Motors en marxa per unes Festes de Misericòrdia que, com tot el que es fa enguany, s'ha vist alterada respecte a la seva programació habitual. Aquesta tarda, a partir de dos quarts de sis, la mostra d'Elements Festius a Cal Massó servirà per lluir, encara que sigui de manera estàtica, els Gegants, l'Àliga, el Lleó, el Basilisc, la Víbria i el Drac, però també el Ball de Galeres i alguns elements que, sense formar part del Seguici Festiu, sí que integren els Elements reusencs, com són el Bou, la Cabra i els Bous de Foc.
«Volíem que fos una Festa Majormés presencial del que havia estat; perquè això fos possible cal veure quin és el nivell de seguretat, no només de l'espectador, sinó del portador i de l'entitat», explica el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus, Daniel Recasens.
La programació, doncs, ha acabat separant els balls i danses de les figures. «La millor alternativa era fer una plantada, més enllà d'en termes expositius, que ja tenim l'Ara toca Festa, que la canalla sobretot pogués ser-hi molt a prop en aquest moment de festa», aclareix.
La mateixa dinàmica s'ha establert per al Seguici Petit, que en aquest cas capitalitzarà l'espai del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus. Pel que fa als Elements grans, des d'avui són exposats a Cal Massó de dos quarts de sis de la tarda fins a les vuit i, els dissabtes, diumenges i el dia 25 de setembre, també d'onze del matí a dos quarts de dues del migdia. Una visita que, per fer-la, cal tenir la invitació que es pot aconseguir a través del web habilitat per aquestes Festes de Misericòrdia.
La Covid limita les figures del Seguici a la mostra d'elements
Davant de les restriccions actuals i de l'impacte de la pandèmia, s'ha optat per reformular el programa de Misericòrdia, que ha pogut anar més enllà del que ho va fer el de Sant Pere. Recasens afirma que «hi ha moltes ganes, és una de les grans demandes que havíem tingut respecte de Sant Pere».
«Hi ha ganes de ser-hi a prop, de viure-ho, i sabent que és un aforament limitat, la gent necessita saber que hi serà», afegeix referint-se al ritme que ha registrat la reserva d'entrades gratuïtes. Per a alguns dels actes ja s'han esgotat, però no és el cas d'aquesta mostra d'elements.
És precisament amb aquesta idea que es va escollir Cal Massó; «aquest espai ens permet allargar molt el temps d'exposició perquè es pot reduir el temps que ets dins». Els balls i danses, per contra, sí que podran sortir, de manera estàtica a l'exterior del Santuari de Misericòrdia el dia 24 de setembre.
«En el cas de les ballades és molt més complicat fer dos passis pel que representa en volum de persones dalt de l'escenari, darrere de l'escenari i pel que suposa pels mateixos balladors les esperes», apunta el regidor. A Cal Massó, a més de les figures, també hi tindrà protagonisme la música.
Convertir una mostra estàtica en una experiència dinàmica
Bandsonats, Canya d'Or, Ganxets, Xalocs, Xarrups, Metralla, Trifàsic, la Cobla Antiga del Camp, Filbertons, A3sons, i l'Aula de Sons actuaran en cadascuna de les sessions de la mostra. Des del punt de vista de Cultura, afirma Recasens, «hem donat molt de suport a la música, ja ho vam fer per Sant Pere, creiem que és un element molt important; els músics com a artistes són uns dels damnificats de la crisi i per tant, tot el suport que puguem donar-los, millor».
L'objectiu que es perseguia era «donar aquest element d'acció en viu». La distribució mateixa dels elements a l'espai també ha buscat «no aferrar-los a la paret i que fos una rèplica del que cada any és l'entrada de l'Ajuntament, sinó intentar que tingués una visió més de moviment tot i estar aturats».
A més, no només hi prenen part les figures que integren el Seguici Festiu; «els elements hi són tots, aquells que normalment també són a tres passos de la plaça també hi són perquè justament volem que sigui la Festa de tots, no només aquella purament formal que forma part del protocol».
Així doncs, el Bou, la Cabra i els Bous de Foc també són presents a la mostra. «S'ha buscat el tots o ningú, per dir-ho així, s'ha intentat no excloure ningú». Des de les entitats implicades, en general, s'ha percebut com el menor dels mals, una situació que comprenen tenint en compte les circumstàncies.
El Seguici es resigna a la situació actual
Des del Col·lectiu Reusenc d'Activitats Culturals, entitat que integra l'Àliga i el Ball de Cavallets, el seu president, Benji Gerich, admet que «tenint en compte que no es pot fer res, el poc que es pugui fer, benvingut sigui; si resulta que una mostra és el que es pot fer, perfecte, almenys la canalla podrà anar a veure els elements, que ja és molt».
«Ens agradaria sortir al carrer, és clar, però fer-ho amb condicions és difícil», reflexiona. Són conscients, també, que seran l'única figura del Seguici que sí que ballarà, en una actuació que també s'ha adaptat a les restriccions actuals i que, després de la suspensió de la Baixada del Ball de Diables, serà l'acte del Seguici Festiu que es mantindrà més similar al que sol ser habitual.
«Nosaltres juguem amb avantatge perquè farem el ball, suposo que a la resta d'elements fer l'exposició els està bé, però els deu semblar poc», apunta. Insisteix, però, que «ens hagués agradat molt sortir al carrer perquè en tenim moltes ganes i perquè la gent s'ho mereix». Un sentiment força compartit al Seguici Festiu, com també és compartida, en general, la comprensió per les circumstàncies actuals i les limitacions que suposen.