Figura d'un mussol d'una de les tombes del cementiri de Reus, amb llum d'espelma de fons

Les visites nocturnes tornen amb força al Cementiri de Reus

El temporal del 2019 i la pandèmia el 2020 havien provocat dos anys d'aturada en aquesta iniciativa de la Gata Borda

Les visites nocturnes al Cementiri General de Reus han tornat a l'espai amb la força acumulada de dues edicions estroncades. La Gata Borda ha recuperat aquest acte, ja tradicional, amb tres sessions diàries durant tres dies previs a Tots Sants. Després de l'aturada per la pandèmia del 2020, el temporal del 2019 les va fer ajornar primer i suspendre finalment.

Finalment, enguany la companyia teatral ha recuperat una de les seves cites anuals més esperades. La d'enguany és la dotzena edició d'aquest format per donar a conèixer el patrimoni cultural del cementiri, però també la seva història. Especialment la d'alguns dels difunts que hi van ser enterrats i, de retruc, bocins de la història de la ciutat.

Les visites acaben amb els tres passis d'avui, amb les entrades exhaurides des de poc després de posar-se a disposició. Des de la Gata Borda asseguren que «està anant com la seda, els dos primers dies han anat molt bé». Antoni Veciana així ho resumeix, i no es refereix només a l'actuació dels integrants de la companyia.

També han percebut les ganes que en tenia el públic i que alguns dels assistents als primers passis, confirmen. Com és habitual, cada any s'introdueixen canvis a les rutes nocturnes, com algun racó nou del cementiri o algun personatge que hi descansa. Enguany s'ha fet especial èmfasi en els 150 anys d'història del Cementiri General de Reus.

Com era d'esperar, el públic va respondre a la recuperació de les visites nocturnes exhaurint les entrades. Les 450 places disponibles per als nou passis en total no van durar gaire al web dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp. A les set, a un quart de nou i a dos quarts de deu del vespre, el Cementiri General de Reus ha recuperat la imatge que el caracteritza aquests dies.

Una cinquantena de persones, amb petites espelmes, recorren el recinte entre els personatges que s'hi recreen i que recorden les seves històries. La iniciativa va valdre, a l'equipament reusenc, el guardó de tercer millor cementiri de l'Estat espanyol ara fa dos anys.

No només va obtenir la tercera plaça en la categoria de millor cementiri, sinó també en dues més. Per una banda, la de millor monument per la tomba del General Prim. La darrera categoria, on també va obtenir la tercera plaça de l'Estat, va ser la de millor activitat de portes obertes per aquestes visites nocturnes de la Gata Borda.