La prèvia de Misericòrdia carrega Reus de festa aquest cap de setmana

Vermuts populars, Gegants, Diables, Masclet, concerts i exposicions desperten les Festes de Misericòrdia

Aquest dissabte, 15 de setembre, l'agenda festiva de Reus no pot estar més plena. Des de mig matí i fins a la nit s'han programat més d'una dotzena d'activitats per a tots els gustos que impliquen un nombre similar d'entitats locals. Encara dins els actes previs de les Festes de Misericòrdia, l'oferta abraça des d'exposicions a vermuts passant per elements festius i àpats populars. Principalment el centre de la ciutat, però també barris com el del Carme, el passeig de Prim o els Xalets Quintana viuran una jornada completament festiva.

Consulta tot el programa d'actes de la Festa Major de Misericòrdia 2018

Fins al migdia, una exposició i quatre vermuts

El primer acte de l'agenda és l'obertura de la 24a exposició de Bonsais Ciutat de Reus. De deu a una i també de cinc de la tarda a nou del vespre es podrà visitar als Jardins de la Casa Rull. És el primer dia d'un esdeveniment que serà actiu fins al 24 de setembre. Aquest mateix dissabte, a dos quarts de sis de la tarda, el professor Josep M. Martínez hi farà una demostració, just mitja hora abans que s'inauguri oficialment aquesta exposició, ja tradicional, del programa de les Festes de Misericòrdia.

Tres vermuts festius i un de cultural

A les 11 del matí comença el vermut més matiner, a la plaça de la Patacada. L'organitza la Colla Pessigolla com una manera de mantenir l'ambient festiu entre Carnaval i Carnaval.  A les 12 del migdia començaran els altres tres vermuts. Dos d'ells també sota l'etiqueta de festius organitzats pel Ball de Cercolets i pel Bou de Reus, i el tercer, de caràcter cultural, a l'Institut Pere Mata.

El Ball de Cercolets durant Sant Pere 2018
El Ball de Cercolets durant Sant Pere 2018 | Laia Solanellas

 

Aquest darrer s'inclou a la visita teatralitzada de l'espai modernista, una visita que forma part dels paquets turístics amb què l'Agència Reus Promoció vol fer valdre el patrimoni reusenc i els seus productes. Tot plegat, a més, amenitzat amb un concert al mateix Institut. De nou al centre de Reus, el Ball de Cercolets engega la seva proposta al punt del migdia amb un taller infantil. Sobre un cèrcol gegant pelat, la canalla que ho vulgui podrà posar-hi flors de diferents materials per decorar-lo. L'entitat vol recollir fons després d'haver renovat els cèrcols i ho farà, fins a les dues, amb aquestes activitats per a la canalla.

A la mateixa hora, el Bou de Reus posarà en marxa el Correvermut des del carrer de Martí Napolità, al Casal Despertaferro. Ho farà acompanyat de dos bous més, el de Valls i el de Barcelona, i amb la música de Bandsonats. El seu recorregut pels carrers del centre de Reus acabarà, precisament, a la plaça de la Farinera a les dues del migdia. Serà llavors quan el Ball de Cercolets passi de les activitats infantils al vermut musical amb tres grups de discjòqueis fins a les quatre de la tarda. Abans, però, les integrants del Ball mostraran per primera vegada en públic els nous cèrcols portant el ball a plaça.

El Bou de Reus durant Sant Pere 2018
El Bou de Reus durant Sant Pere 2018 | Laia Solanellas

 

Dinar popular amb concurs de paelles

Mentrestant, el Casal Despertaferro organitza un dinar popular amb un punt competitiu. És obert a tothom i cal comprar tiquet per dinar-hi, però la particularitat és que no hi haurà un sol plat d'arròs per menjar, sinó que l'àpat anirà a base del tast de cinc paelles diferents d'entre la vintena que es cuinaran. Cada persona que compri el tiquet per dinar podrà triar quins cinc tastos vol  anant-los a buscar a les taules que s'hauran muntat a la plaça d'Evarist Fàbregas.

La previsió és 'tirar l'arròs' per allà les dues, expliquen des del Casal. «Vam dir 'seria un gran èxit començar amb unes 200 persones'; com que hem vist que hi havia un bon ritme de venda de tiquets hem augmentat la quantitat d'arròs que farà cada cuiner per poder donar dinar fins a 400 persones; si fossin 200 persones seria un èxit, si fossin 300 estaria molt bé, i si fossin 400 seria la bomba», expliquen.

Els cuiners faran arròs per unes vint persones comptant que el Casal els paga un màxim de 30 euros per quilo d'arròs cuinat per cobrir el cost dels ingredients. Passat el dinar, el jurat popular i també un d'especialitzat seran els responsables de lliurar els premis abans de passat a la «sobretaula amb licors dels Països Catalans». El tram final de la festa arribarà de la mà dels Fenya Rai i les seves cançons de taverna i, finalment, d'una estona de cant improvisat amb els Glosadors del Camp i tothom del públic que vulgui afegir-s'hi.

Sant Pere 2018 | Les millors imatges de la Diada de Sant Pere a Reus
Els Gegants de Reus durant la Festa Major de Sant Pere 2018 | Laia

 

Tarda de Gegants, Masclet, música i Diables

El reguitzell d'actes no s'atura durant la tarda, més aviat el contrari. A les cinc de la tarda, a la plaça del Mercadal, es farà la plantada de la 19a Trobada de Gegants. L'amfitriona Colla Gegantera de Reus rebrà una dotzena de convidats que arrencaran la cercavila a dos quarts de sis de la tarda. Hi prendran part la Mulassa d'Olesa, els Gegants de Valls, els de Martorelles, els de Molins de Reus, els de Martorell, els de Salt, els de Castellvell del Camp, el de l'Institut Pere Mata, els de Masquefa, els de l'Espluga de Francolí, els de Fraga i els de Sant Climent de Llobregat.

Els Gegants de Reus commemoren 25 anys de Ciutat Gegantera

Durant la ballada final, un cop la cercavila torni a arribar al Mercadal, els Gegants de Reus commemoraran els 25 anys de Reus com a Ciutat Gegantera. Per fer-ho  tornaran a portar a plaça una dansa que les figures del Seguici Festiu de Reus ja van ballar l'any 1993, una sardana. Els portadors de la colla fa setmanes que assagen aquesta dansa catalana que ballaran sota i amb els Gegants de la ciutat aquest dissabte a la tarda.

El Concurs de Masclet torna un any més a la plaça del Prim.
El Concurs de Masclet torna un any més a la plaça del Prim. | Laia Solanellas

 

Una desena de bars al concurs de Masclet

Un any més, i ja en seran quinze, la plaça del Prim acollirà, a partir de les sis de la tarda, el Concurs de Masclet. Hi participaran una desena de bars de Reus que competiran per aconseguir els premis del jurat i del públic per una banda, però també perquè els reusencs que ho vulguin puguin degustar el masclet que prepara cada establiment. Enguany, a més, el Col·lectiu del Masclet incorporarà un nou al·licient a la Ruta del Masclet del dia 24 de setembre. D'entre tots els elements del Seguici Festiu que hi participen, aquell que vagi més ben disfressat serà l'encarregat de llençar les bótes a al Ruta del Masclet de Sant Pere de l'anyn vinent.

30 anys de la Nit de Claqué

La Nit de Claqué celebra, enguany, trenta anys, i ho farà des de l'escenari del Teatre Bartrina a les nou del vespre. Abans, però, a dos quarts de set de la tarda a la plaça d'Evarist Fàbregas, al Pallol, se'n farà una mostra. La idea és, per una banda, obrir-se a la ciutat i, per l'altra, mostrar al públic un petit avançament de l'espectacle que oferiran al teatre del Centre de Lectura. Es tracta del que es considera el festival de claqué més antic que encara es realitza.

Imatge d'arxiu de la Nit de Claqué
Imatge d'arxiu de la Nit de Claqué | Cedida

 

Sobre l'escenari hi pujaran artistes de la talla dels germans Méndez, precursors d'aquest gènere a Barcelona, o de l'americà Josh Hillberman, que hi actuarà en representació de tots els ballarins que, durant tres dècades, han passat pel festival. Entremig, gairebé totes les companyies joves de claqué de Barcelona i una desena d'artistes emergents, que compartiran gala amb mitja dotze d'artistes i companyies de renom internacional.

Nit de música i foc

La nit de dissabte acabarà amb un esclat de foc de la mà dels participants al correfoc, abans, però, entre la plaça de Sant Pere i el Fossar Vell es podran contemplar les bèsties que hi participaran des de les set de la tarda. A les nou del vespre començarà, des de la plaça del Mercadal, el correfoc infantil, que enfilarà el carrer del Vidre per arribar a la placeta dels Argenters i seguirà cap al carrer de Donotea. Passarà pel carrer d'Aleus, el carrer de Rosich, el de Santa Anna, la plaça de la Farinera, el carrer de la Presó, el carrer de l'Hospital, les Peixateries Velles, el Fossar Vell, la plaça de Sant Pere i el carrer Major per tornar, finalment, a la plaça del Mercadal.

Imatge del correfoc 2017
Imatge del correfoc 2017 | Laia Solanellas

 

En aquest correfoc infantil hi participaran el Drac de Sant Roc Petit de Tarragona, el Drac Infantil Quintifoc de Sant Quintí de Mediona, els Diables Infantils 7 Pecats Capitals de la Pobla de Mafumet i, de Reus el Ball de Diables infantil, el Drac petit i la Cabra petita. Amb el mateix recorregut que els petits, però a dos quarts d'onze de la nit, el correfoc prendrà els carrers del centre. Hi prendran part els Diables de Granollers, el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, els Diables del Clot, el Cabrot del Vendrell, la Farnaca de Cambrils, el Drac de la Geltrú, la Tita de Piera, el Bou de Barcelona, i de Reus, els Bous de Foc, la Vedella de Foc, la Víbria, el Ball de Diables, el Drac i la Cabra.

Música al passeig de Prim i als Xalets Quintana

Les notes musicals de la nit se sentiran al passeig de Prim i als Xalets Quintana. En el primer cas, a les vuit del vespre, de la mà de la Banda Simfònica de Reus i dins el cicle de concerts Música als Barris. Pel que fa al segon concert, serà a les deu de la nit a la plaça d'Antoni Gaudí dels Xalets Quintana. L'oferirà Sax Ars Band amb un repertori de jazz i swing dins el mateix cicle de Música als Barris.

Podeu trobar el programa complet de les Festes de Misericòrdia en aquest enllaç.