Personal d'FCC de Reus a l'entrada de les instal·lacions, esperant

La 'batalla de la brossa' s'intensifica a Reus amb 200 contenidors sense recollir i 36 vehicles sense sortir

El servei queda sota mínims després que s'hagin revisat els vehicles un per un

El servei de neteja viària i recollida de la brossa de Reus engega les accions de pressió per protestar contra la manca de vehicles i de personal i contra la situació actual. Per fer-ho, des d'aquest dilluns no surt a fer el servei cap vehicle que no estigui en les condicions adequades, un filtre que ha deixat aparcat el 90% de la flota, i només quatre de la quarantena de vehicles previstos ha sortit a primera hora.

Tres quarts de sis del matí i, a les instal·lacions de Fomento de Construcciones y Contratas de la capital del Baix Camp, al polígon AgroReus, els treballadors que comencen el torn a les sis ja s'esperen a les portes. El comitè de riscos laborals està revisant vehicle per vehicle per determinar quins són els que es troben en condicions de sortir a treballar.

Quatre vehicles dels 40 previstos al servei de la brossa a Reus

A un quart de set del matí només han sortit cinc vehicles. Miguel Pérez, president del comitè d'empresa, explica que «després de revisar l'informe de vehicles i avaries, finalment l'únic que està en condicions de poder treballar amb seguretat és un camió de deixalleria, una escombradora, un vehicle porter, que és dels petits, i una furgoneta que repara contenidors i posa papereres, no tenim res més operatiu».

Una de les màquines, que ha de començar el seu recorregut a la Riera de Miró, se'n torna tot just arrancar: un dels mecanismes d'aspiració no funciona. Així doncs, són quatre els vehicles que, a primera hora, han sortit a oferir el servei, una situació que, admeten, tindrà impacte en l'estat com pugui quedar la ciutat. La resta de vehicles aniran passant pels tallers externs quan obrin perquè les arreglin i poder-se afegir a l'operatiu habitual.

Camionets i maquinària del servei de neteja de Reus aturats al pàrquing
La major part de la flota de vehicles i maquinària ha quedat al pàrquing | Cedida

En cas contrari, es quedaran al pàrquing. Qui sí que surt amb normalitat, expliquen des del comitè d'empresa, és el personal que, a peu, unes 90 persones que escombren la ciutat, tot i que ho fan, subratllen, sense el reforç de les màquines. Al polígon AgroReus, la cafeteria-menjador queda plena de treballadors que esperen que els camions i les màquines que han de fer servir estiguin operatives.

Ángel Martín de Sande, secretari general de sanejament urbà d'UGT a Tarragona, recorda que el que volen és «que acabi aquest caos que estem vivint; això no és una vaga, ni molt menys, és una qüestió de seguretat per als treballadors i la ciutadania». En aquesta línia, l'Ajuntament de Reus donarà llum verda, al pròxim plenari, a l'adquisició de catorze nous vehicles, una xifra insuficient segons el comitè d'empresa.

Illa de contenidors del raval de Martí Folguera de Reus, amb un dels contenidors sobreeixint de brossa
Uns 200 contenidors de Reus s'han quedat sense recollir aquesta nit | Jordi Olària Gras

200 contenidors sense recollir i el conveni per negociar

La mesura posada en marxa aquest dilluns vol evidenciar les condicions que, segons la plantilla, no els permeten treballar amb normalitat. Una altra prova, apunten, són els 200 contenidors que, aquesta nit passada, s'han quedat sense recollir, de nou, per la manca de vehicles en condicions. «Aquesta nit han anat caient els camions laterals, com cada nit; fins que no comenci la jornada laboral als tallers externs, no els anirem recuperant», exposa Miguel Pérez.

La manca de vehicles, però, no és l'únic cavall de batalla de la plantilla, que té la negociació del conveni col·lectiu com un dels altres objectius a perseguir. El comitè d'empresa afirma que Fomento de Construcciones y Contratas no vol negociar-lo fins que no s'aclareixi la situació de la nova licitació. Els treballadors ja van anunciar divendres que, davant de l'actitud de l'empresa i de la intenció de l'Ajuntament d'adquirir catorze nous vehicles —ho consideren insuficient—, trencaven les negociacions amb tots dos actors, de nou, com a mesura de protesta.

En el cas concret del conveni, apunten, fa anys que es troba congelat, i si bé s'ha pogut anar negociant per a la ciutat de Tarragona —el servei també el presta Fomento de Construcciones y Contratas—, en el cas de Reus s'ha aturat el procés.