La primera fase de la campanya Bons Reus s'ha acabat amb valoracions molt positives per part del comerç local i del govern. La meitat dels bons s'han gastat i han servit per abaratir el preu de les compres dels reusencs i per injectar ajudes econòmiques al comerç de proximitat. L'altra meitat es torna a posar en circulació a partir de demà.
El 17 de setembre va començar la campanya de Bons Reus. L'Ajuntament hi destinava 400.000 euros en forma de 80.000 descomptes de cinc euros. Cada persona major d'edat i empadronada a Reus podia descarregar-se'n quatre i fer-los servir com a descomptes directes a les botigues adherides.
Després d'un mes i mig s'ha fet servir poc més de la meitat dels bons, 41.052. Els 38.948 restants són els que, a partir de demà dimecres, quatre de novembre, es tornen a posar en circulació, tal com destaca la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, «posant el marcador a zero».
Això vol dir que aquelles persones que s'han descarregat i han fet servir els quatre bons als quals tenien dret, ara se'n podran descarregar quatre més. En termes econòmics, la inversió inicial és de 400.000 euros, fet que implica que ara es tornin a fer servir els 194.740 euros de l'Ajuntament en els bons que no s'han gastat.
Millor rendiment del previst
Els bons es poden gastar d'un en un o tots quatre alhora en funció del preu de la compra. El tiquet ha de ser sempre tres vegades superior al valor que es vol gastar en bons. És a dir, un bo de cinc euros s'ha de fer servir en compres d'almenys quinze.
Amb aquesta premissa, les previsions inicials eren que els 400.000 euros en bons suposessin 1,2 milions d'euros d'impacte econòmic al comerç local. La meitat que s'ha fet servir fins ara, segons dades del consistori, ha suposat un impacte d'1.023.326 euros en lloc dels 615.780 previstos.
La inversió, que inicialment havia de multiplicar-se per tres a les caixes de les botigues, s'està multiplicant pràcticament per cinc. El resultat és que l'impacte econòmic signifiqui gairebé el doble del que s'havia suposat, motiu pel qual la campanya es valora de manera tan positiva entre tots els implicats. Per sectors, el 44,5% dels bons gastats s'han fet servir al sector de la moda, l'11,2% a la restauració i un 9,1% perruqueria i l'estètica.
La meitat dels bons es tornen a distribuir, i s'incorpora l'alimentació
Dels 80.000 bons establerts amb la campanya se n'han descarregat 62.992, però d'aquests, 21.923 han acabat caducant abans de fer-se servir. Sumats als 17.008 que no s'han arribat a descarregar es tornaran a posar en circulació a partir d'aquest dimecres, quatre de novembre.
Es podran descarregar fins a l'1 de desembre i mantenen els mateixos 15 dies de caducitat. És a dir, que s'hauran de gastar, a tot estirar, el 16 de desembre. La novetat d'aquesta segona fase és la incorporació del sector de l'alimentació a la campanya de Bons Reus.
Montserrat Caelles ha admès que aquesta incorporació va generar debat, i que s'havia arribat a plantejar, de fet, amb la primera fase de la campanya. Els Bons Reus es van preveure com un «pla de xoc» per pal·liar l'efecte dels tancaments obligats durant el confinament.
Així doncs, exposa la regidora, «vam excloure els sectors que ho havien hagut de tancar». L'excepció es va fer amb aquells que, tot i haver-se pogut mantenir oberts, haguessin perdut un 70% de la facturació respecte al mateix període de l'any anterior. Ara, però, amb aquesta segona fase de la primera edició dels Bons Reus redueix els criteris.
S'hi poden incloure tots els comerços registrats a Reus, encara que durant el confinament mantinguessin la seva activitat. «Entenem que aquesta segona fase és una campanya que ha vingut probablement per quedar-se i per dinamitzar comercialment la ciutat, i aquí el sector de l'alimentació és molt important», justifica Caelles.
Es contempla repetir els Bons Reus durant la campanya de Nadal
Caelles ha posat de manifest que els Bons Reus han sigut «un important revulsiu pels establiments de la nostra ciutat, comptem amb 364 establiments adherits». Ho considera «un èxit rotund» i, avança, «és una acció que funciona i es contempla com a part de la campanya de Nadal, però ara estem centrats en aquesta segona fase».
«Vam anunciar un paquet de bons per a persones que no estiguin empadronades a la ciutat», ha recordat. Es tracta d'una campanya similar a la dels Bons Reus però, en aquest cas, pensada per qui habitualment treballa o compra a la capital del Baix Camp sense estar-hi empadronat.
Caelles ha afirmat que «si no hagués passat res més i tinguéssim les circumstàncies de mobilitat idònies ja hauria sortit», referint-se a aquesta segona campanya.
Els implicats volen «que n'hi hagi més edicions»
Meritxell Barberà, presidenta d'Unió de Botiguers, ha volgut agrair la campanya engegada per l'Ajuntament i gestionada, des del punt de vista tècnic, per la Cambra de Comerç de Reus. Uns agraïments que s'han repetit per part de la resta de representants comercials presents a l'anunci d'avui.
Barberà l'ha considerat «una molt bona campanya, en fem una valoració molt i molt positiva; ha activat molt les compres als nostres comerços i esperem que n'hi hagi més edicions». En una línia similar s'ha mostrat Anna Baró, representant del Tomb de Reus a la roda de premsa i, a més, representant també del sector de l'alimentació de l'entitat comercial.
Ha admès que «les botigues d'alimentació teníem moltes ganes de poder-hi accedir i poder donar aquest servei als nostres clients perquè realment ens ho demanaven». Josep Baiges, secretari general de la Cambra de Comerç de Reus, ha demanat que la seva valoració s'entengués des del punt de vista d'un periodista, «d'un observador de la vida quotidiana de la ciutat de Reus». L'ha definit com una campanya «espectacular pel que ha generat i pel que ha suposat».
«En la situació en la qual estem calia canviar l'estat d'ànim, no era fàcil i l'Ajuntament tenia una responsabilitat molt important; hem acontentat els comerciants, que era l'objectiu principal, però hem generat aquest estat d'ànim tan positiu en el ciutadà», ha exposat, visiblement satisfet del rendiment de la campanya de Bons Reus.
Ha aprofitat, també, per aplaudir «l'agilitat que ha tingut l'Ajuntament d'idear, en un temps rècord i en una situació realment adversa, una campanya d'aquestes característiques». Encara en l'apartat dels agraïments, ha afirmat que «estem davant de la mare de totes les campanyes, crec que no l'hem de deixar de fer mai».