Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Els Avis i les Àvies per la Llibertat tenyeixen el Bartrina de groc

La presentació en societat de la 'Taca d'oli' mostra com s'ha expandit el moviment nascut a Reus

El Teatre Bartrina de Reus va acollir la trobada.
El Teatre Bartrina de Reus va acollir la trobada. | Laia Solanellas

 

Des que el set de novembre de 2017 un reduït grup d'avis i àvies van fer la primera concentració a la plaça del Mercadal ha passat gairebé un any. En aquest període no només ha anat creixent el grup d'Avis i Àvies per la Llibertat, sinó que s'ha anat estenent el fenomen per tot Catalunya. Ja són més d'una vintena els municipis que tenen un grup d'avis i àvies que reivindica, diàriament o setmanalment, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. Aquest dijous, al teatre Bartrina, han presentat en societat la 'Taca d'oli', que és com han anomenat aquest fenomen que fa un any que no para d'estendre's.

GALERIA: Les imatges de la Trobada dels Avis i Àvies per la Llibertat a Reus

L'acte va estar presentat per Joaquim Sorio i el va acompanyar Jordi Pessarrodona.
L'acte va estar presentat per Joaquim Sorio i el va acompanyar Jordi Pessarrodona. | Laia Solanellas

 

Recorden per què hi són

Unes lectures inicials han repassat des de l'origen, per a molta gent, del procés català actual, l'estatut de 2006. S'ha recordat, també,  la brutalitat policial del passat 1 d'Octubre i l'acció judicial contra el sobiranisme posterior al referèndum, i s'han volgut tenir present, per mitjà de vídeos a tots els municipis on hi ha algun grup d'avis i àvies, iaios i iaies o tercera joventut.

Sobre l'escenari, de mestre de cerimònies, qui va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament de Reus durant el mandat anterior, Joaquim —Quimet— Sorio acompanyat de Jordi Pessarrodona, regidor de Sant Joan de Vilatorrada que la policia va denunciar per posar-se un nas de pallasso  al costat d'un agent durant els registres i detencions a la Generalitat ara fa un any.

Van venir col·lectius d'Avis i Àvies per la Llibertat de tots els punts de Catalunya.
Van venir col·lectius d'Avis i Àvies per la Llibertat de tots els punts de Catalunya. | Laia Solanellas

 

Els orígens dels Avis i les Àvies per la Llibertat

Una de les primeres intervencions ha estat la d'Àngels Ollé. Vinculada durant la seva carrera professional a l'educació a Reus i lluitadora, llavors, per l'ensenyament, va ser una de les artífexs dels Avis i Àvies per la Llibertat. Ollé ha explicat com va sorgir la idea, inspirant-se en una dona que feia una protesta regular quan anava a veure la seva filla, però també amb les mares de la plaça de maig de Buenos Aires a la ment. Elles es van decidir a unificar la bufanda groga com a símbol del col·lectiu i començar una protesta setmanal que duen a terme de dilluns a divendres als volts del migdia a la plaça del Mercadal de Reus.

Amb música de diversos artistes locals i del territori s'han anat amenitzant les intervencions a l'escenari de les més de dues hores d'acte de la Taca d'oli. Al faristol hi ha pujat, també, l'expresident del Parlament Ernest Benach, que ha demanat al públic que disculpessin als expresidents Joan Rigol i Núria de Gispert, que per diferents motius, no els havien pogut acompanyar. Benach s'ha encarregat de llegir dues cartes, una del president del Parlament, Roger Torrent, i l'altra, emocionat, de l'expresidenta Carme Forcadell.

Tant Benach com Pessarrodona han tingut un record especial per als presos. Tots dos han visitat, fa relativament poc, a la presidenta Carme Forcadell i a Jordi Sànchez respectivament. Tots dos oradors han transmès el mateix «estan forts i ens demanen que no defallim», asseguren.