Els actes vandàlics obliguen a canviar les visites turístiques al Campanar de Reus

La mesura pretén evitar el vandalisme que s'hi practicava després de les queixes dels Campaners per l'estat del monument reusenc

L’Agència Reus Promoció ha canviat el format de les visites al Campanar de Reus per posar fi al vandalisme i millorar la seguretat. La mesura arriba després que Campaners de Reus posés el crit al cel davant els constants desperfectes que s’han ocasionat al campanar en els darrers mesos. A partir d’ara, en lloc de segellar l’entrada a la porta i tenir un accés lliure al monument,  les visites estan programades en diverses franges horàries i compten amb la presència d’un guia. Segons l’Agència Reus Promoció, això permet millorar l’experiència turística dels usuaris i oferir un servei de qualitat.

A causa de l’èxit que ha tingut la iniciativa de poder visitar el campanar, l’agència indica que es portava un temps treballant per implantar aquest canvi de format. Malgrat això, les mesures s’han hagut d’aplicar després que Campaners de Reus fes pública la situació actual del campanar i després que uns visitants toquessin una de les campanes del monument. Aquesta era una mesura que, tal com indiquen els encarregats de tocar les campanes, feia temps que reclamaven a l’Ajuntament. 

Els desperfectes ocasionats

El passat dijous 31 de juliol al migdia uns visitants van començar a tocar la campana de Sant Bernat, coneguda popularment com la campana dels gegants. El vídeo, que es va fer públic a través de les xarxes socials, va causar la indignació de molts usuaris i usuàries i va ser el detonant d’una situació que va fer pública Campaners de Reus: els greus desperfectes ocasionats al campanar. La denúncia va aixecar polseguera i diverses associacions catalanes de campaners se'n van fer ressó. 

D’entre els principals actes vandàlics que s’hi han ocasionat en els darrers mesos, cal destacar els constants grafitis rascats a les parets, al sostre de l’escala de caragol i a un quadrant històric. A més, en una ocasió també es va rebentar un armari que fan servir els campaners per guardar material. Per tot plegat, l’Agència Reus Promoció ha explicat que està estudiant els desperfectes ocasionats en els darrers mesos amb la intenció de reparar-los.

A banda de la destrucció patrimonial, els campaners denunciaven que «els visitants sovint s’enfilen a l’estructura de la Petra Clàudia o intenten arribar a les altres campanes, amb l’elevat risc de caiguda que assumeixen».