La ruta de tapes de Reus fa set anys que va arribar a la ciutat i ara, en la nova edició de primavera, el Ganxet Pintxo ha volgut innovar i obrir les portes al públic. És per això que, durant el dia d'avui,dimarts 16 d'abril, part de l'organització, cuiners i experts gastronòmics s'han desplaçat fins al Mercat Central per fer una valoració i una millora de les tapes d'aquesta pròxima edició.
Fins ara, els establiments que participaven en la ruta de tapes presentaven una proposta gastronòmica per escrit i una primera fotografia del plat. A partir d'aquesta primera proposta, un grup d'assessors gastronòmics es desplaçaven fins al local en qüestió per fer un primer tast de la tapa i aprovar-la o millorar-la posteriorment.
La novetat d'aquest any és que aquest procés es fa de cara el públic i, segons explica el director de comunicació de la Cambra de Comerç de Reus, Josep Baiges, l'objectiu ésdonar a conèixer aquest procés de valoració de les tapes que, fins ara, era desconegut pels cuiners i creadors de les tapes. Amb aquesta millora «tot és més pràctic, molt més àgil i tot s'entén millor i és un procés molt més transparent».
Baiges apunta que, el fet que aquesta proposta s'hagi fet al Mercat Central «és una manera de valorar el producte que se serveix al Mercat i dóna una imatge molt més agraïda de cara als ciutadans».
Un jurat assessora els cuiners en la presentació dels plats
Un cop els experts gastronòmics han aprovat les tapes, els cuiners es dirigeixen a un segon jurat. Aquest jurat està format per tres tècnics experts que, després de fer una valoració de la tapa, donen una sèrie de consells als xefs amb l'objectiu de millorar l'estètica i la presentació del plat. Aquesta activitat és completament nova i s'ha introduït en la nova edició de primavera del Ganxet Pintxo.
Segons explica el jurat, aquestes millores poden ser molt variades, «a vegades és un tema del nom de la tapa, a vegades és un ingredient que no ens encaixa o altres vegades és la presentació de la tapa». Fins i tot, també els aconsellen ser més sostenibles i no utilitzar utensilis de plàstic a l'hora de servir la tapa.
Un cop les tapes han passat totes les valoracions i s'han millorat tant en aspectes de presentació i d'estètica, com en aspectes gastronòmics, es procedeix a fer la fotografia del plat, fotografia que apareixerà al catàleg final amb la descripció de la tapa. Aquest procés també s'ha pogut veure al Mercat Central, on s'ha muntat un petit plató per realitzar les fotografies, una càmera i un ordinador per poder veure el resultat final.
Augment del preu de la Ganxet Pintxo
Una de les altres novetats d'aquesta edició és que, des de l'organització de la ruta de tapes de Catalunya s'ha volgut donar un context històric adaptat a cada ciutat. En el cas de Reus, el Ganxet Pintxo s'ha inspirat en el modernisme i les tapes també estaran inspirades en aquest moviment artístic tan característic de la nostra ciutat. És per això que, en aquesta edició, la tapa i el quinto passaran a valdre un euro més que en les anteriors edicions, de manera que, ara, ens serviran la tapa i el quinto per 3,50 euros.
La complexitat d'aquesta nova iniciativa, juntament amb la valoració de les tapes de cara al públic han fet endarrerir l'edició de primavera la ruta, que aquest any serà del 16 al 26 de maig.