Imatge de la plaça de les Basses de Reus

Els veïns de la plaça de les Basses de Reus, farts del soroll i l’incivisme

Asseguren que és una situació que pateixen des de fa mesos i que cada cop va a més | El cap de setmana passat una veïna va patir llançament d’ous a la façana del seu habitatge

«Fa 22 anys que visc a la plaça de les Basses i la situació ha arribat a un punt que és insuportable». Ho diu una de les veïnes d’aquest punt del nucli antic de la ciutat de Reus. Assegura que els establiments de la plaça no respecten l’horari de les terrasses i que el soroll  que es genera a la nit no permet viure amb tranquil·litat. A més, els veïns i veïnes denuncien que sovint es produeixen actes incívics. El darrer es va produir durant la matinada del dissabte 12 d’octubre quan un grup de persones van llançar ous a la façana d’un habitatge. 

Per una altra banda, els veïns i veïnes indiquen que han parlat amb els propietaris dels establiments en nombroses ocasions però que aquests «no fan cas de les queixes i continuen sense respectar el descans dels veïns». Farts del soroll de les terrasses, reclamen solucions i que es compleixi la normativa. Fonts policials han confirmat a TarragonaDigital que s'ha aixecat almenys una acta per incompliment de l'ordenança a causa del retard en el tancament de la terrassa, que té permís fins a les dues i, en almenys una ocasió, se l'hauria detectat oberta fins les tres de la matinada.

El veïnat considera que hi ha «inacció» per part de la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament de Reus. Expliquen que en constants ocasions s’han posat en contacte amb el cos municipal de seguretat perquè vigilin que es compleixi l’horari de les terrasses dels establiments però asseguren que arriben amb retard. Assenyalen que les terrasses tanquen passades les 3.00 hores de la nit, quan tenen permís fins a les 2.00 hores. Una pràctica que es repeteix, diuen, cada setmana. 

Imatge de la façana on van llençar ous durant la nit del dissabte 12 d'octubre
Imatge de la façana on van llençar ous durant la nit del dissabte 12 d'octubre | Adrià Morte

De fet, els veïns i veïnes d’aquest punt de la ciutat de Reus demanen que es respecti l’ordenança de civisme i ho fan assenyalant diferents articles d’aquesta. Per exemple, comenten que l’article 24 del Capítol XI Molèsties per sorolls diu que «Tota persona té l’obligació de respectar el descans del veïnat i evitar fer sorolls que alterin la convivència, independentment de l’hora del dia, però especialment en horari nocturn». Segons el veïnat, aquest article no es compleix actualment.

A més, també denuncien l’ús que es fa de l’arbrat de la plaça, que es fa servir  com a «magatzem», tal com indiquen, per lligar les taules i cadires dels establiments. «És un problema públic perquè no podem gaudir completament de la plaça i això també pot ocasionar dany als arbres».

De fet, es recolzen amb dos altres articles de l’Ordenança de Civisme de Reus. El punt 27 diu que «Queda prohibit qualsevol ús impropi dels espais públics i dels seus elements que impedeixi o dificulti la utilització o el gaudi d’aquests espais a què tenen dret la resta de persones». Mentre que el 23 assenyala que «es prohibeix fer qualsevol activitat que pugui deteriorar les zones verdes, danyar l’arbrat i les plantacions de qualsevol manera».

Els veïns denuncien que els arbres es fan servir de «magatzem»
Els veïns denuncien que els arbres es fan servir de «magatzem» | Adrià Morte

Per acabar, el veïnat explica que també vol mostrar l’altra cara dels establiments del centre de la ciutat. En aquest cas, els extractors de fum. Asseguren que alguns s’han instal·lat sense el permís dels propietaris dels habitatges. «Un dia em vaig trobar de casualitat una fumera, no ens vam demanar permís als propietaris de l’edifici per col·locar-la, han passat de nosaltres», explica una veïna.

El veïnat ha rebut el suport de diverses associacions de veïns de Reus

Els veïns i veïnes de la plaça de les basses i el seu entorn es troben desamparats ja que els seus carrers no pertanyen a cap associació de veïns de Reus. Malgrat això, l’Associació de Veïns del barri de la Concepció ja ha mostrat el seu suport per lluitar per la convivència en aquest punt de la ciutat i annexar, en un futur, aquests carrers i els del centre de la ciutat. 

L’Associació de Veïns del barri del Carme i la Coordinadora Ciutadania i d’Entitats en defensa del territori també s’han mostrat al costat al veïnat. Tots ells demanen que es «respecti l’horari de les terrasses, el descans dels veïns i que el consistori revisi la normativa per saber i els establiments la compleixen o no».

Imatge d'una fumera d'un establiment del centre de la ciutat
Imatge d'una fumera d'un establiment del centre de la ciutat | Cedida