La zona on va explotar un reactor a la planta d'IQOXE a La Canonja, sis mesos després del sinistre

Punt final a la instrucció judicial de la peça principal per l’explosió d’IQOXE

Ara queda saber quan se celebrarà el judici de la causa

La instrucció judicial de la peça principal de l'explosió d'IOQXE ja s'ha tancat, segons va avançar aquest dijous la fiscal en cap de l'Audiència de Tarragona, María José Osuna, en una entrevista a Tarragona Ràdio. La macrocausa, encara pendent de judici, investiga les causes de l'accident a les instal·lacions de l'empresa el 14 de gener de 2020, el qual va causar tres morts.

En aquest sentit, la investigació principal ja ha esgotat la fase d'instrucció i cap de les parts ha presentat al·legacions. Osuna assenyalava en l'entrevista que la instrucció del cas s'ha fet en un temps «raonable», tot i la complexitat del cas. En aquest sentit, la fiscal va afegir que «ara hem de fer un esforç perquè arribi a judici en un termini raonable».

Pel que fa a la instrucció relativa a medi ambient també està acabada i ara només falta saber quan se celebrarà el judici.

Els suposats delictes que s'apunten

La peça principal de la investigació se centra en les causes de l'explosió, les deficiències detectades en la seguretat de la planta, la insuficiència del personal de vigilància, les condicions laborals i defectes en el manteniment de les instal·lacions. En aquest sentit, de manera provisional, la investigació apunta als suposats delictes d'imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra el dret dels treballadors.

Cal recordar que l'explosió d'un reactor de la planta d'IQOXE al polígon petroquímic sud de Tarragona el 14 de gener de 2020 va provocar diversos ferits i la mort de tres persones, dos treballadors de l'empresa i un veí de Torreforta que estava a casa seva i es va veure afectat per una planxa d'acer que va recórrer tres quilòmetres a causa de la deflagració.