Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Roses a punt: els floristes de Tarragona es preparen per a un Sant Jordi atípic

Els festius i la Setmana Santa marcaran, en l'àmbit comercial i logístic, la prèvia de la diada | L'horitzó del 28-M augura una jornada de rècord

Roses grogues i vermelles en una parada de Sant Jordi | Laia Solanellas

 

És una mena de llum, un fulgor, un ambient singular que engalana places i viles, rambles i ravals. El tragí matinal, el festiu impostat, envaeix matiner les llambordes, els parcs i l’asfalt, i l’eterna primavera acosta brises d’un estiu somiat. Si la pluja ho permet, Sant Jordi es converteix, definitivament, en una jornada gloriosa, en una de les diades més precioses que es fan i es desfan.

Quasi romàntic, bucòlic, les lletres i el món literari agafen del bracet una natura domesticada, gairebé màgica, enaltida per una llegenda de sang, rosers i dracs, i d’un relat tradicional que, a poc a poc, cau i es desmunta, i tanta falta que fa. Homes sensibles, princeses que maten el drac, dracs que s’enamoren del cavaller... tant se val. Per Sant Jordi, la lluita contra el sexisme, el masclisme i els estereotips es rebel·la ara als contes, a les escoles, i s’accelera i es propaga, imparable, en una jornada especial.

La rosa, la gran protagonista

La rosa, per Sant Jordi, pren una dimensió singular, quasi sagrada, com la del lotus a l’Orient o la veneració d’aquell ‘Petit Prince’, de Saint-Exupéry, al seu B-612. Vermella o acolorida, símbol de diversitat i amor cap als altres, els seus pètals robustos inunden els carrers, les llars i les oficines, entre dones de tern, manobres, estudiants o cambrers.

Precisament, enguany, els floricultors catalans auguren una diada de rècord, pel que fa a les vendes, tot coincidint amb la Setmana Santa i l’exacerbada campanya electoral del 28-A. «Aquest any serà molt bo. Tot i sortir d’unes vacances, el dia 23 d’abril serà un dimarts laborable, amb els floristes, les empreses, les escoles, els comerços, i també els partits polítics a plena activitat», expliquen des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.

Rècord de vendes, per a tothom?

A Tarragona ciutat, la Carme Carrió, de la floristeria 'Tot en Flors', no ho veu tan clar, i preveu una baixada d’un 20% en la venda de roses. «Amb el calendari d’enguany perdem dos dies, tenim dos festius just abans de Sant Jordi i no podrem atendre aquella gent que encarregava les flors amb una mica d’antelació, que les regalava abans... Hem fet un càlcul aproximat, creiem que els trets aniran per aquí però, tot i això, esperem vendre més de 1.000 roses», apunta.

Una parada roses i figures de tota mena | TarragonaDigital

 

Les peripècies d’un Sant Jordi ‘sant’

Amb tot, el calendari 2019 obligarà el sector a fer un esforç extra a l’hora d’afrontar l’esperat Sant Jordi. Treballar i contractar personal en dies festius per tal de preparar les roses o distribuir-les per Pasqua —coincidint amb l’operació tornada a les carreteres— seran només alguns dels hàndicaps d’un Sant Jordi que serà, precisament, més ‘sant’ que mai.

«Són dificultats afegides, que ens obliguen a organitzar-nos bé i planificar aquests dies, però que en cap cas afectaran la diada», assegura el president del Mercat de Flor i Planta, Sito Vilaruble. Alhora, un altre dels imprevistos —ja previstos— podria ser una distribució de les vendes atípica i ben diferent del que és habitual.

En aquesta línia, el president de l’Associació de Floristes de les Comarques de Tarragona, Ramon Abellà, explica que la coincidència amb una Setmana Santa molt tardana farà «variar» les vendes segons la zona i l’indret de cada establiment, amb uns resultats que, molt probablement, «seran millors als municipis de costa».

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Amèrica Central, principal productora de roses

Sigui com sigui, i malgrat les sensacions diverses i les incògnites, els floricultors el nostre país esperen superar els set milions de roses venudes, de les quals només un 4% es produeix a Catalunya. Concretament, la majoria de les roses vindran de Colòmbia i l’Equador (un 70%) i, en menor mesura, d’Holanda (15%) i Bèlgica.

Alhora, i més enllà de l’exuberància vegetal tropical, també hi haurà un volum important de flors que arribaran d’altres punts de l’Estat espanyol (un 10%), especialment de Sòria, on hi ha un dels conreus de rosa més grans d’Europa —amb prop de 20 hectàrees d’hivernacles. La instal·lació, situada al municipi castellà de Garray, va obrir ara fa tres anys i envia cap a Catalunya la varietat ‘Red Naomi’, que també es cultiva als Països Baixos.

Roses grogues, blaves i blanques, sobre gustos no hi ha disputes | TarragonaDigital

 

Sobre gustos no hi ha disputes

«A Tot en Flors acostumo a tenir roses de la varietat ‘Freedom’ i ‘Red Naomi’, que és la que més m’agrada per Sant Jordi, amb la flor grossa, com la del roser ‘lliure’, per dir-ho d’alguna manera. La gent jove em demana roses tenyides, com la ‘Rainbow’, amb un pètal de cada color; la rosa del Barça, sobretot si el 23 d’abril hi ha partit, o roses blaves. Evidentment, es ven força la rosa blanca, que sempre agrada, i també m’han demanat roses negres, tenyides, però jo no en tinc. Els dic, agafa’n una de normal i, amb uns quants dies, ja se t’hi farà», riu Carrió.

Sobre els colors, la tonalitat predominant aquest Sant Jordi tornarà a ser el clàssic vermell (un 85% de les roses) i també es vendran, com ja va passar l’any passat arran de la conjuntura política, força roses grogues (un 5%). «Sí, el Sant Jordi passat la rosa groga va causar furor, enguany seguirà la tendència, però no tant», explica la florista tarragonina.

Roses i política general

A hores d’ara, els majoristes de les nostres comarques asseguren que ja tenen força comandes de floristeries i entitats sobiranistes que, conjuntament amb les roses vermelles, vendran i regalaran flors d’aquest color, com a símbol de solidaritat amb els presos independentistes.

El moment polític en què s’esdevé el Sant Jordi d'enguany, a només cinc dies de les eleccions generals, també fa pensar als productors que pugui haver-hi roses d’altres colors, especialment d’aquells que s’identifiquen amb els diferents partits però, fins al moment, no hi ha hagut encàrrecs concrets de cap formació.

sant jordi reus
A les nostres comarques, les roses de floristeria es vendran a un preu d'entre 4 i 5 euros | Laia Solanellas

 

Preus, llicències i competència

A la regió de Tarragona, per Sant Jordi, el preu d’una rosa de floristeria oscil·larà entre els quatre i els cinc euros, amb l’espiga —que també pot ser vermella o groga, una nova tendència— i la senyera. «Amb això del preu, cal tenir en compte la classe de rosa; es paga per llarga, més grossa o més bonica, i per l’aigua que s’hi ha gastat. Pensa que el mànec, o el tronc, té molta fusta i demana molta aigua», explica Carrió.

Pel que fa als preus i la competència, els floristes tarragonins afirmen que, per Sant Jordi, cal anar amb compte amb les llicències, els autònoms o els majoristes que venen roses més enllà dels comerços. «Nosaltres, com a gremi som deu, dotze o quinze floristeries que tenim botiga, paguem impostos i, evidentment, tot suma i tot repercuteix en els nostres preus. Els estudiants no fan mal al negoci amb les seves roses, és una cosa bonica i tradicional, però sí que hi ha persones que s’aprofiten de la diada i les roses de manera poc ètica, o deslleial, des del punt de vista comercial», remarca Carrió.

A més, la florista afegeix que «amb el gremi ja vam parlar amb l’Ajuntament de Tarragona, ens van rebre, ens van escoltar molt amablement i, no ho sé, al final, com va quedar el fet de revisar més les llicències i protegir les botigues locals. Ara, amb el pas dels anys, el panorama no ha canviat pas massa i nosaltres, personalment, creiem que les autoritats haurien de controlar i regular la venda de roses».

Arriba Sant Jordi!

Sant Jordi arriba, inexorable, en un abril fugaç i atapeït, ple de moviment polític, festes i tradicions. Una jornada on es treballa, si, però amb el cor robat per la primavera, les persones i el bon ambient. Un moment on retrobar aquell objecte entranyable i preciós, llibre, en diuen i, per què no, descobrir l’amor per la floricultura i la seva bellesa innata. Quan rebeu la vostra rosa esperada, recordeu aquest truc de la Carme: «escapça el tronc de la rosa, així d’esquitllèbit, cada dos dies, i canvia l’aigua; et durarà molt més». I el llibre, que no acumuli pols!

També et pot interessar: