Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones en una taula durant la roda de premsa i cinc més al darrere sostenint cartells de la campanya

Una trentena de reusencs imputats per les manifestacions de la tardor del 2019

Presenten la campanya 'La solidaritat no és delicte' per denunciar fitxers policials, imputacions aleatòries i l'acusació particular de la Generalitat

Dues persones en una taula durant la roda de premsa i cinc més al darrere sostenint cartells de la campanya
L'Esquerra Independentista denuncia una nova campanya de persecució judicial, amb la Generalitat com a acusació | Jordi Olària Gras

Una trentena de reusencs estan encausats en sis casos diferents arran de les mobilitzacions de la tardor passada. Es tracta de cinc de les manifestacions que es van organitzar com a reacció a la sentència de l'anomenat judici del procés i de l'operació Judes contra els CDR i també d'una sisena causa arran del tall de la Junquera.

A la capital del Baix Camp aquestes mobilitzacions es van concretar en talls de vies de tren i, en alguns casos, manifestacions que van acabar davant de la comissaria de la Policia Nacional. Dimarts vinent hi ha les primeres citacions judicials i aquest dimecres s'ha presentat, a Reus, la campanya La solidaritat no és delicte.

Arxius policials i acusacions impossibles

Segons ha explicat un dels seus portaveus, Oriol Sales, «l'Esquerra Independentista denunciem, una vegada més, el caràcter repressiu de la justícia espanyola contra aquelles que hem mostrat, i així ho seguirem fent, la nostra solidaritat amb les encausades».

Segons han exposat, s'han obert sis causes judicials, totes impulsades pels Mossos d'Esquadra, a les quals s'imputa més d'una trentena de persones i se n'investiguen vint més. «Més de la meitat de les companyes imputades són membres de diferents organitzacions de l'Esquerra Independentista», denuncien.

En aquestes causes, asseguren, «es fa palès el caràcter persecutori i assenyalador del poder judicial i dels cossos policials». Un exemple, ha explicat, és que s'imputi diferents delictes a les mateixes persones repetides vegades i per diferents causes. Un altre, ha afegit, «arribar a escenaris tan surrealistes com la possible citació judicial a un exmilitant de l'EI que en aquell moment ja no residia a Catalunya»; de fet, asseguren, no només no hi vivia sinó que tampoc és possible que hi fos.

La Generalitat, acusació particular

La campanya denuncia el que qualifiquen de «nova ràtzia repressiva» que, expliquen, «es justifica únicament amb acusacions provinents del seguiment i obertura d'arxius individuals d'algunes independentistes organitzades». A més, afegeixen, «és la Generalitat, una vegada més, qui esdevé acusació particular en una de les causes».

En aquest sentit carreguen contra l'executiu català perquè «el mateix govern que predica patir la repressió i a la vegada crida a la mobilització és qui exerceix aquesta mateixa persecució sobre les independentistes». Tot plegat, creuen, per desincentivar la mobilització contrària a la repressió i per desarticular el moviment de l'Esquerra Independentista.

«No afluixarem fins a l'absolució de totes i cadascuna de les independentistes represaliades», ha sentenciat Sales. En el marc d'aquesta campanya s'ha organitzat un acte polític aquest dissabte vinent, 24 d'octubre, a les set del vespre a la Sala Santa Llúcia de Reus. Hi prendran part advocats voluntaris de l'1 d'Octubre i d'Alerta Solidària, responsables de les defenses en aquestes sis causes judicials.

Segons ha explicat Carlota Vendrell, també portaveu de la campanya, intervindrà Anna Gabriel, una de les persones detingudes durant l'operació Judes i una de les més de trenta persones encausades pels fets de Reus. Per garantir les mesures de seguretat caldrà inscripció telemàtica prèvia i també es podrà seguir en directe a través del web de la campanya.