Plaques solars a dalt de l'Hospital de Mollet del Vallès.

Programen un cicle de xerrades a Reus per animar els veïns a instal·lar plaques solars

L'Ajuntament insisteix en les bonificacions fiscals i dirigirà dues conferències setmanals durant dos mesos a diferents barris de la ciutat

L'Ajuntament de Reus ha programat, durant dos mesos, xerrades per convèncer la ciutadania de fer el pas cap a l'autoconsum energètic. Com un impuls al programa Passa't a l'autoconsum, i en col·laboració amb les entitats veïnals, els centres cívics de la ciutat seran l'escenari d'aquestes sessions. L'objectiu és fer difusió dels avantatges fiscals d'instal·lar plaques solars i acostar als reusencs les possibilitats de produir-se la seva pròpia electricitat.

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha recordat que fa dos anys que es bonifica un 50% l'IBI. Per aconseguir la rebaixa cal que les plaques que s'instal·lin generin el 30% de l'energia contractada a casa o a l'empresa. Ha subratllat, també, que la bonificació es va allargar dels dos anys inicials fins als cinc actuals.

Durant el 2021 s'han registrat, a Reus, 55 sol·licituds arran dels 836 quilowatts instal·lats a la ciutat. La gran majoria de les sol·licituds corresponen a instal·lacions domèstiques que suposen, en total, 236 quilowatts. La mitjana del que s'instal·la en clau domèstica a la ciutat ronda els 4,5 quilowatts, suficients per abastir una llarg.

Hi ha dues instal·lacions, però, que s'han fet a empreses i, per tant, han de cobrir més demanda energètica. En aquest cas, entre els dues produeixen 600 quilowatts en total. Perquè aquesta dinàmica es mantingui i vagi a l'alça s'han programat una dotzena de xerrades juntament amb la regidoria de Relacions Cíviques.

Començaran la setmana vinent, tal com explica Rubio, centrades especialment en les bonificacions fiscals. Serviran «per explicar com funcionen les bonificacions, però sobretot també perquè vegin que la tramitació es fa de manera molt fàcil». Pel que fa al perfil del veïnat on es faran les xerrades, des del govern es destaca que és variat.

Daniel Rubio i Montserrat Caelles a la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus
L'Ajuntament de Reus organitza una dotzena de xerrades per motivar la instal·lació de plaques solars entre la ciutadania | Jordi Olària Gras

Una dotzena de xerrades per motivar la instal·lació de plaques solars

Les normatives superiors actuals fan més complicat, o almenys menys eficient, instal·lar plaques solars en blocs de pisos. Tot i això, és una porta que no es tanca des del govern reusenc. El regidor de Medi Ambient ha afirmat que «no hem fet cap discriminació per la volumetria dels edificis».

Aclareix que «la bonificació fiscal i l'ordenança municipal no discrimina aquesta bonificació». Insisteix que «contemplem la possibilitat que es puguin instal·lar en blocs de pisos, com tampoc hem deixat enrere les empreses». De fet, les xerrades s'han programat per explicar «totes les possibilitats que tenim per posar-nos plaques».

És per això que la dotzena de xerrades es dirigeixen a tots els perfils d'habitatge. Començaran el 15 de febrer al Centre Cívic Migjorn per al veïnat dels barris Fortuny i Juroca. Fins a finals de març es farà una xerrada cada dimarts i cada dijous a diferents Centres Cívics.

Es volen cobrir les urbanitzacions dels Xalets Quintana, les urbanitzacions Sant Joan, Aigüesverds, Blancafort i el Pinar. També els barris Sol i Vista, Pelai, Mas Vilanova, Mas Abelló, Mas Carpa, Jardins de Reus, Immaculada, Misericòrdia, Niloga, Sant Jordi i Gaudí. Per la regidora de Relacions Cíviques, Montserrat Caelles, aquesta programació és una mostra de la «tasca important de transversalitat entre diferents regidories de l'Ajuntament» que fa el govern.

Una mostra que serveix, assegura, per «empoderar» les entitats veïnals, que també participen en la programació del cicle. La zona de la Mineta també tindrà una xerrada pròpia amb el mateix format que la resta. Tot i això, es tracta del barri de Reus que ja va un pas per endavant.

Hi participen una quarantena de famílies i tres comunitats de veïns senceres. Tots plegats són a punt de convertir-se en la primera comunitat energètica de Reus. De manera col·lectiva han engegat un procés per comprar i instal·lar plaques solars als habitatges dels que s'hi han implicat.