Dos dels acusats sortint dels jutjats de Reus

El TSJC arxiva parcialment el cas contra la campanya electoral de PxC a Reus el 2011

Dos dels exdirigents de Plataforma per Catalunya ara són diputats de Vox al Parlament i, per tant, aforats

El TSJC ha arxivat una part del cas contra la campanya electoral de Plataforma per Catalunya l'any 2011 a Reus. En un una resolució feta pública avui deixen fora de la causa els dos exdirigents del partit que actualment són diputats de Vox. Per als onze acusats restants, el tribunal català ha retornat el procediment als jutjats de Reus.

La peça judicial es va obrir arran d'una denúncia contra el material de campanya que PxC va distribuir a Reus durant les eleccions municipals del 2011. L'associació Watani va denunciar que els missatges eren racistes i suposaven una mostra de delicte d'odi, i va portar-ho als jutjats de Reus. Entre els acusats hi ha Albert Tafalla, cap de llista a Reus, Josep Anglada, que presidia el partit, i Joan Garriga Domènech i Mònica Lora Cisquer, actuals dirigents i diputats de Vox al Parlament català.

Com que Garriga i Lora són aforats, és el TSJC qui té competències per prendre una decisió al respecte. La resolució que s'ha fet pública aquest divendres decideix separar els tretze acusats entre aforats i no aforats. Pel que fa als dos aforats en concret, se'n dicta el sobreseïment, és a dir, l'arxivament de la causa de manera provisional.

A priori, un delicte del qual s'han acusat diverses persones s'ha de jutjar de manera conjunta per tal d'evitar que per a un mateix fet es dictin penes diferents. Això implicava la possibilitat que totes tretze persones fossin jutjades pel TSJC. El tribunal, però, considera que no hi ha les evidències necessàries d'una actuació conjunta per mantenir aquesta unitat processal.

El TSJC desvincula dos acusats de la campanya de PxC l'any 2011

Pel que fa al sobreseïment del cas contra Garriga i Lora, considera «nul·la» l'acusació presentada per Watani contra ells. Per tant, decreta el sobreseïment provisional de la causa judicial per «l'absència d'una acusació vàlidament formulada contra ells». La decisió no és ferma i encara permetria presentar-hi un recurs de súplica.

Al llarg de les catorze pàgines de resolució judicial, el tribunal apunta que no hi ha relació clara entre aquests dos acusats i els fets denunciats. És a dir, que ni l'escrit d'acusació ni la fase d'instrucció permeten atribuir el presumpte delicte a Garriga i Lora. El ministeri fiscal ja havia demanat l'arxivament de la causa, i ara el TSJC ha acceptat el seu posicionament pel que fa als actuals diputats de Vox.

La resolució recorda que fiscalia ja plantejava «que els fets no eren constitutius de delicte». Afegeix, a més, que no hi ha «indicis suficients de participació de Joan Garriga Domènech i Mònica Lora Cisquer en els fets als quals es refereix l'exposició raonada». El TSJC els desvincula del material de campanya de PxC de les municipals de Reus del 2011.

La resolució manté que «no existeix el més mínim indici —d'aquesta vinculació—, més enllà de la seva presumpta adscripció al consell executiu de PxC el maig del 2011». Durant la fase d'instrucció, el candidat reusenc del partit, Albert Tafalla, havia declarat que era la cúpula del partit qui dirigia la campanya. En canvi, l'aleshores president del partit, Josep Anglada, havia dit al jutge que cada agrupació local tenia total llibertat.