Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Montserrat Flores pressupostos participatius Reus

Els pressupostos participatius de Reus 2019 executaran tretze projectes

Aquesta segona edició registra 2.000 vots menys que la primera | Les propostes restants es transmetran a les regidories corresponents

Montserrat Flores pressupostos participatius Reus
Montserrat Flores, regidora de Participació, explicant els projectes guanyadors | Jordi Olària Gras

 

Els pressupostos participatius de Reus han tancat la fase de votació deixant tretze propostes com a futures realitats a la ciutat. La llista definitiva no dista gaire de la que ha explicat TarragonaDigital aquesta nit, i que es podia comprovar a la plataforma de participació ciutadana de l'Ajuntament de Reus. Els pressupostos participatius han rebut uns 2.000 vots menys que en l'edició anterior, una dinàmica que, des del govern local, es relativitza, i és que, s'assegura, l'han viscut tots els municipis que han dut a terme aquesta línia d'actuació.

[predef]reus-app-183[/predef]

Un projecte guanyador es trasllada a Urbanisme

Tal com estava previst, la comissió tècnica ha acabat de decidir quins projectes veuran la llum amb aquesta partida de pressupostos participatius. Hi ha hagut un canvi respecte a un dels projectes guanyadors, i és el de l'adaptació de l'entrada d'Educació Infantil a l'escola Doctor Alberich i Casas. Segons ha explicat la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, s'ha detectat que no s'ajustava a la normativa.

Imatge d'arxiu de l'escola Alberich i Casas. | TarragonaDigital

 

Tant és així, que la comissió ha decidit traslladar el projecte del centre educatiu a la regidoria d'Urbanisme que, segons Montserrat Flores, «és molt probable» que s'executi. El cas és que aquesta actuació no havia quedat prou definida ni a l'hora de presentar-la ni a l'hora de passar els dos filtratges —un d'econòmic i un de jurídic i urbanístic— per part dels tècnics municipals. Aquest matí, durant la reunió de la comissió, s'ha acabat de detallar la proposta i s'ha optat perquè no entri com a guanyadora dels pressupostos participatius.

La decisió, que ja s'ha comunicat a l'escola, s'ha rebut bé per part del centre educatiu, que resta a l'espera que sigui la regidoria d'Urbanisme, explica Flores, qui l'executi a partir del seu pressupost ordinari. De fet és el camí que faran, també, tots els projectes que van accedir a la fase de votació i no han resultat guanyadors. Des de Participació es derivaran a cada regidoria que correspongui perquè els tinguin en compte a l'hora de planificar la seva activitat.

Imatge del carrer Astorga | TarragonaDigital

 

Cinc projectes s'incorporen a la llista de guanyadors

Al lloc que ha deixat el projecte de l'escola Alberich i Casas cal sumar-hi el marge de maniobra que permetia la partida pressupostària d'aquests pressupostos. Tal com estableix el reglament, els 750.000 euros previstos s'han d'exhaurir incorporant els següents projectes més votats i que es puguin dur a terme amb el pressupost restant. D'aquesta manera s'incorporen a la llista un gran projecte i quatre de petits.

El carrer d'Astorga veurà millorada la seva il·luminació, especialment als passos de vianants, una actuació pressupostada en 60.000 euros i que ha rebut 236 vots; també es col·locaran rajoles guia a les voreres de la ciutat per tal de facilitar la mobilitat de les persones invidents. L'actuació, amb un pressupost de 50.000 euros ha rebut 182 vots. Les segueix la millora del parc del Trenet, amb 25.000 euros previstos i 177 vots.

Per últim, també es durà a terme la creació d'un banc de recursos per a entitats i col·lectius de la ciutat. Es tracta que hi hagi material que puguin utilitzar les associacions de Reus sense haver-lo de comprar, com carpes o taules; compta amb un pressupost de 50.000 euros i 139 suports. La darrera proposta que veurà la llum serà la instal·lació de cendrers a les papereres de la via pública, una actuació que ha rebut el suport de 122 reusencs i s'estima que es pugui dur a terme amb 10.000 euros.

Montserrat Flores regidora Participació, Ciutadania i Transparència Reus
La regidora Montserrat Flores durant la roda de premsa d'aquest dimarts | Jordi Olària Gras

 

La reducció de la participació, «una dinàmica compartida»

Aquesta edició dels pressupostos participatius s'ha tancat amb 6.214 vots, més de 2.000 menys que els 8.349 de l'any passat. Segons la regidora Montserrat Flores, es tracta d'una «dinàmica compartida» amb altres municipis de les dimensions de Reus. A tot arreu on s'han dut a terme uns pressupostos participatius s'ha registrat aquesta davallada i, sovint, a partir del tercer any s'hi ha produït un estancament. Resta per conèixer, encara, el nombre de votants d'aquest 2019, una xifra que, el 2018, va ser de 2.946 persones.

A Reus en concret, de fet, es relativitza el seu impacte. «Ho hem comparat amb municipis de dimensions similars i hem observat que tenim menys disminució que altres; altres municipis havien baixat el 50 %, nosaltres hem baixat el 25 %», explica Montserrat Flores. Admet, amb tot, que cal seguir treballant per motivar la participació ciutadana. «Sabíem que passava això el segon any, però pensem que hem superat força bé aquesta tendència compartida».

Imatge d'arxiu d'un dels punts de votació dels pressupostos | TarragonaDigital

 

El balanç positiu dels pressupostos participatius

No hi ha un motiu clar, apunta la regidora, que expliqui aquesta dinàmica, tot i que especula que podria ser per l'efecte novetat del primer any, que no es reprodueix al segon. Amb tot, des de Participació es valoren positivament altres conclusions extretes d'aquests pressupostos. Una és l'increment de projectes que tenen per objectiu la ciutat en general i no un barri o carrer concret. 

Encara en aquesta línia, hi ha dues de les tretze propostes guanyadores que han sorgit de les sessions de projectes col·lectius que s'han organitzat. Havien col·locat, a la fase de votació, quatre projectes diferents, dos dels quals —la col·locació de rajoles guia i la concepció de Reus com una ciutat inclusiva—, veuran la llum amb el vistiplau de la participació ciutadana. Des del govern municipal també es valora positivament la resposta que consideren que hi ha hagut per part dels joves de 14 a 16 anys, que enguany era la primera vegada que podien votar.