Imatge d'una xeringa d'una possible vacuna contra la Covid-19

Europa diu ara que estudiarà «en profunditat» un dels efectes de la vacuna Covid

El regulador no ha vist fins ara «un vincle» entre els vaccins i els sagnats abundants o l'absència de la menstruació

Els efectes secundaris de la vacuna de la covid-19 han estat diversos des que es van començar a administrar les dosis. Un d'ells, és l'alteració de la menstruació a les dones. Un estudi dels EUA constatava que el vaccí causava un retard temporal en el període de les dones després de posar-se la vacuna.

Una alteració que s'assenyalava com a temporal i sense conseqüències, però que en un primer moment molts especialistes van posar en dubte. L'estudi impulsat pels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units va fer canviar el paradigma.

I és que sí, l'estudi demostrava que les dones vacunades poden tenir, de mitjana, un retard una mica inferior a un dia al patró mensual de període menstrual. Per tot plegat, es vol estudiar en profunditat aquestes irregularitats que causa en la menstruació.

Muntatge de la vacuna i una dona amb dolor.
El regulador no ha vist fins ara «un vincle» entre els vaccins i els sagnats abundants o l'absència de la menstruació | CatalunyaDiari

L'EMA ho estudiarà

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) estudiarà «en profunditat» si les vacunes contra la covid-19 causen irregularitats menstruals.

El regulador europeu ha comunicat aquest divendres que el comitè que analitza els riscos dels medicaments ha decidit aprofundir en aquesta qüestió després «d'avaluar les proves disponibles».

Fins ara, l'EMA no ha vist que hi hagi «un vincle causal» entre els vaccins de Pfizer i Moderna i els casos de sagnat abundant o absència de la menstruació dels quals han informat algunes dones.

El regulador europeu ha pres la decisió d'aprofundir més en l'anàlisi després que més dones hagin comunicat alteracions menstruals i per les conclusions de nous estudis que aborden aquesta qüestió.