El Centre Mèdic Quirúrgic de Reus ocuparà les instal·lacions de l'antic Hospital Sant Joan la pròxima tardor. Aquest és el calendari que hi ha ara sobre la taula tenint en compte que l'estat de les obres fa preveure que acabin a finals de juny. L'equipament sanitari guanyarà 1.000 metres quadrats d'espai que permetran ampliar la cartera de serveis. En una segona fase es vol incorporar els serveis que, ara, es traslladaran al nou Hospital Sant Joan.
Aquest divendres s'hi ha fet una visita d'obres per explicar com quedarà distribuïda la instal·lació quan estigui en marxa. Alguns grups polítics municipals han posat en dubte la continuïtat del CMQ quan la Generalitat assumeixi l'Hospital Sant Joan. La tesi és que, gestionant el Sant Joan, ja no tindrà sentit que contracti activitat pública al CMQ. Amb la visita d'avui es deixa clar, per part del govern, que malgrat que el CMQ no entri a l'actual projecte d'absorció de la sanitat reusenca per part del govern català, des de l'Ajuntament de Reus se segueix treballant sense cap ombra de dubte sobre la seva continuïtat.
El CMQ quedarà dividit en els dos hospitals Sant Joan
De l'actual CMQ només se'n traslladarà una part a les instal·lacions de davant del Mercat Central. Ocuparan el mateix espai que ara tenen al carrer de Gaudí, però com que hi haurà part de l'activitat actual que no anirà al nou espai, la que sí que es traslladarà comptarà amb mil metres quadrats de més. Es tracta de l'activitat ambulatòria, que engloba les urgències, les consultes, la cirurgia menor i les exploracions complementàries, proves per imatge incloses.
Al nou Hospital Sant Joan, ara mateix, el CMQ ja hi té una planta d'hospitalització i disposa de sessions quirúrgiques. Això s'ampliarà per traslladar-hi l'activitat d'hospitalització i quirúrgica amb hospitalització que fins ara es duu a terme a l'antiga Clínica Fàbregas. D'aquí a dos o tres anys, segons previsions de la directora del centre, Maria Àngels Rius, podrien tenir sobre la taula la fase dos del projecte per tornar-ho a concentrar tot a l'antic Hospital Sant Joan. Aquesta segona fase implicaria ampliar les instal·lacions del centre per incorporar-hi un bloc quirúrgic amb dos o tres quiròfans i una planta d'hospitalització.
Més consultes i molt més espai per a Urgències
Els mil metres quadrats que guanyarà l'activitat ambulatòria es traduirà amb més espai per als serveis que ja es duen a terme. De les set plantes que hi ha a l'antic Hospital Sant Joan, s'està actuant sobre sis, que compten amb uns 400 metres quadrats per planta. «Això permet ampliar tots els dispensaris per a consultes, que n'hi haurà 25, i tot un espai d'urgències que serà tres vegades més gran del que tenim ara», explica la directora.
Fins ara, al carrer de Gaudí, el CMQ compta amb dos box d'urgències. Quan es traslladi el centre comptarà amb cinc box tancats i quatre d'oberts. A més, però l'ampliació també permetrà incorporar serveis que ara mateix no s'ofereixen a l'antiga Fàbregas. S'oferiran «aquelles especialitats que actualment no té el CMQ i que poden ser complementàries a les que dona la sanitat pública, i em refereixo a servei d'estètica, d'odontologia, d'ortodòncia...», aclareix Maria Àngels Rius.
La distribució del nou CMQ
Al segon soterrani del nou CMQ s'hi instal·laran els magatzems i els serveis generals i complementaris com la farmàcia. Al primer soterrani hi haurà les sales i la maquinària per a les proves diagnòstiques i de radiologia. A més també hi haurà els vestidors per al personal sanitari i la zona de descans. Ja a la planta baixa, les admissions de pacients i les urgències; durant el dia, l'estrada principal serà la del carrer del Vapor Nou, mentre que a la nit s'utilitzarà la de les urgències, situada al carrer de Jacint Barrau, davant de l'Institut Baix Camp.
A l'entresòl s'hi ubicaran els serveis de cirurgia menor ambulatòria i les proves invasives, i les plantes primera i segona es destinaran a les consultes. Hi haurà 25 sales entre els dos pisos i, a cada planta, dues sales d'espera. La idea és repartir els pacients segons l'especialitat del professional que els visiti per evitar les molèsties de concentrar-los en una sola sala. A la primera planta, per exemple, una sala es destinarà a pediatria i l'altra a les consultes generals. A la tercera planta no s'hi ha actuat, a l'espera que sigui necessari i aculli, en un futur, nous serveis.
Els terminis de les obres
La inversió que s'ha fet per reformar l'antic Hospital Sant Joan és d'1,2 milions d'euros; els ha assumit el CMQ mateix a canvi de no pagar lloguer a l'Ajuntament fins que s'hagi amortitzat la despesa. Les obres van començar el novembre de l'any passat i han patit cert retard, segons Maria Àngels Rius, a causa dels imprevistos habituals quan no es comença una edificació des de zero.
Quan s'hagi acabat es podran demanar els permisos sanitaris i administratius, un tràmit que sol tardar uns dos o tres mesos. Tenint en compte que les obres haurien d'acabar a finals de juny, això situa l'obertura del nou CMQ a la tardor d'enguany. Fins llavors, el centre seguirà operant a l'antiga clínica Fàbregas. Després que la propietat pressionés l'Ajuntament perquè abandonés les instal·lacions, ara la directora del Centre Mèdic Quirúrgic assegura que «no hi ha cap problema legal perquè el CMQ continuï treballant a les instal·lacions del carrer Gaudí».
Les xifres del CMQ
Un dels sectors externs que més havia reclamat el trasllat del CMQ era el dels paradistes del Mercat Central. Ho consideren una bona manera de revitalitzar la zona. Des del govern municipal es preveu que l'activitat sanitària dugui, a la zona, 2.400 persones cada dia. La mitja s'estableix a partir de les xifres d'activitat del centre sanitari. Calculen que cada dia s'hi donen 21 altes i s'hi fan divuit intervencions quirúrgiques i onze d'ambulatòries.
S'atenen 68 urgències i es passen 420 visites, a més de fer-se 445 exploracions complementàries. Des de la direcció s'estipula que cada pacient vagi acompanyat, de mitjana, per 2,5 persones, xifra que serveis de base per preveure les 2.400 persones diàries. Hi treballen 160 professionals, la majoria sanitaris, que han fet sentir les seves queixes per la falta d'informació respecte al projecte de trasllat.
Maria Àngels Rius nega que se'ls tingui a les fosques al respecte. «Disposem de molta informació sobre la taula i hi ha una comissió que treballa conjuntament entre el comitè d'empresa i la direcció per anar resolent tots els dubtes que puguin tenir al respecte i estem permanentment en comunicació de les novetats; la comissió de trasllat es reuneix periòdicament», sentencia.