Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.

Els 12 països d'Europa que ja han endurit mesures abans de Nadal per la covid

Diversos països limiten la restauració i els esdeveniments culturals

L'augment de contagis de covid-19 i l'auge de la variant òmicron han obligat a incrementar les restriccions arreu d'Europa quan falten pocs dies per les festes de Nadal. Diversos països han limitat la restauració i els esdeveniments culturals, mentre els Països Baixos han anat més enllà. 

Diversos països de la Unió Europea han tornat a exigir proves negatives a totes les persones que han estat vacunades contra la covid-19. França, per exemple, ha restringit els viatges amb el Regne Unit a «motius urgents». 

Europa s'endureix contra la covid-19

Els Països Baixos s'ha posat ben dur per prevenir més contagis. El govern neerlandès ha anat més enllà amb les mesures amb el decret d'un confinament fins al 14 de gener. En aquest sentit, ha tancat cinemes, museus, teatres i sales de concert i la restauració només pot servir en exteriors o menjar, entre altres mesures. 

El govern francès, a més de la restricció amb el Regne Unit, també ha demanat cancel·lar els concerts i focs artificials la revetlla de Cap d'Any. Pel que fa a l'entrada en diversos països europeus, davant de l'expansió d'òmicron, Irlanda, Portugal, Grècia o Itàlia, entre altres, han tornat a exigir proves negatives als vacunats.

Les restriccions per prevenir la covid-19 tornen a tenir una "víctima" preferida: la restauració. Les noves mesures implantades l'assenyalen com un dels sectors més perjudicats davant l'expansió de contagis. 

A Irlanda, bars i restaurants han de tancar a les 20 hores fins a finals de gener, mentre a Bèlgica han de fer-ho a les 23 hores. 

A Bèlgica també s'ha tornat al teletreball, igual que al Regne Unit, on també s'ha imposat l'ús de mascaretes en interiors i la presentació del certificat covid en alguns espais i esdeveniments multitudinaris.

A Dinamarca, teatres, cinemes, sales de concert i museus tancaran durant un mes, mentre a Polònia es tanquen les discoteques fins al 9 de gener i es redueix al 30% el límit de persones no vacunades a restaurants, cinemes, esglésies i instal·lacions esportives.

A Alemanya, les persones no vacunades procedents de França i Dinamarca hauran de fer quarantena.

En canvi, Àustria, que fa tres setmanes va endurir les restriccions, les ha aixecat ara per a vacunats i recuperats de la covid-19. Les restriccions es mantenen, però, per als no vacunats, que només poden anar a treballar, fer compres essencials i exercici.