Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de recurs d'una escola bressol

Mantenir l'activitat malgrat la bretxa digital, el repte escolar del confinament

El departament ha publicat recomanacions, però no permet activitat evaluable que no arribaria a tots als alumnes

El passat dijous, 12 de març, tots els alumnes inscrits al sistema educatiu de la regió de Tarragona van marxar cap a casa per quinze dies, en principi, com a mesura de distanciament social per aturar la propagació del coronavirus. Una mesura que, cada vegada més, es comença a veure que s'allargarà més enllà del que es va preveure inicialment. Educació, de fet, ha anunciat el desplegament d'un pla per permetre mantenir l'activitat docent a distància, una mesura que, mentre no es concreta, ha suposat que escoles i famílies hagin hagut d'enginyar alternatives. 

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

David Roco, director del Prat de la Riba de Reus, explica que «la majoria d'escoles el que hem fet és enviar unes recomanacions, que no siguin obligatòries: que facin treballs manuals, que escriguin, que llegeixin... es vol mantenir-los actius». El director de l'Alberich i Casas, Francesc Xavier Torrell, afegeix que «estar a casa també és difícil per les famílies, i si amb aquest document podem ajudar una mica els pares i mares perquè els nens estiguin més desperts intel·lectualment, més distrets i més desperts, doncs ja serveix».

Mantenir dinàmiques i rutines de la canalla

Poc més d'una setmana després d'una iniciativa tan contundent com aquesta, certes direccions d'escoles públiques de la ciutat de Tarragona ja estan informant els pares i mares dels alumnes que «en ser un període de 14 dies i tractant-se d'una situació excepcional d'emergència sanitària, no es recuperaran aquests dies a final de curs. Si la situació s'allargués, el departament d'Educació estudiarà què fer».

Així doncs, amb aquesta incertesa, com s'estan organitzant les famílies per a què no sigui un curs escolar perdut? «Vestir-nos com si anéssim a l'escola». Alba és una tarragonina mare de dos nens en edat escolar. Ens explica que encara aquesta aturada de la següent manera: «als matins fem deures de classe una estona; després els deixem una estona de videojocs o tauletes. I a la tarda música, jocs de taula, treballs manuals i per acabar el dia veiem la tele».

Un dels fills de l'Alba fa música com activitat extraescolar. Com es pot ensenyar música telemàticament? «Per WhatsApp, ens envia les partitures i les indicacions i nosaltres practiquem» respon l'Alba. I sobre com aconsegueixen donar-li normalitat a una situació anormal: «hem decidit vestir-nos al matí, com si anéssim a l'escola.

Creiem que anar amb pijama deprimeix una mica». L'Alba ens explica també que «ens hem dividit les feines de casa entre els quatre; fer el dinar, netejar la taula, regar plantes...». Aquest punt, aprofitar l'oportunitat per introduir als nens en la corresponsabilitat de les tasques de la llar, és general en bona part de les famílies tarragonines consultades.

Imatge de recurs d'una escola bressol
El centre ha estat tancat per un positiu en coronavirus | Pixabay

L'organització familiar i la situació compartida

«Amb actitud i ganes ens en sortirem». Rebeca és mare de dos nens, un de 8 i l'altre de 22 anys. A casa esperen, per ben aviat, l'arribada del germà gran, esportista d'alt rendiment que viu a Banyoles. Mentrestant confessen, com la majoria de famílies, que és complicat organitzar-se per tal que el xiquet de la casa no perdi classes.

En una conversa per Whatsapp aquest dilluns, 16 de març, Rebeca explica que «encara no he pogut organitzar els horaris dels deures. Al petit li costa assimilar tanta matèria sense que s'hagi explicat abans a classe». Sobre les extraescolars, Rebeca ens diu que «l'acadèmia on rep classes d'anglès i alemany està oferint les classes per Internet». La Rebeca transmet un optimisme contagiós i assegura que «amb actitud i ganes ens en sortirem»

«Hem de programar les rutines i els horaris de tothom i, per tant, podem compartir-les amb fills i filles», reflexiona Maria Concepció Torres, responsable del Grau de Pedagogia de la URV. Pel que fa a les famílies, «jo crec que tothom ja ha buscat recursos, i després ja ens anirà arribant material de l'escola, del departament o del ministeri, però si a casa tenim els llibres escolars, també podem anar treballant el temari», apunta.

Alumnes escrivint en quaderns
Adaptar l'activitat que es fa a classe per fer-la a casa pot ser un repte | G3

En altres casos, les mateixes escoles han motivat que les famílies organitzin activitats perquè els alumnes «no se sentin sols». El departament ha estipulat que aquestes propostes no poden ser avaluables, i hi ha grups classe que comparteixen via WhatsApp, per exemple, imatges i vídeos de la canalla explicant i ensenyant com passen el confinament.

La bretxa digital, obstacle per les classes per Internet

Una possible alternativa, donada la situació de confinament, seria implementar classes a distància, a través d'Internet, una mesura, però, que no és viable. Departament d'Ensenyament i centres escolars són conscients de la bretxa digital que separa les famílies sense les eines, els recursos o la capacitat per mantenir aquesta dinàmica.

Francesc Xavier Torrell, director de l'escola Doctor Alberich i Casas de Reus, i representant de la junta de directors de la ciutat, explica que «hi ha molta diferència entre centres i entre famílies; nosaltres ja fa temps que ens comuniquem amb les famílies a través de correu electrònic, i podem tenir la certesa que tothom ho rep».

Nens jugant a una escola bressol
Adaptar activitats amb el material que es té a casa és una alternativa | Catalunya Diari

Afegeix, però, que «hi ha centres on, per composició social, no totes les famílies tenen accés a correu electrònic o competència per fer-ho; com que va semblant que això s'allargarà, sí que s'està treballant per oferir més recursos». En la mateixa línia es mostra Gerard Roig, director de l'escola de Masllorenç i de la ZER de la qual forma part.

«Els mestres estem en contacte a través de teleconferències per preparar material per enviar tant a les famílies com a l'Ajuntament del poble perquè, a través del pregó ho pugui saber qui vulgui anar-ho a recollir», exposa. Apunta, això sí, que «no són deures, són recomanacions a seguir per fer autoaprenentatge a casa; com que no tenim la garantia de poder-ho fer arribar a tothom, el departament ja va establir que no es podia enviar feina que fos avaluada».

De fet, el departament d'Ensenyament ha treballat en la línia d'evitar que la bretxa digital sigui un problema més gran del que ja és de per si. Per fer-ho, ha arribat a un acord amb TV3 perquè, mentre duri l'actual situació d'emergència sanitària, inclogui a la seva programació espais educatius. D'aquesta manera es garantiria un espai que podria arribar a més famílies que qualsevol eina que es posés en pràctica digitalment.

El poc marge de maniobra limita la reacció dels centres

Ara fa una setmana, el sistema educatiu català començava el confinament decretat per frenar l'expansió del coronavirus. Als centres educatius, el marge de maniobra per reaccionar va ser just; «quan va comparèixer el conseller, dijous de la setmana passada, alguns mestres es van posar a preparar material per deixar als alumnes perquè fessin a casa» explica David Roco, director del Prat de la Riba de Reus.

En alguns casos, la casualitat va fer que més fàcil la preparació d'aquest material. És el cas de la Zona d'Escolarització Rural Els Ceps, a Masllorenç i Bonastre. El seu director, Gerard Roig, explica que «la canalla pren deures un dijous i els ha de tornar el dijous següent; com que va coincidir en un dijous, tenien deures, però no vam poder preparar res per al confinament abans que es decretés». Com la resta de centres, han transmès les recomanacions del departament, que en cap cas, insisteixen, seran avaluables.

Noves tecnologies per mantenir activa la comunitat educativa a Salou

A l'Escola Santa Maria del Mar de Salou  també aprofiten les noves tecnologies per mantenir actius els seus alumnes durant els dies de confinament. El centre ha obert un espai #joemquedoacasa a la seva pàgina web i compta amb una aplicació mòbil per estar en contacte amb els nens i nenes i les seves famílies. «Es tracta d'anar fent propostes per fer aquesta situació més digerible per a tothom. Són tasques que no farem servir per avaluar els alumnes, però que serveixen per mantenir la curiositat, perquè treballin de manera autònoma i per passar estones amb la família també», explica el director de l'escola, Carles Gené.

«Som conscients que no tothom pot accedir als recursos digitals i no podem fer orientacions d'activitats avaluables, però intentem fer arribar les activitats de totes les maneres possibles», apunta. En aquest sentit, recomana fer tasques que no requereixin internet, com ara llegir una mica cada dia, fer dictats, escriure o realitzar operacions matemàtiques. Sobre l'afectació que l'estat d'alarma pugui tenir en el currículum dels alumnes, Gené no creu que sigui un problema haver de reajustar la programació quan es recuperin les classes.

«És una situació molt nova per a tothom i encara ens estem adaptant. No estàvem preparats per una cosa així», reconeix el director. Tot i això, des del claustre de professors  s'han pres aquest escenari inèdit com una oportunitat i també ho aprofitem per formar-se gràcies als cursos que han posat a la seva disposició des del Departament. «Hem de continuar amb la nostra feina amb la mateixa il·lusió. Les reunions les fem ara a través de videoconferència, però tots estem implicats intentant aportar coses que puguin fer els alumnes», detalla.

Així mateix, des del centre salouenc, amb 460 alumnes, treballen per mantenir viva la comunitat, «que les famílies i els nens no se sentin sols i que encara que no hi siguem, que se sentin part de l'escola». Per aquest motiu, a més de per a difondre les tasques, el Santa Maria del Mar aprofita la seva web per mostrar les manualitats elaborades pels nens i nenes aquests dies de tancament.