Covid-19, hem intentat mantenir al màxim la programació habitual i la que no ho era i ha volgut ser-ho».

«Un Trapezi molt especial però, alhora, també en un moment de la memòria important; serà 'aquell Trapezi que va ser a la tardor'», ha volgut destacar com a part menys negativa de la situació. Una edició que, a més, és l'anterior al quart de segle d'història del Trapezi.

En la mateixa línia l'ha treballat la direcció artística de Leandro Mendoza. «Benvinguts al Trapezi de llarga durada 2020», ha deixat anar com a presentació. En sintonia amb el que havia exposat Recasens, Mendoza ha lamentat que les circumstàncies hagin fet que «l'esperit d'inundar els carrers ha hagut de quedar per a les pròximes edicions, així ho esperem».

Cabaret del Trapezi.
El Trapezi enguany serà molt diferent. | Laia Solanellas

Més espectacles de pagament però a «preus populars»

En línies generals, es mantenen gratuïts els espectacles familiars, mentre que la resta aniran a un preu de dos, tres, cinc o vuit euros. En primer lloc s'ha volgut alleugerir la càrrega econòmica que suposaria per una família haver de pagar segons quina quantitat d'entrades.

En segon lloc, es vol evitar que passi com va passar a les Festes de Misericòrdia, quan es van registrar actes amb un 30% de les cadires buides perquè qui havia reservat una invitació no l'havia fet servir. Les entrades del Trapezi es podran adquirir a partir d'aquest dissabte, 10 d'octubre, al web del festival.

Recasens aclareix que «el pes cap a espectacles de pagament s'ha incrementat a uns preus que van dels dos euros als vuit i que tenen molt a veure amb els espais que fem servir». Afegeix, també, que «investigarem fórmules per evitar que ningú quedi fora o que pugui arribar a haver-hi una segona gratuïtat».

«Sovint, aquesta quota de pagament de la invitació fa que cadascú valori allò que demani», reivindica el regidor. Encara en aquesta línia, ha sentenciat, «deixant una cadira buida, segurament, estic menystenint la persona que hi ha sobre l'escenari i la persona que ha anat més tard que jo a buscar l'entrada».

També ha posat sobre la taula que cal recordar que la cultura no és gratuïta. Les invitacions i entrades són una manera més de poder controlar l'aforament. Altres mesures que es prendran seran les distàncies entre cadires, tot i que es respectaran els nuclis familiars. Pel que fa a la capacitat, hi haurà espais amb una cinquantena de cadires, mentre que les carpes permetran acollir centenars de persones.

Nous espais, dues carpes i nou trasllat del Cabaret

Recasens ha destacat que «com a principals novetats hem incorporat dos nous espais per ampliar el radi d'actuació del festival, la plaça Antoni Sardà i el pàrquing de Sant Serapi». A més s'instal·laran dues carpes, una d'elles a Mas Iglesias. Aquest espai també acollirà el Trapexic, en concret al voltant de la bassa del Mas per identificar-ho com un espai familiar en línia amb el que es va fer per Misericòrdia quan s'hi va programar el Seguici Festiu petit.

La segona carpa s'instal·larà a la plaça d'Anton Borrell, al Parc de Sant Jordi. Acollirà el Cabaret, «en un format més petit perquè toca tenir aforament limitat i un espai limitat», ha admès Leandro Mendoza, director de Trapezi. Hi participaran Jordi Querol, a qui Mendoza defineix com un gran artista i beatboxer i que farà de mestre de cerimònies amb la banda Los Circonautas.

Les actuacions aniran a càrrec de La Fem Fatal amb trapezi, el Duo Laos, Nacho Ricci a la corda llisa, Toto amb malabars, Ildor Llach fent acrobàcies sobre rodes i, segons detalla Mendoza, un espectacle poc vist anomenat Ícaros a càrrec de Los Díaz Brothers.

Pel que fa a la resta d'espectacles, la programació ofereix des de propostes minimalistes, coproduïdes per Trapezi, fins a propostes que Mendoza defineix com «un espectacle revolucionari» passant per la recuperació de gèneres que han anat de baixa, com els malabars amb caixes de puros que portarà Chapatito al teatre Bravium.

En clau local, Mortelo i Manzani oferiran l'espectacle que han fet girar per tot l'Estat i que els ha valgut un premi de circ a Sevilla segons ha subratllat Mendoza. Un espectacle ambientat en una escola d'artistes on no sempre surt tot bé en un espectacle que, des de l'organització de Trapezi, es presenta com a familiar.