Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els museus de Reus fan el salt al món virtual

Per commemorar el Dia Internacional dels Museus s'ha decidit reobrir les exposicions i col·leccions adaptant-se a les circumstàncies

El Museu de Reus s'adapta a les circumstàncies i proposa, a partir de dilluns vinent, l'oportunitat de visitar virtualment els equipaments museístics de la ciutat. «S’ha vist necessari poder presentar una fórmula apropiada per poder continuar gaudint de l’espai museístic reusenc i de la resta d’equipaments patrimonials que gestiona», exposa el govern de Reus.

Així doncs, el que es posarà en marxa dilluns vinent és «una visita de 360° pels diversos equipaments que permetrà observar algunes de les obres d’art, col·leccions, exposicions, o fins i tot, endinsar-se sota terra per redescobrir el refugi de La Patacada». L'objectiu inicial és commemorar el Dia Internacional dels Museus, però s'ha pensat com una proposta de llarg recorregut.

El Museu de Reus fa el salt al món virtual

L'arrencada d'aquest dilluns es considera un inici, però amb la voluntat d'anar actualitzant i ampliant aquestes visites virtuals. Segons el regidor de Cultura, Daniel Recasens, ja fa anys que des del Museu de Reus es treballa amb la filosofia d'ampliar el fons i les col·leccions i exposicions que s'hi allotgen.

«El Museu de Reus ha evolucionat tal com també ho ha fet la societat reusenca, des d’un Museu estrictament local, en què les seves col·leccions feien referència exclusivament a la ciutat, fins a l’actualitat, amb uns fons que són el reflex de l’activitat humana vinculada al nostre espai vital, que no és altre que Reus i la seva comarca natural», reflexiona.

En la mateixa línia es reafirma el director de l'ens, Marc Ferran, que explica que «el Museu ha crescut, no només amb objectes sinó també amb espais patrimonials com el refugi antiaeri de la Patacada, testimoni d’un dels episodis més tràgics del nostre passat recent; la Bòbila de Sugranyes, que ens parla de la importància que la ceràmica ha tingut per a Reus al llarg de la història, i —especialment— el Centre de la Imatge Mas Iglesias, que reuneix una de les col·leccions més importants de fotografia i d’imatges en moviment».

Cinc espais i futures exposicions

El que l'Ajuntament de la ciutat defineix com «un tast virtual del Museu de Reus» inclou cinc equipaments municipals: el Museu Salvador Vilaseca, el d'Art i Història, el Centre de la Imatge Mas Iglesias, el refugi antiaeri de la Patacada i la Bòbila de Sugranyes.

Segons es detalla, cada espai oferirà diferents opcions, «des de les exposicions, sales de reserva, mostres dels treballs de conservació i documentació, treballs de refotografia, exemples d’imatges en moviment antigues o treballs d’investigadors destacats explicats en primera persona».

La visita virtual també permetrà veure alguns detalls de l'exposició que obrirà al Museu de Reus quan s'hi pugui recuperar l'activitat presencial: Coses de Reus. També es podrà fer, virtualment, la visita Verges, Santes i altres dones del Museu. Tot plegat, exposa Ferran, en la línia que ja es treballa al museu, «en la innovació i la reflexió per generar relats nous al voltant de les nostres col·leccions, que —més enllà que puguin ser més atractius per l’audiència— siguin capaços de reflexionar sobre el present i sobre el futur des de la mirada al passat».