Imatge de l'edifici 112 de Reus i dos empleats caminant

En peu de guerra: Els treballadors del CAT 112 de Reus es plantegen fer vaga

L'empresa gestora presenta un concurs de creditors voluntari i no garanteix pagar les pròximes nòmines

L'empresa gestora del Centre d'Emergències de Catalunya de Reus (CAT 112), Grupo Norte, està en concurs de creditors voluntari i no assegura pagar les pròximes nòmines dels treballadors. Des del comitè d'empresa, en veure aquestes intencions, es plantegen convocar una vaga  de treballadors imminent. Des de fa unes setmanes no s'està oferint el servei de traducció d'atenció als ciutadans en 28 idiomes. El comitè, per la seva banda, denuncia «la vulnerabilitat i desempara» dels treballadors i «la lamentable situació» que viu aquest servei públic. 

A Grupo Norte li queda ben poc per acabar la seva adjudicació, que finalitza al mes d'octubre. Els treballadors reclamen que la  recepció  i gestió d'emergències «no se subcontracti a empreses que no compleixen amb els requisits indispensables d'un servei públic de qualitat».

Un concurs de creditors voluntari

Amb el present concurs de creditors voluntari que ha presentat l'empresa Grupo Norte s'ha comunicat als representants legals que no poden garantir la nòmina  de maig ni la paga doble del mes de juny. L'empresa «no descarta continuar en el servei malgrat el procés de resolució del contracte iniciat per CAT 112» i ha acceptat la possibilitat de fer-se càrrec de les nòmines pendents com a responsables solidaris. Els representants legals dels empleats alerten que la situació «deixa al descobert» les mancances d'un servei públic gestionar per una empresa privada que «prioritza la rendibilitat econòmica a les necessitats del servei».

Un dels serveis que s'ha perdut és l'atenció amb traducció, perquè no s'ha pagat l'empresa Seprotec que l'oferia. Ara, les treballadores del 112 atenen trucades en català, castellà, anglès, francès i alemany, però el comitè denuncia que actualment no es poden atendre ciutadans en una situació de risc o emergència  que no parlen cap dels idiomes citats.

Els treballadors no tenen coneixement d'aquesta incidència, perquè no se'ls ha comunicat,  i «s'ha fet dir als comandaments que el Seprotec  està fora de servei per problemes tècnics». Els empleats del 112 lamenten que «se'ls traspassi la responsabilitat de no poder atendre els ciutadans com es mereixen per una mala gestió del servei».

Entre altres deficiències del servei, denuncien que s'han donat casos d'excés de trucades  sense que l'empresa reforci el servei amb més treballadors i moltes queden en espera i sense atendre. «Ha prioritzat complir amb exigències del plec de condicions a garantir l'atenció a tots els usuaris», asseguren.