Pla detall de la validació del certificat covid

La nova proposta d'Europa amb el passaport covid: 2023 i tests d'antígens

La CE ha proposat amplair el certificat fins al juny del 2023 i incloure-hi els tests d'antígens | La CE justifica l'aval als tests d'antígens per «l'alta demanda» de proves de covid-19

L'obligatorietat de presentar el passaport Covid per accedir als locals de restauració, gimnasos i residències ja és història a Catalunya. Una decisió que va decidir la comissió delegada en matèria de Covid del Govern català. 

Un document que, tot i no ser necessari a Catalunya, encara és vàlid. En aquest sentit, a Europa és necessari per viatjar i accedir als països de la Unió Europea. A més, la Comissió Europea ha fet una nova proposta de durada del passaport covid. Aquesta haurà de ser aprovada per l'Eurocambra i el Consell.

El passaport covid, fins a 2023

El passaport covid es va activar com un recurs per accedir a l'interior de diversos establiments. Una mesura que ja no s'utilitza a Catalunya, després de la seva eliminació. Tot i això, encara està actiu a Europa i, almenys, per un any més. 

Així ho ha proposat la Comissió Europea aquest dijous, ja que vol ampliar el certificat covid un any més, fins al juny del 2023. L'executiu comunitari planteja estendre la regulació, diu, perquè el virus «continua sent prevalent a Europa» i «en aquest moment no és possible determinar l'impacte d'un possible increment d'infeccions la segona part del 2022 o el sorgiment de noves variants».

A banda de l'ampliació, la proposta de Brussel·les planteja modificacions com que els tests d'antígens de laboratori siguin vàlids per tenir el certificat. «L'objectiu és ampliar l'abast dels tipus de test de diagnòstic en un moment en què els tests tenen una alta demanda», diu l'executiu comunitari per justificar l'aval als tests d'antígens.

Entre les modificacions que planteja la Comissió Europea també hi ha que els certificats de vacunació incloguin el nombre total de dosis administrades a qualsevol estat membre i no només a l'estat que emet el certificat. També planteja que les persones que han participat en assajos clínics de les vacunes també puguin accedir-hi.

Tot i la proposta que s'ha fet, encara no s'ha oficialitzat . Després de la nova idea que s'ha portat des de la Comissió Europea, ara ha de ser adoptada per l'Eurocambra i el Consell.