Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'art de la Tronada de Reus, els mascles i la pólvora fan tremolar la plaça del Mercadal

La Pirotècnia Igual fa 20 anys que posa a punt els mascles per la Tronada | TarragonaDigital descobreix els ingredients que formen cada mascle

La tronada és un dels moments més esperats de la Festa Major de Sant Pere | Laia Solanellas

 

Cinc dies abans del dia de Sant Pere, a les vuit del vespre, la plaça del Mercadal comença a ressonar i s'inunda d'una nebulosa de fum i crits d'alegria, ha començat oficialment la Festa Major de Sant Pere. La  tronada és un dels moments més especials  de la festa gran de Reus i des de fa 300 anys ho fa petant molt fort, tot això gràcies als mascles que contenen la pólvora i que fan que la plaça del Mercadal ressoni com mai.

L'empresa Pirotècnia Igual preparen la Tronada de Reus des de fa 20 anys
L'empresa Pirotècnia Igual preparen la Tronada de Reus des de fa 20 anys | TarragonaDigital

 

20 anys de mascles de la mà de Pirotècnia Igual

La Pirotècnia Igual és l'encarregada de fer embogir cada any als milers de reusencs i reusenques que van a veure la tronada i d'això ja en fa 20 anys, ja que aquesta empresa fa una  vintena d'anys que posa a punt els mascles que fan espetegar la plaça del Mercadal per Festa Major.

Els responsables de l'empresa omplen els mascles a les seves instal·lacions de Canyelles, a la comarca del Garraf, ja que és un procés delicat i singular  que l'han de fer amb molta delicadesa.

Pólvora, sorra, la metxa i el mascle són el que fa tremolar la plaça del Mercadal
Pólvora, sorra, la metxa i el mascle són el que fa tremolar la plaça del Mercadal | TarragonaDigital

 

Pólvora, sorra, la metxa i ganes de petar fort

En Patxi Igual és un dels encarregats de preparar els mascles de la tronada de Sant Pere i explica a TarragonaDigital  que «aquesta és una tasca molt delicada». Els mascles que peten a les tronades de Reus  són únics i l'estructura està feta d'acer  on a l'interior s'introdueix pólvora, sorra i la metxa.

Primerament preparen les metxes dels mascles que amb una goma de plàstic es lliguen per seguretat. Després introdueixen una cassoleta de 70 grams de pólvora, la premsen molt fort, després una altra cassoleta i finalment omplen el restant del mascle de sorra. Amb un cop molt fort de martell es premsa el mascle perquè quedi tot compacte.

Amb un martell piquen ben fort perquè pólvora i sorra quedin compactes
Amb un martell piquen ben fort perquè pólvora i sorra quedin compactes | TarragonaDigital

 

 

La tronada de Reus és el més emotiu de Sant Pere

Totes les tronades són semblants però cap n'és d'igual, cap peta mai de la mateixa manera i això és el que fa més únic les tronades de la Festa Major de Reus. Encara que els mascles sempre són els mateixos i amb la mateixa quantitat de pólvora, cap tronada sona igual per diversos factors que poden influir com el vent o la temperatura de la plaça.

La pólvora és negra i granulada, perfecte per la tronada
La pólvora és negra i granulada, perfecte per la tronada | TarragonaDigital

 

La pólvora envolta la plaça del Mercadal

El que cada any sí que es repeteix és el recorregut que fa la volta a la plaça del Mercadal i que quan arriba a la fi, on hi ha els mascles finals, trastoca a tot un públic reusenc molt integrat. 33 són els mascles que cada any peten a Reus i que ressegueixen l'interior de la plaça del Mercadal.

L'encarregat dels mascles, Patxi Igual explica que dos tècnics de Pirotècnia Igual també són els encarregats de muntar la tronada a la plaça, ja que han de ser persones especialitzades en el sector qui tractin amb la pólvora i per tant, qui munten el dibuix que segueix la tronada.

Els pirotècnics posen sorra per acabar d'omplir el mascle
Els pirotècnics posen sorra per acabar d'omplir el mascle | TarragonaDigital

 

Sant Pere peta fort, però no sempre igual

Les dues persones encarregades de vetllar per la tronada marquen on va cada mascle per seguir amb la tradició, i cada dia que hi ha tronada és a dir el dia 24, el 28 i les dues del dia 29 preparen els mascles i la pólvora amb molta prudència i delicadesa.

La Tronada, peta quatre vegades per la Festa Major de Sant Pere | Gerard Martí

 

Tot i la dedicació extrema pel moment gran de la Festa Major de Reus, cap reusenc ni reusenca vol tornar a veure el que va passar l'any 2016 quan la tronada va petar al revés, o l'any passat durant el matí del dia Sant Pere que es va d'haver d'encendre en diverses ocasions.

Sigui pel vent o la temperatura, el que no canvia mai són les emocions que es respiren a la plaça del Mercadal quan peta l'últim mascle de la tronada, que amb només pólvora, sorra i una metxa fa xisclar d'emoció a un Reus que s'omple de màgia durant els dies de Festa Major.